sobota, 19 października 2024

SŁODKIE BUŁKI TYGRYSIE

 Przepis prosty, najtrudniejsza jego część to czekanie aż bułki nieco ostygną.

Bułeczki mają mięciutki, delikatny środek i chrupiącą spękaną skórkę. Idealne na śniadanie lub kolację. Bez barwników.

Składniki

Bułki

  • mąka pszenna 300 g
  • drożdże 20g
  • letnie mleko ok.130 ml
  • 2 małe żółta
  • cukier 1,5 czubatej łyżki
  • olej 3 łyżki
  • szczypta soli
  • Spękana skórka

    • mąka ryżowa 120 g
    • drożdże suszone aktywne 1 płaska łyżka
    • ciepła woda 125 ml
    • cukier 1 łyżka
    • olej 1 łyżka
    • hibiskus zmielony 1 łyżka

    Nadzienie

    • konfitura wiśniowa 6 czubatych łyżek
Wychodzi 6 sporych bułek. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru. Zalać 2-3 łyżkami letniego mleka. Odstawić do podrośnięcia. Żółtka roztrzepać z resztą cukru. Gdy drożdże podrosną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 6 części, każdą nadziać konfiturą i zamknąć bułki. Bułki ułożyć na blaszce z papierem, przykryć odstawić na 15 minut, Spękana skórka. W naczyniu połączyć wszystkie składniki. Każdą bułkę posmarować skórką i odstawić jeszcze na 10 minut. Piec w 195 C ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz