To ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole.
- Ciasto :mąka pszenna 500 g
- 4 żółtka
- cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub margaryna 100 g
- mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja
- masa migdałowa : zmielone białe migdały 200 g cukier puder 200 g aromat migdałowy 2 białka
- do smarowania 10 białko
- Blacha 31 X 21 cm.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Masa makowa.
Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko.
Masa migdałowa.
Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka.
Utrzeć starannie.
Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części,resztę zostawiłam do dekoracji zrobiłam małą babkę.
Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę.Nakładać na ciasto ukośnymi pasami masę makową i migdałową.
Szczególnie mak należy dokładnie docisnąć.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć placek.
Ozdobić ciastem, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować roztrzepanym białkiem z cukrem.
Piec ok. 45 minut w 160 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz