sobota, 11 marca 2023

Tort orzechowo-porzeczkowy

 


 Tort z masłem orzechowym przełamany kwaskowymi porzeczkami. Biszkopt jak najbardziej polski, bez dodatku, spulchniaczy i tłuszczów. Spokojnie mogą zjeść go dzieci.


Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna 170 g
  • 5 jajek
  • cukier drobny 200 g
  • kakao ok. 1 łyżeczka

Poncz-nasączenie

  • wrząca woda ok. 200 ml
  • herbata Earl Grey 1 saszetka lub łyżeczka
  • cukier, sok z cytryny do smaku
  • Krem

    • serek mascarpone 500 g
    • masło orzechowe 250 g
    • cukier puder 30 g
    • czerwone porzeczki i dżem porzeczkowy

      Przygotowanie

      1
      zoom

    • 2 tortownice 22 cm.
    • Spody wyłożyć papierem do pieczenia.

    • Biszkopt. Jajka i cukier miksujemy na pulchną , gęstą i dość sztywną masę. Trwa to ok. 10 minut. Potem dodajemy po 2-3 łyżki przesianej mąki i delikatnie mieszamy łyżką. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do jednej tortownicy. Do reszty dodajemy kakao, delikatnie mieszamy i przekładamy do drugiej tortownicy. Pieczemy w 170 C. Ciemny biszkopt 10 minut, potem jasny ok. 25 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Poncz.
    • Zaparzamy herbatę, słodzimy, potem lekko zakwaszamy sokiem i studzimy. Krem. Schłodzony serek mascarpone, masło orzechowe o temperaturze pokojowej i cukier, dokładanie mieszamy łyżką na gładką masę. Masa jest dość kleista i nie chowamy jej do lodówki, tylko od razu przekładamy tort. Składanie tortu. Jasny biszkopt kroimy na pół. * jasny biszkopt * poncz * cienka warstwa dżemu i porzeczki * krem ( równomiernie nakładamy małe porcje kremu i rozprowadzamy za pomocą łyżki nawilżonej w ponczu ) * ciemny biszkopt
    • * poncz * krem * jasny biszkopt * poncz * krem ( wierz i boki ) * porzeczki Tort wstawiamy do lodówki.




2 komentarze:

  1. Z porzeczkami musi oblednie smakowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz sezon, więc chętnie z nich korzystam :) Dziękuję.

      Usuń