piątek, 18 listopada 2022

Ciasto czekoladowe w 15 minut bez pieczenia i żelatyny

 Ciasto czekoladowe z 15 minut bez pieczenia i żelatyny



 Błyskawiczne , efektowne i smaczne ciasto. Trudno uwierzyć że zrobione w 15 minut. W wersji dla dorosłych proponuję dodać rum.
  • herbatniki pełnoziarniste 500 g
  • mleko 250 ml
  • masło 150 g
  • cukier 116 g
  • kakao 60 g
  • cukier waniliowy 3-4 g
  • orzechy laskowe prażone do posypania
  • ew. 1-2 łyżki rumu

Obręcz lub forma 18 cm. W głębokiej misce łamiemy herbatniki ( nie kruszymy ). W saganku podgrzewamy mleko, masło, cukier, cukier waniliowy i kakao, cały czas mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy ok. 5 minut. Wtedy możemy dolać rum. Wylewamy mieszankę na ciastka i mieszamy aż pokryje wszystkie herbatniki. Masę przekładamy do formy lekko ugniatając, posypujemy posiekanymi orzechami. Na godzinę zostawiamy w temperaturze pokojowej, potem przestawiamy do lodówki.

20-30 minut przed podaniem wyjmijmy ciasto z lodówki.

zoom

sobota, 22 października 2022

SAŁATKA " FIOŁEK "

 SAŁATKA '' FIOŁEK"


 Pyszna sałatka o zróżnicowanych smakach. Znajdziemy tu wędzoną pierś kurczaka, śliwki suszone, ogórek, smażone pieczarki i marchewkę po koreańsku.

Składniki

  • filet wędzony z piersi kurczaka 250 g
  • suszone śliwki 160 g
  • pieczarki 400 g
  • młody świeży ogórek 300 g
  • marchew po koreańsku 200 g
  • kilka rzodkiewek + sok z buraka
  • żółtko jaja
  • młode liście szpinaku
  • majonez ok. 70 g
  • sól, pieprz
  • okrągłe słone krakersy
  • Marchew po koreańsku

    • marchewka 200 g
    • ocet jabłkowy 1 łyżka
    • cukier 3/4 łyżki
    • sól, pieprz, imbir po 1/3 płaskiej łyżeczki
    • 1 ząbek czosnku
    • olej 20 ml

Przygotowanie

1

Obwód sałatki ok. 17 cm, potrzebujecie nieco większy półmisek. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Studzimy. Śliwki zalewamy gorącą wodą na 30 minut, potem przekładamy na sitko. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki z zalewamy sokiem z buraka. Ogórki ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i przekładamy na sitko. Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz, imbir, zmiażdżony czosnek i mieszamy. Olej zagrzewamy w małym rondelku i gorący przelewamy do marchewki. Dokładnie mieszamy. Pierś kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisku układamy warstwy : * pierś kurczaka * pokrojone śliwki *pieczarki * ogórki ( odciśnięte )

* marchew po koreańsku ( lekko odciśniętą ) Warstwę piersi i pieczarek można cieniutko posmarować majonezem. Ja tego nie robiłam.

Boki i wierzch sałatki posmarować majonezem. Boki obłożyć krakersami. Wierzch obłożyć listkami szpinaku, z rzodkiewki ułożyć kwiaty, środki posypać pokruszonym żółtkiem jaja. Wstawić do lodówki.



czwartek, 20 października 2022

Wuzetka

 WUZETKA


Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana.

Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś.

SKŁADNIKI

Ciasto

  • mąka 250 g
  • margaryna 130 g
  • cukier 100 g
  • 1/2 słoika dżemu
  • 2 jajka
  • mleko 12-16 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • rum do polania
  • Krem

    • śmietana 30 % 800 ml
    • cukier puder 1-2 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ew. śmietan-fix
    • trochę dżemu

    Polewa

    • margaryna 50 g
    • mleko 2 łyżki
    • cukier puder 120 g
    • kakao 2 łyżki

Ciasto. Miękką margarynę utrzeć dodając cukier. Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę. Piec w 180 C ok. 30 minut. Krem. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix. Polewa. Margarynę rozpuścić dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i zagotować, potem przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części ( można delikatnie nasączyć rumem ), przełożyć kremem i polać polewą. Dolną warstwę ciasta można delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu. Udekorować resztą kremu.

środa, 13 lipca 2022

Domowe jagodzianki

 


 Domowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym.

Składniki

ciasto

  • mąka pszenna 1 kg
  • 4 żółtka
  • drożdże 100 g
  • cukier 130 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko 300 ml
  • maślanka 80 ml
  • olej rzepakowy 120 ml

nadzienie

  • jagody ok. 450 g
  • cukier puder 1-2 łyżeczki
  • lukier

    • sok z jagód
    • cukier puder
    • sok z cytryny
    • Wychodzi ok. 14-15 dużych jagodzianek. Ciasto. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i polać kilkoma łyżkami mleka. Resztę cukru wymieszać z żółtkami na kogel- mogel. Gdy drożdże podrosną, do miski dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jagody opłukać, osączyć i wymieszać z cukrem pudrem. Gdy ciasto urośnie, odrywać kawałki ciasta , formować prostokąt, wypełnić jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki.

wtorek, 14 czerwca 2022

" Truskawkowy łaciatek " sernik

 Prosty i szybki sernik bez pieczenia.


Składniki

spód

  • herbatniki 180 g
  • zimna woda 50 ml
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka

sernik

  • serek śmietankowy cream cheese naturalny 500g
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier puder ok. 50 g
  • śmietana 30 % 100 ml
  • kakao 2 łyżki
  • żelatyna 28 g
  • zimna woda 150 ml
  • truskawki 300 g
  • cukier 2-3 łyżki

galaretka

  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej + 250 ml wody
  • ok. 8 truskawek
  • listki mięty

  • Przygotowanie

    1

    Tortownica 18 cm, boki wykładamy folią. Spód. Ciastka miksujemy i zagniatamy z kawą rozpuszczoną w wodzie. Przekładamy na spód tortownicy i lekko ugniatamy. Odstawiamy do lodówki. Ugotować galaretkę.

  • Truskawki kroimy w kostkę i razem z cukrem przekładamy do saganka. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie do napęcznienia. Potem podgrzać w naczyniu z bardzo ciepłą wodą ( nie gotować ). Ostudzić. Serek wymieszać, potem ubić ze śmietaną. Dodać cukier puder i waniliowy do smaku. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Płynną i ostudzoną żelatynę podzielić na trzy części. Jedną doda do truskawek, drugą do białego serka , trzecią do kakaowego serka. Dobrze wymieszać.

  • Do tortownicy nakładać po dużej łyżce serka ciemnego, białego i masy truskawkowej. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Potem ułożyć połówki truskawek, listki mięty i tężejącą galaretkę.

  • Schłodzić w lodówce.

środa, 22 grudnia 2021

Szyszki z imbirem

 Smak dzieciństwa, lekko podkręcony kandyzowanym imbirem i kawą inką kokosową. Wprost nie można oderwać się od nich :) Nie wyobrażam sobie świąt bez szyszek. 


 

  • krówki lekko ciągnące 300 g
  • masło 50 g
  • kawa Inka kokosowa 2 łyżeczki
  • kakao 1 płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • imbir kandyzowany 1 plaster
  • ryż preparowany 60 g 
  •  Plaster imbiru drobniutko posiekać.
    W saganku rozpuścić masło, dodać pokrojone krówki, imbir, kawę i kakao.
    Wszystko rozpuścić na jednolitą masę na małym ogniu, mieszając.
    Masę zdjąć z ognia.
    Wsypać ryż, wymieszać.
    Łyżką wykładać porcje masy, potem lekko zwilżoną dłonią formować szyszki.

niedziela, 12 grudnia 2021

Trochę inny makowiec

 Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami. 


 

  • Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • cukier 95 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli + 50 g rodzynek
  • Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g
  • drożdże 50 g
  • kwaśna śmietana 3 łyżki
  • 2 jajka
  • masło 150 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • Krem: ugotowany budyń waniliowy 300 g
  • śmietana 18 % 250 g
  • sok z cytryny do smaku, ew. skórka z cytryny
  • Masa makowa 500 g 
  •  Blacha 21 X 33 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto. kruche.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto.
    Dodać rodzynki moczone w rumie, zagnieść.
    Ciastem wyłożyć blachę i włożyć do lodówki.
    Makowiec.
    Do przesianej mąki wlać roztopione i schłodzone masło.
    Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w śmietanie.
    Ciasto posiekać nożem i zagnieść rękoma.
    Ciasto wałkować w kształt dużego i długiego prostokąta 56 X 21 cm.
    Nałożyć większą część masy makowej, rozsmarować.
    Zwinąć w rulon.
    Resztę masy rozsmarować na kruchym cieście.

  • Makowiec pokroić w ok 2-2,5 cm plastry i rozłożyć na warstwie maku.
    Ciasto przykryć folią aluminiową i piec do przyrumienienia. Sprawdzajmy patyczkiem.
    Ja piekłam w 180 C 25 minut, potem w 170 C ok. 40-45 minut
    Krem.
    Wystudzony budyń wymieszać ze śmietaną i sokiem cytrynowym, powinien być delikatnie kwaskowy.
    Ciasto podajemy z kremem i owocami.
    Ciasto świetnie wygląda w przekroju.

Zapiekanka mięsna z warzywami

 Takie mięsno-warzywne zapiekanki to moja specjalność. Każdego roku powstają nowe pomysły. Piekę je na co dzień i od święta. W tym roku jak trochę wydobrzeję, znowu powstaną nowe pomysły i praca pójdzie pełną parą. Czego i Wam życzę :) 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g, drożdże 35 g
  • cukier 3/4 łyżeczki, Olej rzepakowy 50 ml
  • mleko około 250 ml
  • tymianek, lubczyk po 1 łyżeczce, sól 3/4 łyżeczki pieprz czerwony
  • przyprawa pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 2 łyżeczki
  • Ciasto ozdobne białe : sól 75 g, ciepła woda 100 ml
  • mąka pszenna około 92 g
  • Nadzienie : ugotowane drobiowe udko 320 g ( bez kości ), świeże ogórki 180 g
  • przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • jagody goji około 30 g, sporo świeżego kopru
  • kukurydza konserwowa 5 łyżek
  • 4 jajka na twardo
  • sok z cytryny około 1/2 łyżeczki 
  •  Najpierw robimy ciasto ozdobne .
    Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie , stopniowo dodajemy mąkę. I tu moja rada , lepiej ciasto wyrabiać w saganku , w razie potrzeby zawsze możemy lekko podgrzać naczynie z masą.
    Masa ciepła jest bardzo elastyczna , ale szybko wysycha.
    Wyrobione ciasto odrywałam po kawałku a resztę trzymałam w zamkniętej torebce foliowej.
    Z masy robimy ruloniki , spłaszczamy , zwijamy w kwiatuszki nadmiar spodu odcinamy na płasko. Robimy listki , lub wycinamy wzorki. Robiąc listki , masie nadajemy owalny kształt , zwężamy po obu stronach , i z jednej strony lekko spłaszczamy walkiem. W ten sposób mamy prawie listek w 3-D. Po środku każdego listka , tępą stroną noża , robimy jedno nacięcie wzdłuż i po trzy z boku.Ozdoby przekładamy na tackę , przykrywamy ściereczką, spokojnie poczekają.
    Teraz robimy ciasto właściwe .
    Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie , kruszymy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka .
    Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , listki lubczyku drobno siekamy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Robimy nadzienie.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy mięso obtoczone w przyprawie 5-smaków. Studzimy.
  •  Jagody goji zalewamy niewielką ilością ciepłej wody , gdy napęcznieją przekładamy do mięsa. Ogórki jeśli młode to możemy nawet nie obierać tylko od razu zetrzeć na dużych oczkach tarki . Potem posypujemy je lekko solą i gdy puszczą sok , odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy resztę składników : koperek , pieprz cytrynowy , odsączoną kukurydzę , sok z cytryny i sól do smaku.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części , pierwszą wykładamy spód blaszki , u mnie 21 cm., drugą okładamy boki z zapasem na zawinięcie , z trzeciej robimy ozdobny wierzch. Na ciasto nakładamy połowę nadzienia , potem połówki jajek i resztę nadzienia. Boczne wystające ciasto nacinamy i lekko dociskając zakładamy na farsz.
  •  Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i soli. Przy pomocy rozmąconego jajka przyklejamy też listki i kwiaty z ciasta ozdobnego.
    Tych ozdób nie smarujemy jajkiem.
    Całość pieczemy około 60 minut , mój piekarnik wyciąga tylko 180 C , więc w takiej piekłam . Choć na początku powinna być większa temperatura , nawet 200 C, potem dopiekać w 170-160 C. Gdy wierzch się zbytnio zarumieni , przykrywamy go folią aluminiową.
  •  

poniedziałek, 22 listopada 2021

Słodkie choinki z piernikiem

 Rożki lodowe wypełnione mięciutką masą biszkoptowo-piernikową. Sama masa nie jest zbyt słodka, dlatego przyda się biała czekolada okalająca choinkę. Bardzo prosty i szybki przepis robiony w jednym garnku. Raj dla dzieci i dorosłych. Choinki udekorują karnawałowy i świąteczny stół. 


 

  • 1 op. okrągłych biszkoptów 180 g
  • 1 op. katarzynek w czekoladzie 56 g
  • masło 30 g
  • kakao 1 lekko czubata łyżeczka + szczypta kardamonu
  • mleko 90 ml
  • borówka cała do mięs 2 lekko czubate łyżeczki
  • suszona żurawina 1 łyżka
  • rodzynki 1 łyżka + aromat rumowy
  • 4 większe rożki lodowe
  • biała czekolada 90 g + 1 łyżka mleka
  • ozdoby cukrowe 
  •  Rodzynki i żurawinę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, wlewamy kilka kropli aromatu.
    Biszkopty i Katarzynki rozdrabniamy w malakserze, zostawiając trochę większych kawałków.
    W saganku rozpuszczamy masło z mlekiem, kakao i kardamonem.
    Wrzucamy rozdrobnione ciastka, namoczoną żurawinę z rodzynkami i 1 -2 łyżki wody z moczenia.
    Chwilę trzymamy na małym ogniu mieszając.
    Gotową masą wypełniamy rożki.
    Wierzch rożków smarujemy rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i ozdabiamy .

środa, 17 listopada 2021

Jednogarnkowa zupa z czerwonej kapusty i suszonej śliwki

 Uproszczony sposób na szybszą zupę jednogarnkową, idealną dla studentów i zapracowanych. Kolor zupy jest intensywnie fioletowo-czerwony i wszystko bardzo smaczne. Delikatna słodycz przebija się przez suszone śliwki, kwasowości dodaje sok z cytryny. Ta zupa jest naprawdę jednogarnkowa. 


 

  • 2 golonki indycze ok. 700 g
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 spora pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera + 2 czerwone cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • ok. 2-2,5 l wody
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • ok. 14 suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki oleju 
  •  Warzywa obrać.
    Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler i ziemniaki w drobną kostkę.
    Mięso dokładnie opłukać.
    Do sporego saganka wlewamy olej i chwilę przesmażamy na nim cebulę.
    Potem dodajemy marchew, pietruszkę, seler i mieszając smażymy kilka minut.
    Gdy warzywa będą przeszklone dobrze jest wyjąć je na talerz z którego potem będziemy jeść ( żeby mieć mniej do zmywania :)).
    Albo warzywa zalewamy 2 litrami gorącej wody, wkładamy mięso, solimy i gotujemy ok. 30 minut.
    Potem dodajemy czerwoną kapustę i ziemniaki i ew. odłożone warzywa.
    Po 10 minutach wkładamy śliwki, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól.
    Gotujemy do miękkości ok. 20 minut.

    Ps. Warzywa wykładam aby lekko trzymały kształt i nie były rozgotowane.

Bułki drożdżowe z konfiturą różaną

 Bułki z puree dyniowym, skórką cytrynową i pomarańczową. Nadziewane, u mnie domową konfiturą z płatków róż z tegorocznego jesiennego kwitnienia. Trafiła mi się wyjątkowo mało słodka dynia, więc puree wyszło prawie wytrawne. Dlatego bułki były mniej słodkie i dobrze. Polecam. 


 

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 25 g
  • puree dyniowe 200 g
  • cukier 40 g
  • letnie mleko 150 ml
  • stopione masło 50 g
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy
  • 2 żółtka + 1 białko
  • łyżeczka cynamonu i kakao ( do nacięć )
  • 12 łyżeczek konfitury różanej 
  •  
  •  Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn.
    Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.
    Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 12 w miarę równych kulek.
    Każdą część lekko spłaszczyć, włożyć nadzienie uformować bułki.
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut aż podrosną.
  •  Nóż obtoczyć w kakao z cynamonem.
    Następnie ponacinać każdą bułeczkę , wykonując 4 nacięcia .
    Nacięcia robimy tępą stroną noża.
    W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha
    Odstawić do podrośnięcia na ok 20 minut.
    Następnie bułki posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i cukru.
  •  Piec w 180 C przez około 20-25 minut.