WUZETKA
Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana.
Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś.
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka 250 g
- margaryna 130 g
- cukier 100 g
- 1/2 słoika dżemu
- 2 jajka
- mleko 12-16 łyżek
- kakao 2 łyżki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- rum do polania
Krem
- śmietana 30 % 800 ml
- cukier puder 1-2 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- ew. śmietan-fix
- trochę dżemu
Polewa
- margaryna 50 g
- mleko 2 łyżki
- cukier puder 120 g
- kakao 2 łyżki
Ciasto.
Miękką margarynę utrzeć dodając cukier.
Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając.
Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę.
Piec w 180 C ok. 30 minut.
Krem.
Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix.
Polewa.
Margarynę rozpuścić dodać mleko, cukier i kakao.
Dokładnie wymieszać i zagotować, potem przestudzić.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części ( można delikatnie nasączyć rumem ), przełożyć kremem i polać polewą.
Dolną warstwę ciasta można delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu.
Udekorować resztą kremu.