czwartek, 10 sierpnia 2023

DOMOWE CIASTKA FRANCUSKIE Z SEREM


Domowa piekarnia dzisiaj wypiekła ciastka francuskie z serem. Pyszne i nie za słodkie. Ciasteczka posypałam sezamem.

SKŁADNIKI
  • Ciasto francuskie 275 g
  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1,5 łyżki
  • budyń waniliowy 1 łyżeczka
  • sezam do posypania


Jajko roztrzepać. Twaróg rozgnieść łyżką, dodać oba cukry, budyń i 1 łyżkę roztrzepanego jajka. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwinąć pokroić na 6 kwadratów ( 12,5 X 12,5 cm ). Połowę każdego kawałka ponacinać nożem, posmarować jajkiem, nałożyć masę twarogową i złożyć w trójkąt lub prostokąt. Ciastka wyłożyć na blachę z papierem, schłodzić w lodówce. Potem posmarować jajkiem, posypać sezamem i piec w 210 C ok. 30 minut.

środa, 2 sierpnia 2023

SURÓWKA SEZONOWA 3-SKŁADNIKI



Taka surówka to smaczny i szybki sposób na przemycenia do diety sporej ilości zdrowych warzyw. Dzisiaj mamy CUKINIĘ, MARCHEWKĘ i CEBULĘ. Porcja zdrowia w pysznym sosie.

SKŁADNIKI

młoda cukinia 280 g młoda marchewka 140 g 2 małe czerwone cebule oliwa 2 łyżeczki sok z cytryny 2 łyżeczki musztarda francuska 1 łyżeczka czosnek staropolski ( lub zwykły suszony ) 1/2 łyżeczki cukier, pieprz sól ok. 1/3 - 1/2 łyżeczki


Marchew i cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki. Najlepiej zetrzeć do durszlaka, to pozwoli pozbyć się odrobinę wody. Całość posypać solą i czosnkiem. Odstawić na 10 minut. Składniki sosu wymieszać w słoiczku. Surówkę przełożyć do salaterki ( nie odciskać ), polać sosem, wymieszać i podawać.

PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI



 Smaczne, lekko chrupiące i zdrowe placki. Chętnie jadane przez dzieci i dorosłych.
SKŁADNIKI.
młoda cukinia 420 g
młoda marchewka 210 g
3 małe czerwone cebule
mąka kukurydziana 5-6 czubatych łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
3 małe jajka
3 ząbki czosnku
sok z cytryny 3 łyżeczki
musztarda francuska 1,5 -2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku

Marchewki, cebule i czosnek obrać. Cukinię, marchewki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać przeciśnięty czosnek, posypać solą i odstawić na 10 minut. Potem delikatnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać mąkę, jajka, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pieprz. Dobrze wymieszać i smażyć na suchej patelni do przyrumienienia.


piątek, 28 lipca 2023

Dżem bananowy z wanilią i cynamonem

 


 Zapasy na chłodne dni. Skorzystałam z promocji na banany i dzisiaj powstał pyszny dżemik.


SKŁADNIKI
dojrzałe banany 2 kg
cukier 200 g
sok z 1,5-2 cytryn
esencja waniliowa ( z laski wanilii) ok. 1/2 łyżki
mielony cynamon ok. 1/2 łyżeczki

Banany opłukać, osuszyć, obrać i pokroić w plasterki. Banany przedłożyć do saganka zalać 100 ml wody, zasypać cukrem. Gotować kilka minut na małym ogniu mieszając, prawie do do rozpadnięcia. Dodać sok z cytryny, esencję i cynamon. Gotować jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki umieścić w wyścielonym ściereczką saganku. Wlać zimną wodę do 3-4 wysokości słoików. Wodę zagotować i pasteryzować ok. 15 minut.

czwartek, 6 lipca 2023

Placki bananowe

  Placki bananowe z malinami bez jajka




 Obłędnie pyszne i ociekające pysznym sokiem malinowym. Dzieci i dorośli nigdy nie odmówią dokładki :) Idealne na pyszne szybkie śniadanko czy podwieczorek.

2 dojrzałe banany

mleko 3,2 % 400 ml

cukier trzcinowy 66 g

mąka pszenna 300 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ok. 150 g malin

szczypta soli

Banany krótko zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, cukier i znowu króciutko zmiksować. Dosypać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować na gładko. Do masy partiami dosypywać maliny, lekko wymieszać. Smażyć placki na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać delikatnie posypane cukrem pudrem.


sobota, 11 marca 2023

Tort orzechowo-porzeczkowy

 


 Tort z masłem orzechowym przełamany kwaskowymi porzeczkami. Biszkopt jak najbardziej polski, bez dodatku, spulchniaczy i tłuszczów. Spokojnie mogą zjeść go dzieci.


Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna 170 g
  • 5 jajek
  • cukier drobny 200 g
  • kakao ok. 1 łyżeczka

Poncz-nasączenie

  • wrząca woda ok. 200 ml
  • herbata Earl Grey 1 saszetka lub łyżeczka
  • cukier, sok z cytryny do smaku
  • Krem

    • serek mascarpone 500 g
    • masło orzechowe 250 g
    • cukier puder 30 g
    • czerwone porzeczki i dżem porzeczkowy

      Przygotowanie

      1
      zoom

    • 2 tortownice 22 cm.
    • Spody wyłożyć papierem do pieczenia.

    • Biszkopt. Jajka i cukier miksujemy na pulchną , gęstą i dość sztywną masę. Trwa to ok. 10 minut. Potem dodajemy po 2-3 łyżki przesianej mąki i delikatnie mieszamy łyżką. 2/3 gotowego ciasta przekładamy do jednej tortownicy. Do reszty dodajemy kakao, delikatnie mieszamy i przekładamy do drugiej tortownicy. Pieczemy w 170 C. Ciemny biszkopt 10 minut, potem jasny ok. 25 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Poncz.
    • Zaparzamy herbatę, słodzimy, potem lekko zakwaszamy sokiem i studzimy. Krem. Schłodzony serek mascarpone, masło orzechowe o temperaturze pokojowej i cukier, dokładanie mieszamy łyżką na gładką masę. Masa jest dość kleista i nie chowamy jej do lodówki, tylko od razu przekładamy tort. Składanie tortu. Jasny biszkopt kroimy na pół. * jasny biszkopt * poncz * cienka warstwa dżemu i porzeczki * krem ( równomiernie nakładamy małe porcje kremu i rozprowadzamy za pomocą łyżki nawilżonej w ponczu ) * ciemny biszkopt
    • * poncz * krem * jasny biszkopt * poncz * krem ( wierz i boki ) * porzeczki Tort wstawiamy do lodówki.




sobota, 28 stycznia 2023

Karnawałowe kule jak chrust

 


 Bardzo smaczne, chrupiące kule drożdżowe w przepysznym syropie różanym z malwą. Dzieci uwielbiają ,starsi uwielbiają, liczę że i Wy zakochacie się w tych chrustowych ciastkach.

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 350 g
  • drożdże suszone instant 3,5 g
  • letnie mleko ok. 160-170 ml
  • olej 20 ml
  • drobny cukier 1 łyżeczka
  • sól ok. 1/2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • Syrop

    • cukier 100 g
    • woda 50 g
    • 1 suszony kwiat malwy
    • woda różana 1-1,5 łyżki
    • sok z cytryny 2 łyżki

Przygotowanie

1

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, zalać mlekiem, dodać żółtko, białko odłożyć do kubeczka. Wlać olej, wszystko dobrze wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Przed wyrabianiem ciastek zrobić syrop. Syrop. Wszystkie składniki podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut.

Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość max 0,5 cm. Wykrawać 4-5 cm kółka.

5 kółek nałożyć na siebie, pierwsze smarując białkiem. Potem po środku wzdłuż smarowania, docisnąć patyczkiem. Gotowe ciasteczka przykryć ściereczką, a najlepiej od razu smażyć. Bezpośrednio przed smażeniem, ponownie lekko dociskamy ciastka z jednej i drugiej strony. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia. Potem moczymy w syropie i odstawiamy na kratkę.






piątek, 27 stycznia 2023

PIJANE OPONKI

 

Oponki opite alkoholem, może to być piwo, rum, whisky lub spirytus. Jeśli wybierzemy piwo, to wlewamy go trochę więcej częściowo zastępując mleko. Świetna przekąska karnawałowa.

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże 100 g
  • 6 żółtek
  • cukier 100 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masło 100 g
  • mleko 470-500 ml
  • spirytus 50 ml
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • cukier poder do posypania

  • Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu wlewamy masło. Wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wycinamy oponki i mini pączki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu i wrzucać po kilka oponek. Smażyć na rumiano z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem.

sobota, 14 stycznia 2023

Bułki "Mirabelkowe kwiaty "

 Słodkie bułki drożdżowe z domowym kwaskowym dżemem mirabelkowym.

Świetny kontrast smakowy.

 Bułkom nadałam kształt kwiatów co spodoba się dorosłym i dzieciom. Możecie tak jak ja próbować odrobinę zmniejszać ilość cukru, U mnie to było 63 g i też były odpowiednio słodkie.

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • cukier 63-65 g
  • 2 żółtka
  • lekko ciepłe mleko 190-200 ml
  • cukier waniliowy 5 g
  • olej 60 ml
  • dżem mirabelkowy
  • 1 jajko do smarowania
Wychodzi 11 sporych bułek. Składniki w temperaturze pokojowej, mleko delikatnie podgrzać. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Żółtka roztrzepać łyżką z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i resztę składników, mieszać łyżką do połączenia. Potem zagnieść na stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zważyć, moje miało 880 g. Odważyć 11 kawałków po ok. 80 g. Każdy kawałek dłonią rozklepać na kształt koła. Na środku postawić np. kieliszek o średnicy 3 cm i docisnąć. Naokoło nożem zrobić 6 nacięć.
Każde nacięcie ściskamy dwoma palcami, nadając im kształt płatka. Bułki przenieść na blachę z papierem , środek napełnić dżemem. Przykryć ściereczką na kilkanaście minut.
 
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 180 C.

piątek, 18 listopada 2022

Ciasto czekoladowe w 15 minut bez pieczenia i żelatyny

 Ciasto czekoladowe z 15 minut bez pieczenia i żelatyny



 Błyskawiczne , efektowne i smaczne ciasto. Trudno uwierzyć że zrobione w 15 minut. W wersji dla dorosłych proponuję dodać rum.
  • herbatniki pełnoziarniste 500 g
  • mleko 250 ml
  • masło 150 g
  • cukier 116 g
  • kakao 60 g
  • cukier waniliowy 3-4 g
  • orzechy laskowe prażone do posypania
  • ew. 1-2 łyżki rumu

Obręcz lub forma 18 cm. W głębokiej misce łamiemy herbatniki ( nie kruszymy ). W saganku podgrzewamy mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i kakao, cały czas mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy ok. 5 minut. Wtedy możemy dolać rum. Wylewamy mieszankę na ciastka i mieszamy aż pokryje wszystkie herbatniki. Masę przekładamy do formy lekko ugniatając, posypujemy posiekanymi orzechami. Na godzinę zostawiamy w temperaturze pokojowej, potem przestawiamy do lodówki.

20-30 minut przed podaniem wyjmijmy ciasto z lodówki.

zoom

sobota, 22 października 2022

SAŁATKA " FIOŁEK "

 SAŁATKA '' FIOŁEK"


 Pyszna sałatka o zróżnicowanych smakach. Znajdziemy tu wędzoną pierś kurczaka, śliwki suszone, ogórek, smażone pieczarki i marchewkę po koreańsku.

Składniki

  • filet wędzony z piersi kurczaka 250 g
  • suszone śliwki 160 g
  • pieczarki 400 g
  • młody świeży ogórek 300 g
  • marchew po koreańsku 200 g
  • kilka rzodkiewek + sok z buraka
  • żółtko jaja
  • młode liście szpinaku
  • majonez ok. 70 g
  • sól, pieprz
  • okrągłe słone krakersy
  • Marchew po koreańsku

    • marchewka 200 g
    • ocet jabłkowy 1 łyżka
    • cukier 3/4 łyżki
    • sól, pieprz, imbir po 1/3 płaskiej łyżeczki
    • 1 ząbek czosnku
    • olej 20 ml

Przygotowanie

1

Obwód sałatki ok. 17 cm, potrzebujecie nieco większy półmisek. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Studzimy. Śliwki zalewamy gorącą wodą na 30 minut, potem przekładamy na sitko. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki z zalewamy sokiem z buraka. Ogórki ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i przekładamy na sitko. Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz, imbir, zmiażdżony czosnek i mieszamy. Olej zagrzewamy w małym rondelku i gorący przelewamy do marchewki. Dokładnie mieszamy. Pierś kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisku układamy warstwy : * pierś kurczaka * pokrojone śliwki *pieczarki * ogórki ( odciśnięte )

* marchew po koreańsku ( lekko odciśniętą ) Warstwę piersi i pieczarek można cieniutko posmarować majonezem. Ja tego nie robiłam.

Boki i wierzch sałatki posmarować majonezem. Boki obłożyć krakersami. Wierzch obłożyć listkami szpinaku, z rzodkiewki ułożyć kwiaty, środki posypać pokruszonym żółtkiem jaja. Wstawić do lodówki.



czwartek, 20 października 2022

Wuzetka

 WUZETKA


Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana.

Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka 250 g
  • margaryna 130 g
  • cukier 100 g
  • 1/2 słoika dżemu
  • 2 jajka
  • mleko 12-16 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • rum do polania
  • Krem

    • śmietana 30 % 800 ml
    • cukier puder 1-2 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ew. śmietan-fix
    • trochę dżemu

    Polewa

    • margaryna 50 g
    • mleko 2 łyżki
    • cukier puder 120 g
    • kakao 2 łyżki

Ciasto. Miękką margarynę utrzeć dodając cukier. Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę. Piec w 180 C ok. 30 minut. Krem. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix. Polewa. Margarynę rozpuścić dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować, potem przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części ( można delikatnie nasączyć rumem ), przełożyć kremem i polać polewą. Dolną warstwę ciasta można delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu. Udekorować resztą kremu.