czwartek, 25 marca 2021

Makowo-migdałowy PAKOWANIEC

 To ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole.


  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • 4 żółtka
  • cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub margaryna 100 g
  • mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja
  • masa migdałowa : zmielone białe migdały 200 g cukier puder 200 g aromat migdałowy 2 białka
  • do smarowania 10 białko 
  •  Blacha 31 X 21 cm.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić.
    Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
     
     Masa makowa.
    Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko.
    Masa migdałowa.
    Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka.
    Utrzeć starannie.
    Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części,resztę zostawiłam do dekoracji zrobiłam małą babkę.
    Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę.
     Nakładać na ciasto ukośnymi pasami masę makową i migdałową.
    Szczególnie mak należy dokładnie docisnąć.
    Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć placek.
    Ozdobić ciastem, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować roztrzepanym białkiem z cukrem.
    Piec ok. 45 minut w 160 C.

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz