sobota, 19 października 2024

Bułki "Serowa lawa"

 Pyszne i urocze bułki z nadzieniem serowym.

Od przeszło roku biorę się za zrobienie tych popękanych bułek. Dla mnie to czas żałoby, ale dla większości to teraz czas Halloweenu. Pomyślałam że poddam innym pomysł na trochę straszne bułeczki. Inspirację zobaczyłam kiedyś w Internecie na dość mrocznej zagranicznej stronie.

Bułki

  • Składniki.
  • mąka pszenna 260 g
  • mąka kukurydziana 40 g
  • czosnek staropolski 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • szczypta pieprzu
  • papryka ostra szczypta
  • drożdże 20 g
  • cukier szczypta
  • mleko letnie ok. 30 ml
  • letnia woda ok. 120 ml
  • olej 3 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Ser lawowy

    • ser cheddar, edamski 200 g
    • śmietana 30 % 220 ml
    • mąka kukurydziana 1 lekko czubata łyżeczka
    • papryka wędzona 1/3 łyżeczki
    • Posypka pękająca

      • mąka ryżowa 120 g
      • drożdże suszone 1 łyżka
      • ciepła woda ok. 125 ml
      • olej 1 łyżka
      • cukier 1 płaska łyżka
      • węgiel aktywny 1 łyżka
      • sól 1/2 łyżeczki

Wychodzi 6 sporych bułek. Ser lawowy. Ser pokroić w kostkę. W saganku podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser, mąkę i paprykę. Mieszamy na średnim ogniu, do całkowitego połączenia składników. Masę przelewamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto. Do miski przesypujemy obie mąki, robimy dołek i wkruszamy tam drożdże. Zalewamy je 3 łyżkami mleka, odstawiamy na 15minut. Potem dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część spłaszczamy, nadziewamy kulką sera i zwijamy, tworząc bułkę. Może Wam trochę sera zostać. Bułki odkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
Posypka pękająca. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Potem masą smarujemy bułki i zostawiamy je bez przykrycia na 10 minut

Bułki pieczemy w 195 C ok. 20 minut.


zoom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz