czwartek, 22 października 2020

CHRUPIĄCE PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

 Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 


 

  • 1 cukinia ( 300 g )
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • cukier do posypania
  • ew. natka pietruszki do posypania 
  •  Nieobraną cukinię opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić.
    Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
    Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw.
    Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami.
    Dosypać mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
    Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron .
    Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
    Placki posypujemy cukrem.

środa, 21 października 2020

METROWIEC BEZ PIECZENIA

 Pewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje.


  • 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych
  • 20 kakaowych herbatników
  • śmietana kremówka 36 % 200 ml
  • ser Mascarpone 250 g
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Nutella ok. 150 g
  • Posypka zmielone pestki dyni 
  •  Serek powinien mieć temperaturę pokojową.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
    Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy serek.
    Blaszka 33 X 10 cm.
    Stawiamy blaszkę pionowo, układamy kakaowy herbatnik i łyżeczkę jasnego kremu.
    Jasny herbatnik smarujemy nutellą i układamy na kremie nutellą do góry.
    Cały cykl powtarzamy : ciemny herbatnik, jasny krem, jasny herbatnik z nutellą.

  •  
    Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta, posypujemy zmielonymi pestkami dyni.
    Ciasto pozostawiamy około godziny w temperaturze pokojowej , gdy lekko zmięknie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Potem ciasto kroimy pod skosem.

  •  

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Pyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek. 


 

  • czerwona kapusta 550-600 g
  • 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g
  • Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml
  • olej lniany 1-1,5 łyżki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 3/4-1 łyżka
  • sól do smaku
  • ew. natka pietruszki 
  •  Kapustę i papryki opłukać.
    Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych.
  •  Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym.
    Sos.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę.
    Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

wtorek, 20 października 2020

CYTRYNOWIEC Z SEREM I JABŁKAMI

 DOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą.


  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • 1 jajko
  • drobny cukier 110 g
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g )
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane )
  • masło 20 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • Masa serowa : twaróg z wiaderka 500 g
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy 18 g
  • drobny cukier 80 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Dodatkowo: skórka starta z 1 cytryny 
  •  Blacha 30 X 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin.
  •  Masa jabłkowa.
    Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
    Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażać, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
    Jeśli jabłka będą za rzadkie można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  •  Masa serowa.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko zmiksować , tylko do połączenia się składników.
  •  Składanie ciasta.
    Spód blachy wyłożyć ponad 2/3 ciasta.
    Wierzch można posypać bułką tartą.
    Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać.
  •  Na jabłka położyć masę serową, wyrównać.

  •  
    Na ser położyć resztę ciasta.
    Ciasto skubiemy , lekko spłaszczamy między palcami i takie kawałki kładziemy na ser.
    Po wierzch ścieramy skórkę z cytryny.
    Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 minut. 

  •  

DOMOWY CHLEB PSZENNO - ORKISZOWY

 Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek. 


 

  • mąka z orkiszu pełnoziarnista 150 g ( typ 1850 )
  • mąka pszenna 200 g
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • drożdże suszone instant 3,5-4 g
  • woda 230-250 ml
  • masło roztopione 25 g 
  •  Forma 22 X 9 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Mąki wymieszać z suchymi drożdżami.
    Dodać resztę składników, wyrabiać pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
    Wyrobić ciasto, dość długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
    Ciasto po wyrośnięciu ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do blachy.
    Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, do podwojenia objętości.
    Piec w 230ºC przez 10 minut. Następnie w 200ºC piec kolejne 20 – 25 minut. Studzić na kratce.

DOMOWE PALENIE KAWY

 Świeżo palona w domowych warunkach to najlepsza kawa pod słońcem. Ty decydujesz o stopniu wypalenia. Wysoka temperatura usuwa niemalże kofeinę i kwaskowatość, w zamian dając solidną dawką goryczki. Niższa temperatura to wysoka kwasowość oraz duża zawartość kofeiny. 


Potrzebne nam będą zielone ziarna kawy i spora patelnia.
Prażenie na patelni jest prostsze niż w piekarniku.
Patelnię należy rozgrzać do temperatury 190-200 stopni Celsjusza, a następnie wsypać niewielką ilość ziaren zielonej kawy i tak rozłożyć, żeby każde ziarno miało kontakt z nagrzaną patelnią.
Kawę w trakcie wypalania trzeba nieustannie mieszać, tak, żeby ziarna były równomiernie wypalone.
Po około 5-7 minutach wypalania, pojawiają się pierwsze odgłosy pękania ziaren, (pierwsze strzelanie) i pojawia się para, dym.
Warto szeroko otworzyć okno.
Po około kolejnych 20 minutach, można zdjąć patelnię z ognia. Po zdjęciu wsypujemy do zimnego pojemnika i ciągle mieszamy, żeby przyspieszyć proces studzenia kawy.
Sam czas palenia kawy jest względny i zależy od tego jaką kawę palimy i jaki stopień wypalenia chcemy uzyskać.
JA W SUMIE WYPALAM KAWĘ KILKANAŚCIE MINUT.

Zielone surowe ziarna kawy można przechowywać nawet przez kilka lat bez obaw, że ich smak i aromat zginie.
Natomiast wypalone ziarna należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ szybko tracą swoją moc.
- Palenie kawy jasne - przebiega w temperaturze około 200 stopni
- Palenie kawy średnie - to najpopularniejsza z technik prażenia kawy. W temperaturze między 210 a 220 stopni
 - Palenie kawy ciemne - odbywa się w temperaturach od 220/225 do nawet 250 stopni Celsjusza. Ziarna stają się ciemnobrązowe, a w skrajnych przypadkach wręcz czarne, na granicy zwęglenia.

poniedziałek, 19 października 2020

BUŁKI DROŻDŻOWE Z WARKOCZEM

 Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole. 


