Bardzo proste. To całkiem jak nasze pampuchy, bułki drożdżowe gotowane na parze. Bułki na parze podaje się na ciepło: na słodko albo na słono.
- mąka pszenna 300g
- ciepła woda 160 g
- cukier 5 g
- drożdże instant 3 g
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki , kolendry lub szczypiorku
- olej ok. 1 łyżka
- sól, pieprz
- Wychodzi ok. 8-10 bułek.
Jest to porcja dla 3-4 osób.
Do kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże.
Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże.
Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm.
Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką.
Jedną 1/3 ciasta nałożyć do środka, potem drugą.
Powstały wąski prostokąt lekko spryskać olejem i pokroić w ok.3 cm paski.
Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką.
Zdejmujemy pałkę a pasek lekko rozciągamy wzdłuż.
Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę a ciasto skręcamy 2 razy.
Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy ciasto od stołu.
Powstała nam bułeczka.
Bułki uwieszamy na kawałku papieru do pieczenia i przykrywamy ściereczką.
Zagotować wodę w parowniku.
Bułki przekładamy do parownika razem z papierem i parujemy od 3 do 5 minut.
WOW.
OdpowiedzUsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńNiezwykły przepis i bardzo staranne wykonanie :-)
OdpowiedzUsuńSuper.
OdpowiedzUsuń