wtorek, 20 października 2020

DOMOWY CHLEB PSZENNO - ORKISZOWY

 Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek. 


 

  • mąka z orkiszu pełnoziarnista 150 g ( typ 1850 )
  • mąka pszenna 200 g
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • drożdże suszone instant 3,5-4 g
  • woda 230-250 ml
  • masło roztopione 25 g 
  •  Forma 22 X 9 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Mąki wymieszać z suchymi drożdżami.
    Dodać resztę składników, wyrabiać pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
    Wyrobić ciasto, dość długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
    Ciasto po wyrośnięciu ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do blachy.
    Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, do podwojenia objętości.
    Piec w 230ºC przez 10 minut. Następnie w 200ºC piec kolejne 20 – 25 minut. Studzić na kratce.

DOMOWE PALENIE KAWY

 Świeżo palona w domowych warunkach to najlepsza kawa pod słońcem. Ty decydujesz o stopniu wypalenia. Wysoka temperatura usuwa niemalże kofeinę i kwaskowatość, w zamian dając solidną dawką goryczki. Niższa temperatura to wysoka kwasowość oraz duża zawartość kofeiny. 


Potrzebne nam będą zielone ziarna kawy i spora patelnia.
Prażenie na patelni jest prostsze niż w piekarniku.
Patelnię należy rozgrzać do temperatury 190-200 stopni Celsjusza, a następnie wsypać niewielką ilość ziaren zielonej kawy i tak rozłożyć, żeby każde ziarno miało kontakt z nagrzaną patelnią.
Kawę w trakcie wypalania trzeba nieustannie mieszać, tak, żeby ziarna były równomiernie wypalone.
Po około 5-7 minutach wypalania, pojawiają się pierwsze odgłosy pękania ziaren, (pierwsze strzelanie) i pojawia się para, dym.
Warto szeroko otworzyć okno.
Po około kolejnych 20 minutach, można zdjąć patelnię z ognia. Po zdjęciu wsypujemy do zimnego pojemnika i ciągle mieszamy, żeby przyspieszyć proces studzenia kawy.
Sam czas palenia kawy jest względny i zależy od tego jaką kawę palimy i jaki stopień wypalenia chcemy uzyskać.
JA W SUMIE WYPALAM KAWĘ KILKANAŚCIE MINUT.

Zielone surowe ziarna kawy można przechowywać nawet przez kilka lat bez obaw, że ich smak i aromat zginie.
Natomiast wypalone ziarna należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ szybko tracą swoją moc.
- Palenie kawy jasne - przebiega w temperaturze około 200 stopni
- Palenie kawy średnie - to najpopularniejsza z technik prażenia kawy. W temperaturze między 210 a 220 stopni
 - Palenie kawy ciemne - odbywa się w temperaturach od 220/225 do nawet 250 stopni Celsjusza. Ziarna stają się ciemnobrązowe, a w skrajnych przypadkach wręcz czarne, na granicy zwęglenia.

poniedziałek, 19 października 2020

BUŁKI DROŻDŻOWE Z WARKOCZEM

 Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole. 


 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 140 ml
  • śmietana 18 % 50 ml
  • cukier drobny 65 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 60 ml
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 500 g
  • wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki
  • cukier ze skórką pomarańczową 30 g
  • cukier puder ok. 6 łyżek
  • 1 białko z jajka 
  •  Wychodzi kilkanaście sporych bułek.
    Ciasto.
    Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową.
    Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej.
    Dokładnie wyrobić.
    Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie.
    Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę.
    Białko ubić na sztywno i dodać do masy.

    Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g.
    Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat.
    Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski.
    Potem z trzech pasków splatamy warkocz.
    Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta.
    Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).

  •  
    Bułeczki zaczynamy zwijać od nadzienia do warkoczyków, które owiną bułkę.
    Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia.
    Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.

  •  


PLACKI ZIEMNIACZANE Z CHRZANEM

 Chrupiące z lekką ostrością chrzanu. Dodatek wędzonej makreli i słodkawej żurawiny uzupełnia danie. 



 

  • starte ziemniaki 440 g
  • 1 mała starta cebula
  • 1 jajko + chrzan 3-4 łyżki
  • sól, pieprz + 1-2 łyżki mąki
  • 1 wędzona makrela
  • ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka 
  •  Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką chrzanu.
    Do startych ziemniaków dodajemy jajko, startą cebulę, mąkę, sól i pieprz.
    Dokładnie mieszamy.
    Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
    Gotowe placki można lekko posmarować pozostałym chrzanem.
    Na każdy placek wykładamy kawałek makreli i ew. owoc żurawiny.

