sobota, 28 stycznia 2023

Karnawałowe kule jak chrust

 


 Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże suszone instant 3,5 g
  • letnie mleko ok. 160-170 ml
  • olej 20 ml
  • drobny cukier 1 łyżeczka
  • sól ok. 1/2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • Syrop

    • cukier 100 g
    • woda 50 g
    • 1 suszony kwiat malwy
    • woda różana 1-1,5 łyżki
    • sok z cytryny 2 łyżki

Przygotowanie

1

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop. Syrop. Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut.

Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm. Wykrawać 4-5 cm kółka.

5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem. Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem. Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć. Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia. Potem moczymy w syropie i odstawiamy na kratkę.






1 komentarz: