Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu.
- świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g
 - 1 por
 - 1 pomidor koktajlowy
 - 2 ciasta francuskie po 275 g
 - sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny
 - olej do smażenia
 - jajko do smarowania
 -  Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
Schować do lodówki.
Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
Powtórz proces aż do końca rulonów. 
Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
Na wierzch ułóż pory.
Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
Pomidorka umieść w górnej pętelce.
Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.-  Potem zwiń pozostałe rulony.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w 210 C około 25 minut. 
Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.





