Rożki lodowe wypełnione mięciutką masą biszkoptowo-piernikową. Sama masa nie jest zbyt słodka, dlatego przyda się biała czekolada okalająca choinkę. Bardzo prosty i szybki przepis robiony w jednym garnku. Raj dla dzieci i dorosłych. Choinki udekorują karnawałowy i świąteczny stół.
- 1 op. okrągłych biszkoptów 180 g
- 1 op. katarzynek w czekoladzie 56 g
- masło 30 g
- kakao 1 lekko czubata łyżeczka + szczypta kardamonu
- mleko 90 ml
- borówka cała do mięs 2 lekko czubate łyżeczki
- suszona żurawina 1 łyżka
- rodzynki 1 łyżka + aromat rumowy
- 4 większe rożki lodowe
- biała czekolada 90 g + 1 łyżka mleka
- ozdoby cukrowe
- Rodzynki i żurawinę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, wlewamy kilka kropli aromatu.
Biszkopty i Katarzynki rozdrabniamy w malakserze, zostawiając trochę większych kawałków.
W saganku rozpuszczamy masło z mlekiem, kakao i kardamonem.
Wrzucamy rozdrobnione ciastka, namoczoną żurawinę z rodzynkami i 1 -2 łyżki wody z moczenia.
Chwilę trzymamy na małym ogniu mieszając.
Gotową masą wypełniamy rożki.
Wierzch rożków smarujemy rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i ozdabiamy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz