środa, 17 listopada 2021

Jednogarnkowa zupa z czerwonej kapusty i suszonej śliwki

 Uproszczony sposób na szybszą zupę jednogarnkową, idealną dla studentów i zapracowanych. Kolor zupy jest intensywnie fioletowo-czerwony i wszystko bardzo smaczne. Delikatna słodycz przebija się przez suszone śliwki, kwasowości dodaje sok z cytryny. Ta zupa jest naprawdę jednogarnkowa. 


 

  • 2 golonki indycze ok. 700 g
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 spora pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera + 2 czerwone cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • ok. 2-2,5 l wody
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • ok. 14 suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki oleju 
  •  Warzywa obrać.
    Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler i ziemniaki w drobną kostkę.
    Mięso dokładnie opłukać.
    Do sporego saganka wlewamy olej i chwilę przesmażamy na nim cebulę.
    Potem dodajemy marchew, pietruszkę, seler i mieszając smażymy kilka minut.
    Gdy warzywa będą przeszklone dobrze jest wyjąć je na talerz z którego potem będziemy jeść ( żeby mieć mniej do zmywania :)).
    Albo warzywa zalewamy 2 litrami gorącej wody, wkładamy mięso, solimy i gotujemy ok. 30 minut.
    Potem dodajemy czerwoną kapustę i ziemniaki i ew. odłożone warzywa.
    Po 10 minutach wkładamy śliwki, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól.
    Gotujemy do miękkości ok. 20 minut.

    Ps. Warzywa wykładam aby lekko trzymały kształt i nie były rozgotowane.

2 komentarze:

  1. To sa smaki, które bardzo lubie. Czerwona kapusta i sliwki to doskonale polaczenie smaków.

    OdpowiedzUsuń