sobota, 28 stycznia 2023

Karnawałowe kule jak chrust

 


 Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże suszone instant 3,5 g
  • letnie mleko ok. 160-170 ml
  • olej 20 ml
  • drobny cukier 1 łyżeczka
  • sól ok. 1/2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • Syrop

    • cukier 100 g
    • woda 50 g
    • 1 suszony kwiat malwy
    • woda różana 1-1,5 łyżki
    • sok z cytryny 2 łyżki

Przygotowanie

1

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop. Syrop. Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut.

Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm. Wykrawać 4-5 cm kółka.

5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem. Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem. Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć. Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia. Potem moczymy w syropie i odstawiamy na kratkę.






piątek, 27 stycznia 2023

PIJANE OPONKI

 

Oponki opite alkoholem, może to być piwo, rum, whisky lub spirytus. Jeśli wybierzemy piwo, to wlewamy go trochę więcej częściowo zastępując mleko. Świetna przekąska karnawałowa.

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże 100 g
  • 6 żółtek
  • cukier 100 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masło 100 g
  • mleko 470-500 ml
  • spirytus 50 ml
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier poder do posypania

  • Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu wlewamy masło. Wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wycinamy oponki i mini pączki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu i wrzucać po kilka oponek. Smażyć na rumiano z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem.

sobota, 14 stycznia 2023

Bułki "Mirabelkowe kwiaty "

 Słodkie bułki drożdżowe z domowym kwaskowym dżemem mirabelkowym.

Świetny kontrast smakowy.

 Bułkom nadałam kształt kwiatów co spodoba się dorosłym i dzieciom. Możecie tak jak ja próbować odrobinę zmniejszać ilość cukru, U mnie to było 63 g i też były odpowiednio słodkie.

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • cukier 63-65 g
  • 2 żółtka
  • lekko ciepłe mleko 190-200 ml
  • cukier waniliowy 5 g
  • olej 60 ml
  • dżem mirabelkowy
  • 1 jajko do smarowania
Wychodzi 11 sporych bułek. Składniki w temperaturze pokojowej, mleko delikatnie podgrzać. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Żółtka roztrzepać łyżką z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i resztę składników, mieszać łyżką do połączenia. Potem zagnieść na stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zważyć, moje miało 880 g. Odważyć 11 kawałków po ok. 80 g. Każdy kawałek dłonią rozklepać na kształt koła. Na środku postawić np. kieliszek o średnicy 3 cm i docisnąć. Naokoło nożem zrobić 6 nacięć.
Każde nacięcie ściskamy dwoma palcami, nadając im kształt płatka. Bułki przenieść na blachę z papierem , środek napełnić dżemem. Przykryć ściereczką na kilkanaście minut.
 
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 180 C.

piątek, 18 listopada 2022

Ciasto czekoladowe w 15 minut bez pieczenia i żelatyny

 Ciasto czekoladowe z 15 minut bez pieczenia i żelatyny



 Błyskawiczne , efektowne i smaczne ciasto. Trudno uwierzyć że zrobione w 15 minut. W wersji dla dorosłych proponuję dodać rum.
  • herbatniki pełnoziarniste 500 g
  • mleko 250 ml
  • masło 150 g
  • cukier 116 g
  • kakao 60 g
  • cukier waniliowy 3-4 g
  • orzechy laskowe prażone do posypania
  • ew. 1-2 łyżki rumu

Obręcz lub forma 18 cm. W głębokiej misce łamiemy herbatniki ( nie kruszymy ). W saganku podgrzewamy mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i kakao, cały czas mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy ok. 5 minut. Wtedy możemy dolać rum. Wylewamy mieszankę na ciastka i mieszamy aż pokryje wszystkie herbatniki. Masę przekładamy do formy lekko ugniatając, posypujemy posiekanymi orzechami. Na godzinę zostawiamy w temperaturze pokojowej, potem przestawiamy do lodówki.

20-30 minut przed podaniem wyjmijmy ciasto z lodówki.

zoom

sobota, 22 października 2022

SAŁATKA " FIOŁEK "

 SAŁATKA '' FIOŁEK"


 Pyszna sałatka o zróżnicowanych smakach. Znajdziemy tu wędzoną pierś kurczaka, śliwki suszone, ogórek, smażone pieczarki i marchewkę po koreańsku.

Składniki

  • filet wędzony z piersi kurczaka 250 g
  • suszone śliwki 160 g
  • pieczarki 400 g
  • młody świeży ogórek 300 g
  • marchew po koreańsku 200 g
  • kilka rzodkiewek + sok z buraka
  • żółtko jaja
  • młode liście szpinaku
  • majonez ok. 70 g
  • sól, pieprz
  • okrągłe słone krakersy
  • Marchew po koreańsku

    • marchewka 200 g
    • ocet jabłkowy 1 łyżka
    • cukier 3/4 łyżki
    • sól, pieprz, imbir po 1/3 płaskiej łyżeczki
    • 1 ząbek czosnku
    • olej 20 ml

Przygotowanie

1

Obwód sałatki ok. 17 cm, potrzebujecie nieco większy półmisek. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Studzimy. Śliwki zalewamy gorącą wodą na 30 minut, potem przekładamy na sitko. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki z zalewamy sokiem z buraka. Ogórki ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i przekładamy na sitko. Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz, imbir, zmiażdżony czosnek i mieszamy. Olej zagrzewamy w małym rondelku i gorący przelewamy do marchewki. Dokładnie mieszamy. Pierś kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisku układamy warstwy : * pierś kurczaka * pokrojone śliwki *pieczarki * ogórki ( odciśnięte )

* marchew po koreańsku ( lekko odciśniętą ) Warstwę piersi i pieczarek można cieniutko posmarować majonezem. Ja tego nie robiłam.

Boki i wierzch sałatki posmarować majonezem. Boki obłożyć krakersami. Wierzch obłożyć listkami szpinaku, z rzodkiewki ułożyć kwiaty, środki posypać pokruszonym żółtkiem jaja. Wstawić do lodówki.



czwartek, 20 października 2022

Wuzetka

 WUZETKA


Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana.

Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka 250 g
  • margaryna 130 g
  • cukier 100 g
  • 1/2 słoika dżemu
  • 2 jajka
  • mleko 12-16 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • rum do polania
  • Krem

    • śmietana 30 % 800 ml
    • cukier puder 1-2 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ew. śmietan-fix
    • trochę dżemu

    Polewa

    • margaryna 50 g
    • mleko 2 łyżki
    • cukier puder 120 g
    • kakao 2 łyżki

Ciasto. Miękką margarynę utrzeć dodając cukier. Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę. Piec w 180 C ok. 30 minut. Krem. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix. Polewa. Margarynę rozpuścić dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować, potem przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części ( można delikatnie nasączyć rumem ), przełożyć kremem i polać polewą. Dolną warstwę ciasta można delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu. Udekorować resztą kremu.

środa, 13 lipca 2022

Domowe jagodzianki

 


 Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym.

Składniki

ciasto

  • mąka pszenna 1 kg
  • 4 żółtka
  • drożdże 100 g
  • cukier 130 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko 300 ml
  • maślanka 80 ml
  • olej rzepakowy 120 ml

nadzienie

  • jagody ok. 450 g
  • cukier puder 1-2 łyżeczki
  • lukier

    • sok z jagód
    • cukier puder
    • sok z cytryny
    • Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki.

wtorek, 14 czerwca 2022

" Truskawkowy łaciatek " sernik

 Prosty i szybki sernik bez pieczenia.


Składniki

spód

  • herbatniki 180 g
  • zimna woda 50 ml
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka

sernik

  • serek śmietankowy cream cheese naturalny 500g
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier puder ok. 50 g
  • śmietana 30 % 100 ml
  • kakao 2 łyżki
  • żelatyna 28 g
  • zimna woda 150 ml
  • truskawki 300 g
  • cukier 2-3 łyżki

galaretka

  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej + 250 ml wody
  • ok. 8 truskawek
  • listki mięty

  • Przygotowanie

    1

    Tortownica 18 cm, boki wykładamy folią. Spód. Ciastka miksujemy i zagniatamy z kawą rozpuszczoną w wodzie. Przekładamy na spód tortownicy i lekko ugniatamy. Odstawiamy do lodówki. Ugotować galaretkę.

  • Truskawki kroimy w kostkę i razem z cukrem przekładamy do saganka. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie do napęcznienia. Potem podgrzać w naczyniu z bardzo ciepłą wodą ( nie gotować ). Ostudzić. Serek wymieszać, potem ubić ze śmietaną. Dodać cukier puder i waniliowy do smaku. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Płynną i ostudzoną żelatynę podzielić na trzy części. Jedną doda do truskawek, drugą do białego serka , trzecią do kakaowego serka. Dobrze wymieszać.

  • Do tortownicy nakładać po dużej łyżce serka ciemnego, białego i masy truskawkowej. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Potem ułożyć połówki truskawek, listki mięty i tężejącą galaretkę.

  • Schłodzić w lodówce.