niedziela, 17 listopada 2024

SZYBKA SZARLOTKA CYTRYNOWA Z MIGDAŁAMI

 Najlepsze do porannej kawki.

Ciasto kruche z lekko cytrynowym posmakiem, jabłka koniecznie z cynamonem. Ciasta nie trzeba schładzać ani zamrażać. Jabłka tylko ścieramy na tarce ( najlepiej w robocie kuchennym ).

Ciasto

  • mąka pszenna 680 g lub mąka pszenna 600 g + 80 g mąki migdałowej
  • cukier 210 g
  • masło lub margaryna 200 g
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • proszek do pieczenia 19 g
  • skórka z 1 cytryny

Masa jabłkowa

  • jabłka kwaskowe 2 kg
  • cynamon
Blaszka 32 X 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć na sitko z pieluszką i odcisnąć nadmiar soku.
Ciasto. Tłuszcz wyjąć z lodówki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub w robocie kuchennym. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć na blaszkę. Posypać bułką tartą. Odciśnięte jabłka wymieszać z cynamonem i rozłożyć na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta, ułożyć na jabłkach.


Ciasto lekko docisnąć, nakłuć widelcem, ja zrobiłam jeszcze krzyżyki. Piec w 180 C, ok. 40-45 minut.


Gotowe ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz