czwartek, 8 października 2020

STEFANKA ( bez pieczenia )

 Ciasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i smaczna propozycja dla niecierpliwych :) 


 

  • herbatniki czekoladowe 250-300 g
  • mascarpone 500 g
  • słodzone mleko skondensowane 400 g
  • kakao 2 łyżki 
  •  Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności.
    Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone.
    Serek mascarpone miksujemy na puch.
    Potem, ciągle miksując powoli dolewamy mleko.
    Na spód blaszki rozkładamy warstwę herbatników, potem nakładamy warstwę krem.
    I tak naprzemiennie do wyczerpania kremu.
    Ostatnią warstwą powinny być herbatniki, które posypujemy kakao.
    Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.

'' BAKŁAŻANOWE PANTOFELKI "

 Pyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie. 


 

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone cebule
  • 1 większa marchewka
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku )
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser gorgonzola ok.70 g 
  •  Bakłażany nacinamy nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążamy środek.
    Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę grubiej siekamy, wydrążonego bakłażana kroimy w 1,5 cm kostkę.

  •  
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, kostkę bakłażana , posiekane suszone pomidory , połówki oliwek i przyprawy.
    Wszystko przesmażamy około 10-15 minut.
    Pantofelek z bakłażana smarujemy olejem, środek solimy ,pieprzymy i nadziewamy przesmażonymi warzywami i kawałkami sera.
    Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
    Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i kwiatkami np. z pomidora i oliwki.

środa, 7 października 2020

EGIPSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW

 Moje ogródkowe pomidory w egipskiej sałatce i od razu zrobiło się cieplej. Taka sałatka jest widoczna w restauracjach całego Kairu. Zachwyca wyglądem i zachęca do konsumpcji. Przepis pochodzi z książki "CAIRO KITCHEN" . 


 

  • 6 większych pomidorów
  • Dressing : 3 łyżki białego octu ( jabłkowy, z białego wina )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry ( można dodać natki pietruszki )
  • 2 łyżki posiekanej dymki ( u mnie szalotka )
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka drobno posiekanego chili
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki chili w proszku ( u mnie ostra papryka )
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • Kilka połówek orzechów do dekoracji 
  •  Pomidory opłucz i osusz.
    Każdego pomidora ponacinaj pionowo do 3/4 jego wysokości, tak aby uzyskać kieszonki.
    Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
    Wymieszaj wszystkie składniki dressingu z 80 ml wody.
    Napełnij kieszonki w pomidorach dressingiem i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi. Podawaj od razu. 

wtorek, 6 października 2020

BRIOSZKA Z FIGĄ

 Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. 


 

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże suszone instant 5 g
  • cukier puder 50 g
  • 2 jajka
  • letnie mleko 70 ml
  • masło 100 g
  • szczypta soli
  • 4 figi + 4 łyżki syropu lub miodu
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek 
  •  10 bułek.
    Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem.
    Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić.
    Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę.
    Uformować z nich kule, ułożyć na blasze z papierem.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
    Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie łyżeczką i nałożyć tam plaster figi. Lekko docisnąć figę i posmarować ją syropem lub miodem.
    Ciasto wokół posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w 190 C 15 minut.

  •  
  •  

sobota, 3 października 2020

Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki

 Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita. 


 

  • pieczona dynia Hokkaido 500 g
  • pieczona papryka 200 g
  • 1 -2 cebule czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • szczypta imbiru
  • pieprz cytrynowy, pieprz czarny
  • curry, sól do smaku
  • bulion ok. 1 litr 
  •  Porcja dla 3-5 osób.
    Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut.
    Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi.
    Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
    Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy.
    Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy.
    Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy.
    Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieprz cytrynowy, curry.
    Po ugotowaniu blendujemy, uzupełniamy ciepłym bulionem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
    Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
    Możemy udekorować listkami rozmarynu lub tymianku.

Surówka z białej kapusty 1

 Otwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 


 

  • 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cukier ok. 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • majonez 1 łyżka
  •  Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
    Marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty.
    Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
    Doprawiamy solą, pieprzem , majonezem i mieszamy.

niedziela, 27 września 2020

Ciastka Zielona figa

 Zielone figi

Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu. 

 

  • Ciasto : mąka tortowa 200 g
  • mąka krupczatka 100 g
  • smalec, lub olej kokosowy 50 g
  • masło lub margaryna 50 g
  • świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik )
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 100 g
  • 1 jajko
  • suchy mak 2,5-3 łyżki
  • wiórki kokosowe 2,5 łyżki
  • mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek
  • Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g
  • prażony sezam ok.50 g
  • ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, kasztanowa 1 łyżeczka                                                  
  • szczypta fioletowego barwnika + kilka kropli alkoholu                                                                
  •  Dżem wymieszać z sezamem uprażonym na suchej patelni.
    Dla stabilności można dodać trochę mąki.
    Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę.
    Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem.
    Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy.
    Zagnieść ciasto.
    Włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
    Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki.
    Możemy delikatnie podsypać mąką.
    Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni.
    Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę.
    Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem.
    Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem.
    Pieczemy w 160 C około 30 minut.

  •  
    Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu.
    Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski.

  •  

czwartek, 24 września 2020

Rolada z figami

 Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :) 



 

  • Ciasto : 4 jajka
  • drobny cukier 60 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 60 g
  • mąka ziemniaczana 40 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa : śmietana 30 % 600 ml
  • cukier puder 4 płaskie łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • śmietan fix 27 g ( 3 opakowania X 9 g )
  • świeże dojrzałe figi 10-12 sztuk 
  •  Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Z fig odkrawamy spody i ogonek.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
    Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
    Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać
    delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
    Przełożyć masę na blachę, wyrównać.

    Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
    Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować). Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.

  •  
    Masa.
    Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
    Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
    Ubić na sztywno.
    Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg.
    Po środku układamy figi jedna przy drugiej.
    Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć.
    Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ).
    Schładzamy w lodówce kilka godzin.
    Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.

  •  

środa, 23 września 2020

Sałatka z wędzoną piersią kurczaka i ananasem

 Smaczna i dość pożywna sałatka z dodatkiem ziemniaków i jajek. 

 


  • wędzony filet piersi kurczaka 200 g
  • świeży ogórek 2-3 sztuki
  • kukurydza konserwowa ok.220 g
  • ugotowane ziemniaki 4 -5 sztuk
  • 2 ugotowane jajka
  • Sos : 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz 
  • Filet, ziemniaki, jajko i ananasa pokroić w kostkę , ogórki w plasterki.
    Wszystko wrzucić do salaterki, dodać odcedzoną kukurydzę, wymieszać.
    Wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatkę.

niedziela, 20 września 2020

Groszkowy piegusek

 Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem. 


 

  • Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g
  • mąka pszenna 100 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • drobny cukier 240 g
  • 4 jajka
  • mleko 250 ml
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • suchy mak 1 szklanka
  • Krem : śmietana 18 % 300g
  • cukier puder 2 płaski łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku ( 1-2 łyżeczki )
  • śmietan fix 14 g                                                                                                               
  •  TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
    Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
    Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
    Wyjąć, wystudzić.
    Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
    Masa.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
    Pod koniec dodać śmietan fix.
    Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
    Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.

sobota, 9 maja 2020

Rabarbarowiec z migdałami


Półkruche ciasto migdałowe z musem rabarbarowym posypane migdałami. Polecam.
  • Ciasto: mąka 220 g + zmielone migdały 30 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1/2 jajka ( lub 1 mniejsze )
  • śmietana 18 % 2-3 łyżki ( lub 3-4 łyżki przy 1 jajku )
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Mus rabarbarowy : rabarbar 1 kg
  • cukier 80 g
  • Posypka : kilkanaście obranych migdałów
  • Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Rabarbar opłukać ,obrać i pokroić w 1-1,5 cm paski.
    Dusić na dużym ogniu bez przykrycia około 5-8 minut. Przestudzić.
    Ciasto.
    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto i równomiernie rozłożyć w formie.
    Na ciasto wyłożyć mus rabarbarowy i posypać posiekanymi migdałami.
    Piec w 190 C przez około 60 minut.

wtorek, 26 lutego 2019

ŚWIĄTECZNY KRÓLICZEK

Świąteczny króliczek


  • mąka pszenna 300 g + gryczana 70 g
  • drożdże 30 g
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • przyprawa Tandoori Masala 1 łyżka
  • lekko ciepłe mleko 150-160 ml
  • majonez 1 łyżka + 1 żółtko
  • olej 45 ml
  • 5 krótszych parówek
  • Wychodzi 5 sporych mięciutkich bułek.
    Mąki przesiewamy do miski w środku robimy dołeczek, kruszymy tam drożdże.
    Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka.
    Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez.
  • Jak drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i dość miękkie.
    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( od 30-50 minut ).
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na pięć części.
    Z każdej rolujemy cienki wałek o długości około 60 cm.
    Każdy wałek układamy w literkę U, dół nakładamy na 3/4 wysokości ciasta.
    Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę.
    Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki.
  • Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Potem do każdej bułki wbijamy po 3 ziarna ziela angielskiego, na oczy i nosek.
    Bułki pieczemy w 180 C 20 minut.
    Gorące smarujemy mlekiem.

sobota, 22 września 2018

Kwiatowe ciasteczka

Kwiatowe ciasteczka


Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.
SKŁADNIKI :
  • mąka pszenna 130 g
  • mąka orkiszowa 40 g
  • masło lub margaryna 85 g
  • cukier puder 50 g
  • herbata matcha do 1/4 łyżeczki + szczypta soli
  • kwiatki ( bratki, floksy ) około 20 sztuk
  • małe listki mięty około 40 sztuk
  • białko + 1/2 łyżeczki cukru
  • Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.
    Kwiaty i listki mięty oczyścić.
    Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matchą i solą, dodać pokrojone zimne masło.
    Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.
  • Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.
    Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem.
    Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.
    Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.
  • Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.
    Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)