- mąka pszenna 300 g
- cynamon 2 łyżeczki
- zmielone goździki, imbir, gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- puree dyniowe 1 szklanka
- 2 żółtka + 1 białko
- olej niecała 1/2 szklanki
- cukier brązowy 1/2 szklanki 110 g
- cydr ( lub sok jabłkowy ) 1/2 szklanki
- starta skórka pomarańczowa 1 łyżka
- suszona żurawina 90 g
- szczypta soli
- Blaszka 10 X 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Żurawinę zalać gorącą wodą, gdy zmięknie odcedzić. Jajka wymieszać z puree, olejem, cukrem i cydrem. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i przyprawami. Dolać mokre składniki, wymieszać łyżką, na koniec dodać żurawinę i lekko wymieszać.
- Przełożyć ciasto do blaszki i piec w 180 C ok. 60 minut.
Translate
wtorek, 24 października 2023
Aromatyczne ciasto dyniowe z żurawiną
niedziela, 3 września 2023
DOBRA SAŁATKA SEZONOWA
- SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości pory ( biała część )
- 1 jabłko
- 1 większa marchewka
- ok. 10 śliwek węgierek
- 1 -2 ogórki kiszone
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- Oczyszczone pory pokroić w półplasterki, wrzucić na osolony wrzątek, po kilku sekundach odcedzić. Obrać ogórek, marchewkę i jabłko, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Śliwki pokroić w paski. Wszystko przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, polać jogurtem, wymieszać.
sobota, 2 września 2023
EKSPRESOWE SEROWO-BANANOWE KLUSKI ZE ŚLIWKAMI
- SKŁADNIKI
- twaróg półtłusty 250 g
- 2 mniejsze banany
- mąka pszenna 80 g
- 1 mniejsze jajko
- odrobina soku z cytryny
- spora szczypta cynamon
Sos
- 5-6 śliwek węgierek
- cukier brązowy lub kokosowy 1 łyżka
- woda z gotowania klusek
Wszystkie produkty na kluski miksujemy, tylko do połączenia. Gotujemy wodę i solimy. Masę na kluski nabieramy 1dużą łyżką, wkładamy do wrzącej wody, 2 ściągamy do wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy maksymalnie 3 minuty. Wykładamy kluski łyżką cedzakową. Na patelni układamy ćwiartki śliwek, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną wody z gotowania klusek. Śliwki smażymy na sporym ogniu 2-3 minuty i polewamy kluski.
czwartek, 31 sierpnia 2023
PLACKI CUKINIOWE Z BOCZKIEM
- Placki cukiniowe z chrupiącym boczkiem i cebulką. Pyszne sezonowe śniadanko lub wczesna kolacja. Teraz są najlepsze.
- SKŁADNIKI
- młode cukinie 650 g
- cieniutkie plasterki boczku 110-120 g
- 2 jajka
- 2 spore szalotki, lub 1 większa cebula
- mąka 4 lekko czubate łyżki
- sól, pieprz
- Boczek i obrane szalotki pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, do lekkiego przyrumienienia. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, bezpośrednio na sitko. Posypać odrobiną soli i odstawić na 10-15 minut. Potem cukinię odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać boczek z cebulką, jajka, mąkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do przyrumienienia.
piątek, 25 sierpnia 2023
KNEDLE ZIEMNIACZANE
- SKŁADNIKI
- wieżo ugotowane ziemniaki 750 g
- mąka ziemniaczana ok.190-200 g
- 2-3 gałązki szałwii
- 3-4 łyżki masła
- gorące mleko do 280 ml
- gałka muszkatołowa duża szczypta
- sól, pieprz
Dodatki
- listki szałwii + masło
- gulasz mięsny
- Oberwać listki szałwii, posiekać i krótko przesmażyć na maśle. Ziemniaki mogą być lekko ciepłe, przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, przesmażoną szałwię, gałkę, szczyptę soli i pieprzu.
Lekko wymieszać i powoli wlewać gorące mleko. Wyrobić na gładką i zwartą masę. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 4 minuty. Podawać z gulaszem lub szałwią smażoną na maśle. Ja najlepiej lubię z gulaszem i masełkiem szałwiowym.
środa, 23 sierpnia 2023
KUKUŁKA CIASTO Z "PRĄDEM"
Ciasto
- mąka pszenna 170 g
- mąka ziemniaczana 30 g
- ciemne kakao 15 g
- cukier 210 g
- 6 jajek
Masa śmietankowa
- śmietana 30 % 1 litr
- serek mascarpone 500 g
- cukier puder ok. 100 g
- żelatyna 2 łyżki + odrobina wody
- cukier waniliowy 5 g
Poncz
- woda 250 ml
- wódka 125 ml
- cukier 100 g
- kawa rozpuszczalna lub Inka 4 łyżki
- czekolady mlecznej 100 g
- czekolady gorzkiej 100 g
Dodatkowo
- podłużne biszkopty ok. 200 g
- zmielone orzechy do posypania
- Blaszka 20 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto, biszkopt. W misce wymieszamy obie mąki i kakao. Jajka z cukrem ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 170 C ok. 20 minut. Studzimy. Poncz. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem, kawą i połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy mieszając. Do letniego ponczu wlewamy wódkę i mieszamy. Masa śmietankowa. Żelatynę zalewamy wodą, tyle aby tylko ją zakryła. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę wlewamy do reszty śmietany i zmiksujemy na dużych obrotach.
- Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy placek układamy w blaszce, ponczujemy i przykrywamy 1/3 masy śmietankowej. Podłużne biszkopty maczamy w ponczu i ściśle układamy na masie. Przykrywamy 1/3 masy, nakładamy drugi placek i nasączamy go ponczem. Wykładamy resztę masy i posypujemy zmielonymi orzechami.
- Ciasto schładzamy.
CIASTO PORZECZKOWE Z BEZĄ
SKŁADNIKI
Ciasto
- mąka pszenna 255 g
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- zimne masło lub margaryna 185 g
- cukier 110 g
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- 3 żółtka
beza + porzeczki
- 3 białka
- szczypta soli
- cukier 220 g
- porzeczki bez gałązek 330 g
- ew. płatki migdałowe
- Tortownica 22 cm, wysmarowana tłuszczem. Wszystkie składniki ciasta zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ( min. 40 minut ). Potem ciastem wylepić spód tortownicy i piec 20 minut w 200 C . Białka z solą ubić na sztywno, powoli wsypując cukier. Gotową pianę delikatnie wymieszać z porzeczkami.
- Ciasto wyjąć z piekarnika nałożyć pianę, posypać płatkami. Piec jeszcze 20 minut w 200 C. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. O ile wytrzymacie, bo u mnie polowa poszła prawie na gorąco:)
- Tor
poniedziałek, 21 sierpnia 2023
RACUSZKI ZE ŚLIWKAMI
- SKŁADNIKI
- mąka pszenna 170 g
- drożdże suszone instant 7 g
- letnie mleko 150 ml
- 2 jajka
- cukier 3 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
- cynamon 1 płaska łyżeczka
- śliwki ok. 300 g
środa, 16 sierpnia 2023
Ciasto Orzechowo-czekoladowe
Składniki
- orzechy ziemne 100 g
- czekolada gorzka 100 g
- cukier puder 195 g
- masło lub margaryna 125 g
- 2 średnie jajka
- mąka 70 g
- proszek do pieczenia 2 g ( 1/2 lekko czubatej łyżeczki )
- szczypta soli
- Blaszka 22 X 10 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Orzechy dobrze posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Czekoladę rozpuścić z łyżką wody. Trochę przestudzić. Masło utrzeć z cukrem doda czekoladę, dobrze wymieszać na gładką masę. Ucierając dodawać po jednym jajku i porcjami mąkę. Na koniec dodać orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec w 180 C około 50 minut.
piątek, 11 sierpnia 2023
SAŁATKA Z CUKINII I MIĘTY
Składniki
- 2 średnie młode cukinie
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok i skórka z limonki
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- feta ok. 120 g
- sól, pieprz
Cukinię i czosnek zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj miętę, koperek, szczypiorek i pokruszoną fetę. Wymieszaj sok i skórkę z limonki, oliwę, sól i pieprz w małej misce. Dolej do sałatki, wymieszaj. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin do nocy przed podaniem.
czwartek, 10 sierpnia 2023
DOMOWE CIASTKA FRANCUSKIE Z SEREM
- Ciasto francuskie 275 g
- twaróg półtłusty 250 g
- 1 jajko
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier puder 1,5 łyżki
- budyń waniliowy 1 łyżeczka
- sezam do posypania
środa, 2 sierpnia 2023
SURÓWKA SEZONOWA 3-SKŁADNIKI
Taka surówka to smaczny i szybki sposób na przemycenia do diety sporej ilości zdrowych warzyw.
Dzisiaj mamy CUKINIĘ, MARCHEWKĘ i CEBULĘ.
Porcja zdrowia w pysznym sosie.
SKŁADNIKI
młoda cukinia 280 g młoda marchewka 140 g 2 małe czerwone cebule oliwa 2 łyżeczki sok z cytryny 2 łyżeczki musztarda francuska 1 łyżeczka czosnek staropolski ( lub zwykły suszony ) 1/2 łyżeczki cukier, pieprz sól ok. 1/3 - 1/2 łyżeczki
Marchew i cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki. Najlepiej zetrzeć do durszlaka, to pozwoli pozbyć się odrobinę wody. Całość posypać solą i czosnkiem. Odstawić na 10 minut. Składniki sosu wymieszać w słoiczku. Surówkę przełożyć do salaterki ( nie odciskać ), polać sosem, wymieszać i podawać.