środa, 17 listopada 2021

Bułki drożdżowe z konfiturą różaną

 Bułki z puree dyniowym, skórką cytrynową i pomarańczową. Nadziewane, u mnie domową konfiturą z płatków róż z tegorocznego jesiennego kwitnienia. Trafiła mi się wyjątkowo mało słodka dynia, więc puree wyszło prawie wytrawne. Dlatego bułki były mniej słodkie i dobrze. Polecam. 


 

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 25 g
  • puree dyniowe 200 g
  • cukier 40 g
  • letnie mleko 150 ml
  • stopione masło 50 g
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy
  • 2 żółtka + 1 białko
  • łyżeczka cynamonu i kakao ( do nacięć )
  • 12 łyżeczek konfitury różanej 
  •  
  •  Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.
    Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 12 w miarę równych kulek.
    Każdą część lekko spłaszczyć, włożyć nadzienie uformować bułki.
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut aż podrosną.
  •  Nóż obtoczyć w kakao z cynamonem.
    Następnie ponacinać każdą bułeczkę , wykonując 4 nacięcia .
    Nacięcia robimy tępą stroną noża.
    W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha
    Odstawić do podrośnięcia na ok 20 minut.
    Następnie bułki posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i cukru.
  •  Piec w 180 C przez około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz