sobota, 14 stycznia 2023

Bułki "Mirabelkowe kwiaty "

 Słodkie bułki drożdżowe z domowym kwaskowym dżemem mirabelkowym.

Świetny kontrast smakowy.

 Bułkom nadałam kształt kwiatów co spodoba się dorosłym i dzieciom. Możecie tak jak ja próbować odrobinę zmniejszać ilość cukru, U mnie to było 63 g i też były odpowiednio słodkie.

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • cukier 63-65 g
  • 2 żółtka
  • lekko ciepłe mleko 190-200 ml
  • cukier waniliowy 5 g
  • olej 60 ml
  • dżem mirabelkowy
  • 1 jajko do smarowania
Wychodzi 11 sporych bułek. Składniki w temperaturze pokojowej, mleko delikatnie podgrzać. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Żółtka roztrzepać łyżką z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i resztę składników, mieszać łyżką do połączenia. Potem zagnieść na stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zważyć, moje miało 880 g. Odważyć 11 kawałków po ok. 80 g. Każdy kawałek dłonią rozklepać na kształt koła. Na środku postawić np. kieliszek o średnicy 3 cm i docisnąć. Naokoło nożem zrobić 6 nacięć.
Każde nacięcie ściskamy dwoma palcami, nadając im kształt płatka. Bułki przenieść na blachę z papierem , środek napełnić dżemem. Przykryć ściereczką na kilkanaście minut.
 
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 180 C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz