Ciasto czekoladowe z 15 minut bez pieczenia i żelatyny
Błyskawiczne , efektowne i smaczne ciasto.
Trudno uwierzyć że zrobione w 15 minut.
W wersji dla dorosłych proponuję dodać rum.
- herbatniki pełnoziarniste 500 g
- mleko 250 ml
- masło 150 g
- cukier 116 g
- kakao 60 g
- cukier waniliowy 3-4 g
- orzechy laskowe prażone do posypania
- ew. 1-2 łyżki rumu
Obręcz lub forma 18 cm. W głębokiej misce łamiemy herbatniki ( nie kruszymy ). W saganku podgrzewamy mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i kakao, cały czas mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy ok. 5 minut. Wtedy możemy dolać rum. Wylewamy mieszankę na ciastka i mieszamy aż pokryje wszystkie herbatniki. Masę przekładamy do formy lekko ugniatając, posypujemy posiekanymi orzechami. Na godzinę zostawiamy w temperaturze pokojowej, potem przestawiamy do lodówki.
20-30 minut przed podaniem wyjmijmy ciasto z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz