sobota, 19 października 2024

Bułki "Serowa lawa"

 Pyszne i urocze bułki z nadzieniem serowym.

Od przeszło roku biorę się za zrobienie tych popękanych bułek. Dla mnie to czas żałoby, ale dla większości to teraz czas Halloweenu. Pomyślałam że poddam innym pomysł na trochę straszne bułeczki. Inspirację zobaczyłam kiedyś w Internecie na dość mrocznej zagranicznej stronie.

Bułki

  • Składniki.
  • mąka pszenna 260 g
  • mąka kukurydziana 40 g
  • czosnek staropolski 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • szczypta pieprzu
  • papryka ostra szczypta
  • drożdże 20 g
  • cukier szczypta
  • mleko letnie ok. 30 ml
  • letnia woda ok. 120 ml
  • olej 3 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • Ser lawowy

    • ser cheddar, edamski 200 g
    • śmietana 30 % 220 ml
    • mąka kukurydziana 1 lekko czubata łyżeczka
    • papryka wędzona 1/3 łyżeczki
    • Posypka pękająca

      • mąka ryżowa 120 g
      • drożdże suszone 1 łyżka
      • ciepła woda ok. 125 ml
      • olej 1 łyżka
      • cukier 1 płaska łyżka
      • węgiel aktywny 1 łyżka
      • sól 1/2 łyżeczki

Wychodzi 6 sporych bułek. Ser lawowy. Ser pokroić w kostkę. W saganku podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser, mąkę i paprykę. Mieszamy na średnim ogniu, do całkowitego połączenia składników. Masę przelewamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto. Do miski przesypujemy obie mąki, robimy dołek i wkruszamy tam drożdże. Zalewamy je 3 łyżkami mleka, odstawiamy na 15minut. Potem dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część spłaszczamy, nadziewamy kulką sera i zwijamy, tworząc bułkę. Może Wam trochę sera zostać. Bułki odkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
Posypka pękająca. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Potem masą smarujemy bułki i zostawiamy je bez przykrycia na 10 minut

Bułki pieczemy w 195 C ok. 20 minut.


zoom

SŁODKIE BUŁKI TYGRYSIE

 Przepis prosty, najtrudniejsza jego część to czekanie aż bułki nieco ostygną.

Bułeczki mają mięciutki, delikatny środek i chrupiącą spękaną skórkę. Idealne na śniadanie lub kolację. Bez barwników.

Składniki

Bułki

  • mąka pszenna 300 g
  • drożdże 20g
  • letnie mleko ok.130 ml
  • 2 małe żółta
  • cukier 1,5 czubatej łyżki
  • olej 3 łyżki
  • szczypta soli
  • Spękana skórka

    • mąka ryżowa 120 g
    • drożdże suszone aktywne 1 płaska łyżka
    • ciepła woda 125 ml
    • cukier 1 łyżka
    • olej 1 łyżka
    • hibiskus zmielony 1 łyżka

    Nadzienie

    • konfitura wiśniowa 6 czubatych łyżek
Wychodzi 6 sporych bułek. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru. Zalać 2-3 łyżkami letniego mleka. Odstawić do podrośnięcia. Żółtka roztrzepać z resztą cukru. Gdy drożdże podrosną dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 6 części, każdą nadziać konfiturą i zamknąć bułki. Bułki ułożyć na blaszce z papierem, przykryć odstawić na 15 minut, Spękana skórka. W naczyniu połączyć wszystkie składniki. Każdą bułkę posmarować skórką i odstawić jeszcze na 10 minut. Piec w 195 C ok. 30 minut.

niedziela, 23 czerwca 2024

Tort krówkowo-truskawkowy

 Tort zawsze wychodzi idealnie.

Zaskakująco łatwy w przygotowaniu i tak delikatny, że ​​rozpływa się w ustach.
Tort piekłam z myślą o mojej zmarłej mamie.
Lubiła truskawki, czereśnie.
Mamciu, spoczywaj w spokoju.

SKŁADNIKI

biszkopt

  • 4 jajka
  • mąka pszenna 60 g
  • mąka ziemniaczana 40g
  • cukier drobny 60 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • kawa inka 1 łyżeczka
  • krem

    • masa kajmakowa 250 g + ok 20 g
    • śmietana 30 % 330 g
    • serek mascarpone 250 g
    • śmietan-fix 14 g
    • truskawki

    poncz

    • napar herbaciany+ cytryna +cytrynówka
    • polewa różana

      • konfitura z płatków róży
      • sok z cytryny do smaku
      • ew. dżem truskawkowy
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem. Ja używałam dwóch foremek. Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić.

Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem. Posmarować cienką warstwą krówki. Ułożyć połówki truskawek.

Wyłożyć większą część kremu. Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć. Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.


zoom
Polewa różana. Lekko podgrzać konfiturę różaną z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polać truskawki. Najlepiej przez sitko. Schłodzić.

Pianka kawowa z truskawkami

 


Uwielbiam takie proste, szybkie i smaczne ciasta. Idealne na niedzielne spotkania rodzinna i codzienne przyjemności.
29 maja maja minęło pół roku od śmierci mojej kochanej mamy a ciągle serce krwawi.
Mama lubiła takie ciasta, pewnie pierwsza byłaby przy stole.

SKŁADNIKI


kawowa pianka

  • śmietana 30 % 330 g
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki
  • cukier puder 2-4 łyżki
  • żelatyna 1,5 łyżki (10 g)
  • wrzątek 100 ml

  • okrągłe biszkopty 8 sztuk
  • kilkanaście większych truskawek
  • kilka bez
  • napar kawowy 8 łyżeczek ( do biszkoptów )
Obręcz lub tortownica 18 cm. Truskawki opłukać, osuszyć. Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć kawą. Boki wyłożyć połówkami truskawek, środek całymi.

Pianka. Żelatynę i kawę rozpuścić w wodzie. Ostudzić, często mieszając. Schłodzoną śmietanę ubić, pod konie dodać puder. Ja użyłam ok. 3 łyżki cukru, jeśli zrezygnujecie z bez trzeba dodać więcej cukru. Miksując dolewamy przestudzoną żelatynę. Piankę wyłożyć do tortownicy, dobrze wypełniając puste miejsca.

Wierzch posypać dwoma pokruszonymi bezami. Resztę zostawić do dekoracji i kruszyć bezpośrednio na spodek z ciastem. Schłodzić.

zoom

piątek, 3 maja 2024

Jabłkowe orzeźwienie

 Witajcie.

Mamy słoneczną majówkę.

Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkiem i miętą.

Powoli pojawia się mięta w moim ogrodzie.

Kokos, jabłko i mięta to doskonale połączenie, dlatego są głównymi bohaterami w moim cieście. 



Składniki.

Biszkopt.

mąka pszenna 90 g

drobny cukier 100 g

3 jajka

olej 2 łyżki

Warstwa owocowo-jogurtowa

jogurt grecki kokosowy 500 g

1 galaretka agrestowa 72 -74 g

woda 250 g

1 -2 jabłka

kilka listków mięty


Przygotowanie.

Biszkopt.

Tortownica 21-22 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia.

Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.

Potem przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy.

Na koniec wlewamy olej leciutko mieszając.

Ciasto przelewamy do tortownicy.

Pieczemy w 170 C ok. 25 minut.

Studzimy,


Warstwa owocowa.

Jabłka kroimy w drobną kostkę.

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dodajemy jabłka.

Studzimy.

Przestudzoną galaretkę stopniowo mieszamy z jogurtem o temperaturze pokojowej.

Całość przelewamy na biszkopt w tortownicy.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto możemy ozdobić, czekoladą i kwiatami jabłoni.


Ciastem tym chciałabym zapoczątkować cały cykl letnich ciast z wykorzystaniem owoców i galaretki.




wtorek, 24 października 2023

Aromatyczne ciasto dyniowe z żurawiną



Proste, szybkie i smaczne ciasto dyniowe z mnóstwem żurawiny. Cydr i puree dyniowe powodują że ciasto jest delikatnie wilgotne.

SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 300 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • puree dyniowe 1 szklanka
  • 2 żółtka + 1 białko
  • olej niecała 1/2 szklanki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki 110 g
  • cydr ( lub sok jabłkowy ) 1/2 szklanki
  • starta skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • suszona żurawina 90 g
  • szczypta soli

  • Blaszka 10 X 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Żurawinę zalać gorącą wodą, gdy zmięknie odcedzić. Jajka wymieszać z puree, olejem, cukrem i cydrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i przyprawami. Dolać mokre składniki, wymieszać łyżką, na koniec dodać żurawinę i lekko wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do blaszki i piec w 180 C ok. 60 minut.

niedziela, 3 września 2023

DOBRA SAŁATKA SEZONOWA

 


  • SKŁADNIKI
  • 2 średniej wielkości pory ( biała część )
  • 1 jabłko
  • 1 większa marchewka
  • ok. 10 śliwek węgierek
  • 1 -2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • Oczyszczone pory pokroić w półplasterki, wrzucić na osolony wrzątek, po kilku sekundach odcedzić. Obrać ogórek, marchewkę i jabłko, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Śliwki pokroić w paski. Wszystko przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, polać jogurtem, wymieszać.

sobota, 2 września 2023

EKSPRESOWE SEROWO-BANANOWE KLUSKI ZE ŚLIWKAMI

 


  • SKŁADNIKI
  • twaróg półtłusty 250 g
  • 2 mniejsze banany
  • mąka pszenna 80 g
  • 1 mniejsze jajko
  • odrobina soku z cytryny
  • spora szczypta cynamon
  • Sos

    • 5-6 śliwek węgierek
    • cukier brązowy lub kokosowy 1 łyżka
    • woda z gotowania klusek

    • Wszystkie produkty na kluski miksujemy, tylko do połączenia. Gotujemy wodę i solimy. Masę na kluski nabieramy 1dużą łyżką, wkładamy do wrzącej wody, 2 ściągamy do wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy maksymalnie 3 minuty. Wykładamy kluski łyżką cedzakową. Na patelni układamy ćwiartki śliwek, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną wody z gotowania klusek. Śliwki smażymy na sporym ogniu 2-3 minuty i polewamy kluski.

      zoom


czwartek, 31 sierpnia 2023

PLACKI CUKINIOWE Z BOCZKIEM

 


  • Placki cukiniowe z chrupiącym boczkiem i cebulką. Pyszne sezonowe śniadanko lub wczesna kolacja. Teraz są najlepsze.

  • SKŁADNIKI
  • młode cukinie 650 g
  • cieniutkie plasterki boczku 110-120 g
  • 2 jajka
  • 2 spore szalotki, lub 1 większa cebula
  • mąka 4 lekko czubate łyżki
  • sól, pieprz

  • Boczek i obrane szalotki pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, do lekkiego przyrumienienia. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, bezpośrednio na sitko. Posypać odrobiną soli i odstawić na 10-15 minut. Potem cukinię odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać boczek z cebulką, jajka, mąkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do przyrumienienia.