  •  

MIĘSNE CYGARA DZIADKA HILAREGO

 Mięsne kotlety w kształcie cygara.

Hilary pali tylko cygara i chociaż to nie najzdrowsze dożył do 99 lat . Dalej cieszy się zdrowiem i dzieli się z nami swoimi starymi przepisami. Mięso mielone Hilary robi zawsze w kształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala.


  • zmielone mięso wieprzowe 500 g
  • 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko
  • bułka tarta 3 czubate łyżki
  • tandoori masala 1 czubata łyżka
  • 1-2 łyżki wody lub rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania 
  •  Wychodzi 8 sporych cygar.
    Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać.
    Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej.
  •  Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
    Idealnie smakują duszonymi warzywami.
    Smaczne są na ciepło i zimno.

  •  

sobota, 17 października 2020

DYNIOWY ŚMIETANOWIEC bez pieczenia

 Od lat jesteśmy zauroczeni tym ciastem. Jest proste, szybkie i zawsze wychodzi. A smakuje obłędnie. Inspiracja - przepis Anety G. 


 

  • śmietana 30 % 600 ml
  • serek mascarpone 300 g
  • puree z dyni 380 g
  • cukier puder 6 łyżek + cukier waniliowy 1/2 łyżki
  • żelatyna 2 lekko czubate łyżeczki
  • gorąca woda 1/4 szklanki ( 60-62 ml )
  • herbatniki kakaowe z dodatkiem czekolady
  • czekolada gorzka do dekoracji kilka cząstek 
  •  Blaszka 24 X 24 cm, wyłożona folią przezroczystą.
    Śmietana i serek powinny być dobrze schłodzone.
    Śmietankę miksujemy na sztywną masę.
    Dzielimy na dwie części.
    Do dobrze rozmieszanego serka dodajemy początkowo 2-3 łyżki śmietany i 3 łyżki przesianego cukru pudru z cukrem waniliowym.
    Dodajemy resztę śmietany i krótko miksujemy do gładkiej masy.
    Do drugiej części dodajemy puree z dyni, i 3 łyżki pudru.
    Delikatnie łączymy do połączenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy do masy dyniowej.
  •  W blaszce układamy :
    *herbatniki
    * 1/3 kremu z dyni
    * połowę kremu śmietankowego.
    *herbatniki
    *krem z dyni
    * krem śmietankowy
    *herbatniki
    *krem z dyni
    Na wierz ścieramy czekoladę.
    Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  •  

piątek, 16 października 2020

BIGOS Z CUKINII

 Świetna propozycja na chłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie.


  • 3 cukinie
  • 2 spore cebule
  • pieczarki 250 g
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy
  • sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki 
  •  

 Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W głębokiej patelni przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pieczarki i kiełbasę.
Smażymy na większym ogniu około 10 minut, często mieszając.

 Dodajemy cukinię z marchwią, smażymy jeszcze 4-5 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy 150 ml ciepłego bulionu i dusimy jeszcze kilkanaście minut.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.


 

czwartek, 15 października 2020

ZAPARZANE CIASTECZKA CUKROWE

 Bardzo prosty przepis, według którego łatwo i szybko przygotujesz takie ciasteczka, które po prostu rozpływają się w ustach. Mąkę zaparzamy gorącym tłuszczem, stąd zaparzane ciasteczka.


 

  • mąka pszenna 250 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • proszek do pieczenia 10 g
  • ciepła woda ok.6-8 łyżek
  • szczypta soli
  • do obtaczania : cukier ok. 80-100 g
  • cynamon 2 płaskie łyżeczki 
  •  Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
    Masło rozpuścić dolać do niego 6 łyżek ciepłej wody.
    Gorący tłuszcz przelać do mąki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne można dolać więcej wody.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
    Potem ciasto rozwałkować na grubość max do 1 cm i wykrawać dowolne wzory.
    Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Piec 12-16 minut w 180 C.

  •  

wtorek, 13 października 2020

ZUPA TAJSKA

 Zupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska, która po prostu jest zupą doskonałą. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak. 


 

  • rosół drobiowy 1,5 l
  • mleko kokosowe 400 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • kłącze imbiru 5 cm
  • liście kafiru 10 sztuk
  • kolendra kilka gałązek
  • suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki
  • cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g 
  •  W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir.
    Smaż przez 5 minut.
    Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry.
    Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans.
    Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka.
    Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
    Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie.
    Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym.
    Do talerzy włóż podsmażone mięso, plasterki limonki, zalej gorącą zupą.


