Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie.  Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu.
Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.
- pszenica 250 g
 - mak 250 g
 - Bakalie 300 g
 - miód 250 g
 - rum 25 ml
 - mleko 250 ml
 -  Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, 
zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak 
zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. 
Rozcieramy z podgrzanym miodem.
Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. 



