niedziela, 23 czerwca 2024

Tort krówkowo-truskawkowy

 Tort zawsze wychodzi idealnie.

Zaskakująco łatwy w przygotowaniu i tak delikatny, że ​​rozpływa się w ustach.
Tort piekłam z myślą o mojej zmarłej mamie.
Lubiła truskawki, czereśnie.
Mamciu, spoczywaj w spokoju.

SKŁADNIKI

biszkopt

  • 4 jajka
  • mąka pszenna 60 g
  • mąka ziemniaczana 40g
  • cukier drobny 60 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • kawa inka 1 łyżeczka
  • krem

    • masa kajmakowa 250 g + ok 20 g
    • śmietana 30 % 330 g
    • serek mascarpone 250 g
    • śmietan-fix 14 g
    • truskawki

    poncz

    • napar herbaciany+ cytryna +cytrynówka
    • polewa różana

      • konfitura z płatków róży
      • sok z cytryny do smaku
      • ew. dżem truskawkowy
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem. Ja używałam dwóch foremek. Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie. Piec w 180 C ok. 20 minut. Ostudzić.

Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową. Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Składanie tortu. Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem. Posmarować cienką warstwą krówki. Ułożyć połówki truskawek.

Wyłożyć większą część kremu. Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć. Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.


zoom
Polewa różana. Lekko podgrzać konfiturę różaną z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polać truskawki. Najlepiej przez sitko. Schłodzić.

Pianka kawowa z truskawkami

 


Uwielbiam takie proste, szybkie i smaczne ciasta. Idealne na niedzielne spotkania rodzinna i codzienne przyjemności.
29 maja maja minęło pół roku od śmierci mojej kochanej mamy a ciągle serce krwawi.
Mama lubiła takie ciasta, pewnie pierwsza byłaby przy stole.

SKŁADNIKI


kawowa pianka

  • śmietana 30 % 330 g
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki
  • cukier puder 2-4 łyżki
  • żelatyna 1,5 łyżki (10 g)
  • wrzątek 100 ml

  • okrągłe biszkopty 8 sztuk
  • kilkanaście większych truskawek
  • kilka bez
  • napar kawowy 8 łyżeczek ( do biszkoptów )
Obręcz lub tortownica 18 cm. Truskawki opłukać, osuszyć. Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć kawą. Boki wyłożyć połówkami truskawek, środek całymi.

Pianka. Żelatynę i kawę rozpuścić w wodzie. Ostudzić, często mieszając. Schłodzoną śmietanę ubić, pod konie dodać puder. Ja użyłam ok. 3 łyżki cukru, jeśli zrezygnujecie z bez trzeba dodać więcej cukru. Miksując dolewamy przestudzoną żelatynę. Piankę wyłożyć do tortownicy, dobrze wypełniając puste miejsca.

Wierzch posypać dwoma pokruszonymi bezami. Resztę zostawić do dekoracji i kruszyć bezpośrednio na spodek z ciastem. Schłodzić.

zoom

piątek, 3 maja 2024

Jabłkowe orzeźwienie

 Witajcie.

Mamy słoneczną majówkę.

Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkiem i miętą.

Powoli pojawia się mięta w moim ogrodzie.

Kokos, jabłko i mięta to doskonale połączenie, dlatego są głównymi bohaterami w moim cieście. 



Składniki.

Biszkopt.

mąka pszenna 90 g

drobny cukier 100 g

3 jajka

olej 2 łyżki

Warstwa owocowo-jogurtowa

jogurt grecki kokosowy 500 g

1 galaretka agrestowa 72 -74 g

woda 250 g

1 -2 jabłka

kilka listków mięty


Przygotowanie.

Biszkopt.

Tortownica 21-22 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia.

Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.

Potem przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy.

Na koniec wlewamy olej leciutko mieszając.

Ciasto przelewamy do tortownicy.

Pieczemy w 170 C ok. 25 minut.

Studzimy,


Warstwa owocowa.

Jabłka kroimy w drobną kostkę.

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dodajemy jabłka.

Studzimy.

Przestudzoną galaretkę stopniowo mieszamy z jogurtem o temperaturze pokojowej.

Całość przelewamy na biszkopt w tortownicy.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto możemy ozdobić, czekoladą i kwiatami jabłoni.


Ciastem tym chciałabym zapoczątkować cały cykl letnich ciast z wykorzystaniem owoców i galaretki.




wtorek, 24 października 2023

Aromatyczne ciasto dyniowe z żurawiną



Proste, szybkie i smaczne ciasto dyniowe z mnóstwem żurawiny. Cydr i puree dyniowe powodują że ciasto jest delikatnie wilgotne.

SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 300 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • puree dyniowe 1 szklanka
  • 2 żółtka + 1 białko
  • olej niecała 1/2 szklanki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki 110 g
  • cydr ( lub sok jabłkowy ) 1/2 szklanki
  • starta skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • suszona żurawina 90 g
  • szczypta soli

  • Blaszka 10 X 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Żurawinę zalać gorącą wodą, gdy zmięknie odcedzić. Jajka wymieszać z puree, olejem, cukrem i cydrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i przyprawami. Dolać mokre składniki, wymieszać łyżką, na koniec dodać żurawinę i lekko wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do blaszki i piec w 180 C ok. 60 minut.

niedziela, 3 września 2023

DOBRA SAŁATKA SEZONOWA

 


  • SKŁADNIKI
  • 2 średniej wielkości pory ( biała część )
  • 1 jabłko
  • 1 większa marchewka
  • ok. 10 śliwek węgierek
  • 1 -2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • Oczyszczone pory pokroić w półplasterki, wrzucić na osolony wrzątek, po kilku sekundach odcedzić. Obrać ogórek, marchewkę i jabłko, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Śliwki pokroić w paski. Wszystko przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, polać jogurtem, wymieszać.

sobota, 2 września 2023

EKSPRESOWE SEROWO-BANANOWE KLUSKI ZE ŚLIWKAMI

 


  • SKŁADNIKI
  • twaróg półtłusty 250 g
  • 2 mniejsze banany
  • mąka pszenna 80 g
  • 1 mniejsze jajko
  • odrobina soku z cytryny
  • spora szczypta cynamon
  • Sos

    • 5-6 śliwek węgierek
    • cukier brązowy lub kokosowy 1 łyżka
    • woda z gotowania klusek

    • Wszystkie produkty na kluski miksujemy, tylko do połączenia. Gotujemy wodę i solimy. Masę na kluski nabieramy 1dużą łyżką, wkładamy do wrzącej wody, 2 ściągamy do wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy maksymalnie 3 minuty. Wykładamy kluski łyżką cedzakową. Na patelni układamy ćwiartki śliwek, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną wody z gotowania klusek. Śliwki smażymy na sporym ogniu 2-3 minuty i polewamy kluski.

      zoom


czwartek, 31 sierpnia 2023

PLACKI CUKINIOWE Z BOCZKIEM

 


  • Placki cukiniowe z chrupiącym boczkiem i cebulką. Pyszne sezonowe śniadanko lub wczesna kolacja. Teraz są najlepsze.

  • SKŁADNIKI
  • młode cukinie 650 g
  • cieniutkie plasterki boczku 110-120 g
  • 2 jajka
  • 2 spore szalotki, lub 1 większa cebula
  • mąka 4 lekko czubate łyżki
  • sól, pieprz

  • Boczek i obrane szalotki pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, do lekkiego przyrumienienia. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, bezpośrednio na sitko. Posypać odrobiną soli i odstawić na 10-15 minut. Potem cukinię odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać boczek z cebulką, jajka, mąkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do przyrumienienia.

piątek, 25 sierpnia 2023

KNEDLE ZIEMNIACZANE

 


  • SKŁADNIKI
  • wieżo ugotowane ziemniaki 750 g
  • mąka ziemniaczana ok.190-200 g
  • 2-3 gałązki szałwii
  • 3-4 łyżki masła
  • gorące mleko do 280 ml
  • gałka muszkatołowa duża szczypta
  • sól, pieprz

Dodatki

  • listki szałwii + masło
  • gulasz mięsny

  • Oberwać listki szałwii, posiekać i krótko przesmażyć na maśle. Ziemniaki mogą być lekko ciepłe, przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, przesmażoną szałwię, gałkę, szczyptę soli i pieprzu.
  • Lekko wymieszać i powoli wlewać gorące mleko. Wyrobić na gładką i zwartą masę. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 4 minuty. Podawać z gulaszem lub szałwią smażoną na maśle. Ja najlepiej lubię z gulaszem i masełkiem szałwiowym.

    zoom

środa, 23 sierpnia 2023

KUKUŁKA CIASTO Z "PRĄDEM"

 


Ciasto

  • mąka pszenna 170 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • ciemne kakao 15 g
  • cukier 210 g
  • 6 jajek

Masa śmietankowa

  • śmietana 30 % 1 litr
  • serek mascarpone 500 g
  • cukier puder ok. 100 g
  • żelatyna 2 łyżki + odrobina wody
  • cukier waniliowy 5 g
  • Poncz

    • woda 250 ml
    • wódka 125 ml
    • cukier 100 g
    • kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki
    • czekolady mlecznej 100 g
    • czekolady gorzkiej 100 g

    Dodatkowo

    • podłużne biszkopty ok. 200 g
    • zmielone orzechy do posypania

    • Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto, biszkopt. W misce wymieszamy obie mąki i kakao. Jajka z cukrem ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut. Studzimy. Poncz. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem, kawą i połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy mieszając. Do letniego ponczu wlewamy wódkę i mieszamy. Masa śmietankowa. Żelatynę zalewamy wodą, tyle aby tylko ją zakryła. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach. 
    • Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej. Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie. Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i posypujemy zmielonymi orzechami. 
    • Ciasto schładzamy.

CIASTO PORZECZKOWE Z BEZĄ

 


SKŁADNIKI 


Ciasto

  • mąka pszenna 255 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • zimne masło lub margaryna 185 g
  • cukier 110 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • 3 żółtka

  • beza + porzeczki

    • 3 białka
    • szczypta soli
    • cukier 220 g
    • porzeczki bez gałązek 330 g
    • ew. płatki migdałowe


    • Tortownica 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Wszystkie składniki ciasta zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ( min. 40 minut ). Potem ciastem wylepić spód tortownicy i piec 20 minut w 200 C . Białka z solą ubić na sztywno, powoli wsypując cukier. Gotową pianę delikatnie wymieszać z porzeczkami.
    • Ciasto wyjąć z piekarnika nałożyć pianę, posypać płatkami. Piec jeszcze 20 minut w 200 C. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. O ile wytrzymacie, bo u mnie polowa poszła prawie na gorąco:)

  • Tor