Prosta i pyszna tarta. Spód, który nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Aromatyczne jabłkowe nadzienie.
- Ciasto : mąka pszenna 250 g
- margaryna 125 g
- cukier 55 g
- 1 mniejsze jajko
- śmietana 18 % 1- 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- szczypta soli
- Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta goździków
- 2 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej
- Forma 20 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych
Do saganka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki i 2 łyżki soku z cytryny.
Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą miękkie.
Zdjąć z palnika, przestudzić.
Ciasto.
Wszystkie składniki można zmiksować w malakserze, lub zagnieść ręcznie.
Ciasto owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut .
Ciasto kruche wyjąć z lodówki, oderwać ok. 1/3 na dekorację
Resztę rozwałkować,, wyłożyć na dno i boki formy.
Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać.
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, utworzyć drzewo i za pomocą foremki wyciąć kwiatki.
Tartę jabłkową piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut, do złotego koloru.
To ciasto wygląda pięknie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.Dość proste w wykonaniu i smaczne.
OdpowiedzUsuńWidać, że ma pani artystyczną duszę :-)
OdpowiedzUsuń