Składniki
Biszkopt
- mąka pszenna 170 g
- 5 jajek
- cukier drobny 200 g
- kakao ok. 1 łyżeczka
Poncz-nasączenie
- wrząca woda ok. 200 ml
- herbata Earl Grey 1 saszetka lub łyżeczka
- cukier, sok z cytryny do smaku
Krem
- serek mascarpone 500 g
- masło orzechowe 250 g
- cukier puder 30 g
- czerwone porzeczki i dżem porzeczkowy
Przygotowanie
1 - 2 tortownice 22 cm.
- Spody wyłożyć papierem do pieczenia.
- Biszkopt. Jajka i cukier miksujemy na pulchną , gęstą i dość sztywną masę. Trwa to ok. 10 minut. Potem dodajemy po 2-3 łyżki przesianej mąki i delikatnie mieszamy łyżką. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do jednej tortownicy. Do reszty dodajemy kakao, delikatnie mieszamy i przekładamy do drugiej tortownicy. Pieczemy w 170 C. Ciemny biszkopt 10 minut, potem jasny ok. 25 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Poncz.
- Zaparzamy herbatę, słodzimy, potem lekko zakwaszamy sokiem i studzimy. Krem. Schłodzony serek mascarpone, masło orzechowe o temperaturze pokojowej i cukier, dokładanie mieszamy łyżką na gładką masę. Masa jest dość kleista i nie chowamy jej do lodówki, tylko od razu przekładamy tort. Składanie tortu. Jasny biszkopt kroimy na pół. * jasny biszkopt * poncz * cienka warstwa dżemu i porzeczki * krem ( równomiernie nakładamy małe porcje kremu i rozprowadzamy za pomocą łyżki nawilżonej w ponczu ) * ciemny biszkopt
- * poncz * krem * jasny biszkopt * poncz * krem ( wierz i boki ) * porzeczki Tort wstawiamy do lodówki.
Z porzeczkami musi oblednie smakowac.
OdpowiedzUsuńTeraz sezon, więc chętnie z nich korzystam :) Dziękuję.
Usuń