czwartek, 13 maja 2021

Bułki z młodą pokrzywą

 Stary przepis mojej babci.Cudowne bułeczki z pokrzywą. Z łąki wróciłam z naręczem młodej pokrzywy, na bułeczki też starczyło.


  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 -170 ml
  • śmietana 18 % 50 g
  • olej 60 ml
  • 3 ząbki czosnku + sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • listki młodej pokrzywy 3-4 garście
  • do smarowania : białko + czosnek staropolski ok. 1/2 łyżeczki  
  •  Przesianą mąkę wymieszać z posiekaną pokrzywą.
    Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
    Mleko lekko podgrzać, drożdże zalać 50 ml mleka.
    Poczekać aż drożdże będą płynne, wtedy dodać żółtka, resztę mleka, olej, czosnek roztarty z solą, pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  •  Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pomarańczy i formować kuleczkę.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Potem smarujemy roztrzepanym białkiem z czosnkiem .
    Pieczemy w 180 C około 20 minut.

  •  
    Wyjmujemy i pyszne bułeczki gotowe.

Grill z arbuza, owocowe szaszłyki

 Taki arbuzowy grill cieszy oko a dzieci uwielbiają takie owocowe szaszłyki. Takie szaszłyki to doskonały dodatek do grillowanego mięsa i sera koziego. Dobrze jest użyć mini arbuza, ma tak drobne pestki że nie trzeba wyjmować.


 

  • 1 arbuz
  • winogrona bezpestkowe zielone i czerwone
  • borówki
  • morele
  • patyczki do szaszłyków 
  • Odkroić 1/3 arbuza. Obie części wydrążyć okrągłą łyżeczką do wydrążania.
    Kuleczki arbuza odkładamy do miseczki.
    Z owoców robić szaszłyki nadziewając owoce na patyczki i położyć na arbuzowego grilla.
  •   Ja arbuza położyłam na drewnianej kłodzie opartej o podstawkę do kwiatków.

środa, 5 maja 2021

Focaccia " Bukiet " z młodą pokrzywą

 Pyszna kolacja lub śniadanie z młodą pokrzywą. Z włoskich focacci na całym świecie powstało już wiele wariacji. To moja w kształcie bukietu. Taka focaccia to dobry pomysł na wykorzystanie resztek. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
  • lekko ciepła woda 150 ml
  • drożdże 30 g
  • olej lub oliwa 35 ml
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 5 g
  • Dodatki: pomidorki truskawkowe
  • listki młodej pokrzywy
  • 3 łodygi młodego lubczyku
  • zielone oliwki nadziewane
  • 1 temperowana marchewka
  • sól, pieprz, czosnek staropolski, siemię lniane
  • ok.2 łyżki oliwy
  • szczypiorek 
  •  Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
    Obie mąki zagnieść z drożdżami rozpuszczonymi w 50 ml ciepłej wody z cukrem. Dodać resztę wody, olej,sól i wyrobić elastyczne ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  •  Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia nadając mu kształt łezki.
    Ciasto rozwałkować lub rozklepać, brzegi cieniej środek nieco grubiej.
    Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 -20 minut.
    Potem układamy łodygi i listki lubczyku, listki pokrzywy, szczypiorek.
    Następnie połówki pomidorków, kawałki marchewki, połówki oliwek.
    Wszystko skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami.
    Węższy dół ciasta zakładamy na siebie z związujemy szczypiorkiem.
    Pieczemy w 215 C około 25 minut.