  •  

GOLDEN MILK

 Napój usprawnia pracę mózgu i oczyszcza organizm. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej od znajomego lekarza z Indii. 


 

  • szklanka mleka
  • sproszkowana kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz szczypta
  • masło lub oliwa odrobinka
  • miód do smaku 
  •  Mleko zagotowujemy.
    Zmniejszamy ogień dodajemy kurkumę, pieprz i masło.
    Gotujemy 2-3 minuty, mieszając i nie dopuszczając do zawrzenia.
    Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Gdy napój osiągnie temperaturę 50 C dolewamy miód do smaku.

poniedziałek, 12 października 2020

SZARLOTKA JAPOŃSKA

 Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. 


 

  • Ciasto : 4 jajka
  • jabłka 300 g
  • mak mielony 150 g
  • cukier puder 200 g
  • margaryna 125 g
  • grysik, semolina 5 łyżek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie 25-30 g
  • jagody goji 20 g
  • Lustrzana polewa : margaryna 125 g
  • cukier 110 g
  • kakao 3 czubate łyżki
  • żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Dekoracje : suszone kolorowe jabłka 
  •  Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą.
    Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
    Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.

  •  
    Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.
  •  Polewa.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
    Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
    Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
    Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
    Od razu polewać ciasto.
    Po chwili można przybrać kolorowymi suszonymi jabłkami.

niedziela, 11 października 2020

RYBA Z GARAM MASALA

 Pyszny dorsz w znakomitym sosie z cukinii i ziemniaków. Rewelacyjne danie z przepisów Oli Nguyen. Koniecznie wypróbujcie przepis, będziecie zachwyceni.


 

 

  • 2 filety z dorsza po 300 g
  • 1 cukinia
  • ziemniaki 300 g
  • mleko 150 ml
  • śmietana 30 % 200 g
  • garam masala 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • ocet 6 łyżek
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • sos rybny 1/2-1 łyżeczki
  • woda 800 ml
  • świeży koper
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • masło 40 g
  • sól i pieprz 
  •  Porcja dla 2 może 3 osób.
    Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
    Temperówką lub obieraczką wytnij ok. 20 cienkich pasków z cukinii.
    Na każdym pasku powinno być trochę skórki.
    Paski przełóż do miski, dodaj trochę posiekanego koperku.
    Wodę ugotuj z cukrem, octem i łyżeczka soli.
    Do wrzątku wrzuć paski cukinii i posiekany koperek.
    Marnuj cukinię 4 minuty, potem szybko przepłucz w zimnej wodzie.
  • Resztę cukinii pokrój w drobną kostkę.
    Warzywa pokrojone w kostkę włóż do garnka z mlekiem i śmietaną.
    Zagotuj a potem gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszaj.
    Kiedy warzywa zaczną się rozpadać dodaj 1,5 łyżki garam masala, sos rybny, wymieszaj, chwilę podgotuj.
    Wszystko zblenduj lub przeciśnij przez sitko, dopraw solą i pieprzem.
    Rybę skrop sokiem z cytryny, osusz, delikatnie przypraw solą i resztą garam masala.
    Smaż rybę na średnim ogniu przez 2-3 minuty do przyrumienienia, obróć na drugą stronę i wrzuć masło.
    Podlewaj rybę tłuszczem przez 2-3 minuty.
    Zdejmij rybę a powstały tłuszcz wymieszaj z kremem warzywnym.
    Rozlej krem warzywny na talerz, wyłóż na nim rybę i wstęgi cukinii.
     

  •  

sobota, 10 października 2020

PODWÓJNY SCHABOWY Z PANKO

 Rodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami. 

 


  • schab 700 g ( 4 plastry )
  • 1-2 jajka
  • panko 8 -10 łyżek
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 spora szalotka
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • sól, pieprz 
  •  Wychodzą 2 duże kotlety.
    Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na dość cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
    Szalotkę i czosnek obierz pokrój w plasterki i krótko przesmaż na patelni, lekko przyrumieniając.
    Na 1 płat schabu nałóż połowę czosnku i szalotki.
    Na niego połóż drugi plaster schabu i jeszcze raz roztłucz mięso.
    Kotlety panierujemy w
    * mące
    *roztrzepanych jajkach
    * panko
    Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
    Ja smażyłam około 10 minut.
    Po usmażeniu kotlety osącz na ręczniku papierowym, ewentualnie dopraw solą i podawaj.
    Idealnie smakują z puree ziemniaczanym z czosnkiem i kaparami.

  •