niedziela, 7 lutego 2021

Pyzy babci Marianny

 Szare pyzy z cebulką, przepis od mojej babci Marianny.Jak wiadomo babcine przepisy zawsze są najlepsze.


  • ziemniaki 2 kg
  • Okrasa: 1 -2 cebule
  • smalec
  • sól 
  •  Ziemniaki podzielić na 3 mniej więcej równe części.
    Jedną część ugotować w osolonej wodzie.
    Gorące ziemniaki dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
    Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
    Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Gotować w osolonej wodzie 10 minut od wypłynięcia.
    Podawać z przesmażoną cebulką.

  •  

6 komentarzy:

  1. Za takie pyzy dzisiaj dałabym się pokroić. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują! Palce lizać <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy zapas ziemniaków więc robimy, dziękuję :)

      Usuń
  3. Oj jak ja dawno ich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to zapraszam, ziemniaczki jeszcze są :)

    OdpowiedzUsuń