  •  Potem już tylko jemy :)

  •  

piątek, 9 kwietnia 2021

Babka " Do góry nogami " w 20 minut

 Ciasto robi się w 15-20 minut. To babka czekoladowa z flanem który w magiczny sposób podczas pieczenia ucieka z góry na dół. Flan smakuje jak ptasie mleczko. Cała trudność polega na wyjęciu babki z foremki, dlatego im prostsza foremka tym łatwiej. Przekonałam się o tym po zrobieniu babki. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 128 g
  • ciemne kakao 32 g
  • drobny cukier 110 g
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • olej 5 łyżek
  • jogurt naturalny 125 ml
  • 2 spore jajka
  • szczypta soli
  • Flan: mleko skondensowane słodzone 530 g
  • mleko 375 ml
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • dodatkowo: olej do smarowania ew. kakao do posypania blaszki 
  •  Forma do babki 21-22 cm.
    Wysmarować ją olejem i delikatnie posypać kakao.
    Ciasto.
    Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą i kakao.
    Dodać cukier, sól, wymieszać łyżką.
    Dolać jogurt, olej, jajka i krótko zmiksować.
    Ciasto wylać do foremki.


  • Flan.
    U mnie wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Do miski wlać skondensowane mleko, zwykłe mleko, wbić jajka, dodać cukier, krótko zmiksować.
    Masę wylać na kakaowe ciasto. 

  •  
    Formę wstawić do większej zwykłej blaszki, którą wypełniamy wrzątkiem z czajnika do ok. 1/3 wysokości.
    Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  •  Piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut.
    Ciasto kakaowe wypłynie na wierzch.
    Babkę wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy w formie. Następnie musimy schować ciasto do lodówki (także w formie) najlepiej na całą noc ,flan musi zastygnąć.
    Po tym czasie objeżdżamy nożykiem brzegi formy na niewielką głębokość, a następnie dno formy do 1/2 wysokości zanurzamy na ok. 30 sekund we wrzątku.
    Wyjmujemy formę z wrzątku.
  •  Przykładając talerz , odwrócić ciasto "do góry nogami".

  •  

czwartek, 8 kwietnia 2021

Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

 Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwukolorowym kruchym ciastem, przełożone kremem cytrynowo-budyniowym ze śmietaną. Ciasto jest z przepisu mojej koleżanki Sylwii. 


 

  • Ciasto kruche : mąka krupczatka 170 g
  • mąka pszenna 510 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • drobny cukier 110 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • śmietana 18 % 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • Masa jabłkowa : jabłka obrane1,5 kg
  • masło 50 g
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku
  • ew. odrobina cukru
  • Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy
  • mleka 1,5 szklanki (375 ml ) + 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody ( 125 ml )
  • śmietana 30% 200 ml 
  •  Blacha 18 X 28 lub 21 X 25 cm.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad brzegi.
    Ciasto kruche.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia.
    Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę.
    Zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
    Jedną część znowu podzielić na dwie połówki.
    Jedną połówką wyłożyć na formę, drugą schłodzić w lodówce.
    Jeśli mamy dwie takie same blaszki, obie wykładamy ciastem.

    Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść na jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

  •  
    Jabłka pokroić w drobne cząstki, skropić sokiem z cytryny.
    W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło , dodać jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i dusić kilka lub kilkanaście minut.
    Jabłka powinny zmięknąć a sok odparować.
    Odstawić do wystudzenia.
    Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno ciemne ciasto z zamrażalnika.
    Piec w 190 C około 40 min.
    Identycznie zrobić z drugą połową ciast a jasnego, ciemnego i jabłek.
    Wystudzić.

    Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody.
    Mleko osłodzić i ugotować budyń.
    Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę.
    Mieszać do połączenia się składników.
    Wystudzić do temperatury pokojowej, często mieszając.
    Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu.
    Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim ciastem, lekko docisnąć.
    Wstawić do lodówki do stężenia., najlepiej na całą noc.

  •  

środa, 31 marca 2021

Sernik japoński -3 składniki

To zdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik typu japońskiego, o niezwykle lekkiej strukturze. 


 

  • 3 jajka
  • biała czekolada 120 g
  • kremowy serek śmietankowy 135 g 
  •  Blaszka 15 X 11 cm wyłożona papierem do pieczenia ( powyżej brzegi blaszki ).
    Druga większa blaszka na gorącą wodę.
    Może być nieco mniejsza wtedy sernik będzie wyższy.
    Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki.
    Żółtka zostawiamy w temperaturze pokojowej.
    Serek też wcześniej wyjmujemy z lodówki.
  •  Połamaną czekoladę przekładamy do większej miski
    i umieszczamy ją na garnku z gotującą się wodą.
    Para rozpuści czekoladę.
    Kiedy czekolada będzie się rozpuszczać, ubijamy białka na sztywną pianę.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
    Do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy łyżkami serek i mieszamy.
    Następnie masy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy 1/3 ubitych jajek i znów mieszamy.
    Potem dodajemy resztę białek i ponownie mieszamy całą masę.

  •  
    Całość przekładamy do blaszki.
    Blaszkę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki i wypełniamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości blaszki z sernikiem.
    Sernik japoński pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie pozostawić ciasto na 15-20 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku by „doszedł”.
  • Sernik będzie lekko "trzęsący" i taki powinien być.

  •  

czwartek, 25 marca 2021

Makowo-migdałowy PAKOWANIEC

 To ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole.


  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • 4 żółtka
  • cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub margaryna 100 g
  • mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja
  • masa migdałowa : zmielone białe migdały 200 g cukier puder 200 g aromat migdałowy 2 białka
  • do smarowania 10 białko 
  •  Blacha 31 X 21 cm.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić.
    Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
     
     Masa makowa.
    Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko.
    Masa migdałowa.
    Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka.
    Utrzeć starannie.
    Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części,resztę zostawiłam do dekoracji zrobiłam małą babkę.
    Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę.
     Nakładać na ciasto ukośnymi pasami masę makową i migdałową.
    Szczególnie mak należy dokładnie docisnąć.
    Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć placek.
    Ozdobić ciastem, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować roztrzepanym białkiem z cukrem.
    Piec ok. 45 minut w 160 C.

     

poniedziałek, 22 lutego 2021

Sałatka Simby

 Smaczna sałatka z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu.

 


  • mięso kurczaka z rosołu ok.300-400 g
  • plastry ananasa 4-5 sztuk
  • 3 jajka na twardo
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • 2-3 marchewki z rosołu
  • kawałek pora
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • Sos: majonez 2 -3 łyżki
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1-2 łyżeczki
  • cukier, sól, pieprz
  • Rukola i kawałeczek pomidora 
  •  Jedno jajko i marchewkę odłożyć do dekoracji.
    Plastry ananasa, marchewkę, jajka i mięso pokroić w kostkę.
    Natkę i kawałek pora posiekać, groszek odcedzić.
    Wszystko wymieszać, polać sosem sporządzonym z majonezu, jogurtu i przypraw.
  •  Z plasterków jajka ułożyć na sałatce głowy kilku małych lewków.
    Zrobić im tułowia z marchewki, uszy i wąsy z pasków pora, oczy i noski z ziarenek pieprzu a pyszczki za skrawków pomidora.

Ciasteczka czekoladowo-mogdałowe

 Bardzo proste pyszne kruche ciasteczka z czekoladą i płatkami migdałowymi.


 

  • mąka pszenna tortowa 150 g
  • mąka krupczatka 150 g
  • cukier puder 80 g
  • 3 żółtka
  • czekolada mleczna 50 g
  • płatki migdałowe 2-3 łyżki
  • masło lub margaryna 150 g 
  •  Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych zmiksować w malakserze.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w filię i schłodzić w lodówce.
    Potem rozwałkować ciasto pomiędzy folią ( wtedy nie musimy podsypywać mąką ).
    Wałkować na grubość do 1 cm.
    Foremką wykroić wzór.
    Każde ciastko udekorować ołatkami migdałowymi.
    Ciastka przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec w 190 C przez ok. 12-15 minut.

niedziela, 7 lutego 2021

Pyzy babci Marianny

 Szare pyzy z cebulką, przepis od mojej babci Marianny.Jak wiadomo babcine przepisy zawsze są najlepsze.


