Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 350 g
- drożdże suszone instant 3,5 g
- letnie mleko ok. 160-170 ml
- olej 20 ml
- drobny cukier 1 łyżeczka
- sól ok. 1/2 łyżeczki
- 1 jajko
Syrop
- cukier 100 g
- woda 50 g
- 1 suszony kwiat malwy
- woda różana 1-1,5 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
Przygotowanie
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop. Syrop. Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut.
Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm. Wykrawać 4-5 cm kółka.
5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem. Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem. Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć. Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia. Potem moczymy w syropie i odstawiamy na kratkę.
Jakie fikuśne! Na pewno wszyscy się ciekawili, co to jest?
OdpowiedzUsuń