  • ziemniaki 2 kg
  • Okrasa: 1 -2 cebule
  • smalec
  • sól 
  •  Ziemniaki podzielić na 3 mniej więcej równe części.
    Jedną część ugotować w osolonej wodzie.
    Gorące ziemniaki dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
    Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
    Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Gotować w osolonej wodzie 10 minut od wypłynięcia.
    Podawać z przesmażoną cebulką.

  •  

czwartek, 21 stycznia 2021

Tarta z jabłkami " Kwitnące drzewo "

 Prosta i pyszna tarta. Spód, który nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Aromatyczne jabłkowe nadzienie. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1 mniejsze jajko
  • śmietana 18 % 1- 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej 
  •  Forma 20 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych
    Do saganka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki i 2 łyżki soku z cytryny.
    Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą miękkie.
    Zdjąć z palnika, przestudzić.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki można zmiksować w malakserze, lub zagnieść ręcznie.
    Ciasto owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut .
    Ciasto kruche wyjąć z lodówki, oderwać ok. 1/3 na dekorację
    Resztę rozwałkować,, wyłożyć na dno i boki formy.
    Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać.
    Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, utworzyć drzewo i za pomocą foremki wyciąć kwiatki.

  •  
    Tartę jabłkową piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut, do złotego koloru.

sobota, 2 stycznia 2021

Azjatyckie bułeczki BAO

 Bardzo proste. To całkiem jak nasze pampuchy, bułki drożdżowe gotowane na parze. Bułki na parze podaje się na ciepło: na słodko albo na słono. 


 

  • mąka pszenna 300g
  • ciepła woda 160 g
  • cukier 5 g
  • drożdże instant 3 g
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki , kolendry lub szczypiorku
  • olej ok. 1 łyżka
  • sól, pieprz 
  •  Wychodzi ok. 8-10 bułek.
    Jest to porcja dla 3-4 osób.
    Do kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże.
    Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
    Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże.
    Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto.
    Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm.
    Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką.
    Jedną 1/3 ciasta nałożyć do środka, potem drugą.
    Powstały wąski prostokąt lekko spryskać olejem i pokroić w ok.3 cm paski.
    Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką.
    Zdejmujemy pałkę a pasek lekko rozciągamy wzdłuż.
    Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę a ciasto skręcamy 2 razy.
    Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy ciasto od stołu.
    Powstała nam bułeczka.

  •  
    Bułki uwieszamy na kawałku papieru do pieczenia i przykrywamy ściereczką.
    Zagotować wodę w parowniku.
    Bułki przekładamy do parownika razem z papierem i parujemy od 3 do 5 minut.

wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie piernikowe pod korzenną pierzynką

 Moje trochę przerobione śledzie piernikowe. 


 

  • Filety śledziowe 200 g - ciasteczka korzenne 40 g
  • orzechy włoskie 20-25 g - miód gryczany 2 łyżki
  • szczypta cynamonu
  • żurawina suszona kilkanaście owoców (opcjonalnie)
  • Marynata : olej rzepakowe 125 ml
  • ocet balsamiczny 3-3,5 łyżki
  • całe goździki 5 sztuk
  • kawałek całego cynamonu
  • ziele angielskie 2-3 ziarna 
  •  Płaty śledziowe moczymy w mleku.
    Robimy marynatę.
    Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy.
    Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie dokładnie obtaczamy w marynacie i przelewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
    W tym czasie siekamy orzechy, rozgniatamy ciasteczka korzenne.
    Ciasteczka najlepiej rozgniatać w moździerzu.
    Miód jeśli jest skrystalizowany podgrzewamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami, orzechami i szczyptą cynamonu.
    Śledzie osączamy z marynaty, przekładamy na talerze i posypujemy kruszonką.
    To jest moja mocno zmodyfikowana wersja śledzi korzennych.