 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 140 ml
  • śmietana 18 % 50 ml
  • cukier drobny 65 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 60 ml
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 500 g
  • wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki
  • cukier ze skórką pomarańczową 30 g
  • cukier puder ok. 6 łyżek
  • 1 białko z jajka 
  •  Wychodzi kilkanaście sporych bułek.
    Ciasto.
    Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową.
    Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej.
    Dokładnie wyrobić.
    Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie.
    Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę.
    Białko ubić na sztywno i dodać do masy.

    Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g.
    Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat.
    Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski.
    Potem z trzech pasków splatamy warkocz.
    Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta.
    Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).

  •  
    Bułeczki zaczynamy zwijać od nadzienia do warkoczyków, które owiną bułkę.
    Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia.
    Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.

  •  


PLACKI ZIEMNIACZANE Z CHRZANEM

 Chrupiące z lekką ostrością chrzanu. Dodatek wędzonej makreli i słodkawej żurawiny uzupełnia danie. 



 

  • starte ziemniaki 440 g
  • 1 mała starta cebula
  • 1 jajko + chrzan 3-4 łyżki
  • sól, pieprz + 1-2 łyżki mąki
  • 1 wędzona makrela
  • ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka 
  •  Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką chrzanu.
    Do startych ziemniaków dodajemy jajko, startą cebulę, mąkę, sól i pieprz.
    Dokładnie mieszamy.
    Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
    Gotowe placki można lekko posmarować pozostałym chrzanem.
    Na każdy placek wykładamy kawałek makreli i ew. owoc żurawiny.

  •  

MIĘSNE CYGARA DZIADKA HILAREGO

 Mięsne kotlety w kształcie cygara.

Hilary pali tylko cygara i chociaż to nie najzdrowsze dożył do 99 lat . Dalej cieszy się zdrowiem i dzieli się z nami swoimi starymi przepisami. Mięso mielone Hilary robi zawsze w kształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala.


  • zmielone mięso wieprzowe 500 g
  • 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko
  • bułka tarta 3 czubate łyżki
  • tandoori masala 1 czubata łyżka
  • 1-2 łyżki wody lub rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania 
  •  Wychodzi 8 sporych cygar.
    Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać.
    Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej.
  •  Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
    Idealnie smakują duszonymi warzywami.
    Smaczne są na ciepło i zimno.

  •  

sobota, 17 października 2020

DYNIOWY ŚMIETANOWIEC bez pieczenia

 Od lat jesteśmy zauroczeni tym ciastem. Jest proste, szybkie i zawsze wychodzi. A smakuje obłędnie. Inspiracja - przepis Anety G. 


 

  • śmietana 30 % 600 ml
  • serek mascarpone 300 g
  • puree z dyni 380 g
  • cukier puder 6 łyżek + cukier waniliowy 1/2 łyżki
  • żelatyna 2 lekko czubate łyżeczki
  • gorąca woda 1/4 szklanki ( 60-62 ml )
  • herbatniki kakaowe z dodatkiem czekolady
  • czekolada gorzka do dekoracji kilka cząstek 
  •  Blaszka 24 X 24 cm, wyłożona folią przezroczystą.
    Śmietana i serek powinny być dobrze schłodzone.
    Śmietankę miksujemy na sztywną masę.
    Dzielimy na dwie części.
    Do dobrze rozmieszanego serka dodajemy początkowo 2-3 łyżki śmietany i 3 łyżki przesianego cukru pudru z cukrem waniliowym.
    Dodajemy resztę śmietany i krótko miksujemy do gładkiej masy.
    Do drugiej części dodajemy puree z dyni, i 3 łyżki pudru.
    Delikatnie łączymy do połączenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy do masy dyniowej.
  •  W blaszce układamy :
    *herbatniki
    * 1/3 kremu z dyni
    * połowę kremu śmietankowego.
    *herbatniki
    *krem z dyni
    * krem śmietankowy
    *herbatniki
    *krem z dyni
    Na wierz ścieramy czekoladę.
    Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  •  

piątek, 16 października 2020

BIGOS Z CUKINII

 Świetna propozycja na chłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie.


  • 3 cukinie
  • 2 spore cebule
  • pieczarki 250 g
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy
  • sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki 
  •  

 Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W głębokiej patelni przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pieczarki i kiełbasę.
Smażymy na większym ogniu około 10 minut, często mieszając.

 Dodajemy cukinię z marchwią, smażymy jeszcze 4-5 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy 150 ml ciepłego bulionu i dusimy jeszcze kilkanaście minut.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.


 

czwartek, 15 października 2020

ZAPARZANE CIASTECZKA CUKROWE

 Bardzo prosty przepis, według którego łatwo i szybko przygotujesz takie ciasteczka, które po prostu rozpływają się w ustach. Mąkę zaparzamy gorącym tłuszczem, stąd zaparzane ciasteczka.


 

  • mąka pszenna 250 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • proszek do pieczenia 10 g
  • ciepła woda ok.6-8 łyżek
  • szczypta soli
  • do obtaczania : cukier ok. 80-100 g
  • cynamon 2 płaskie łyżeczki 
  •  Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
    Masło rozpuścić dolać do niego 6 łyżek ciepłej wody.
    Gorący tłuszcz przelać do mąki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne można dolać więcej wody.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
    Potem ciasto rozwałkować na grubość max do 1 cm i wykrawać dowolne wzory.
    Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Piec 12-16 minut w 180 C.

  •  

wtorek, 13 października 2020

ZUPA TAJSKA

 Zupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska, która po prostu jest zupą doskonałą. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak. 


 

  • rosół drobiowy 1,5 l
  • mleko kokosowe 400 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • kłącze imbiru 5 cm
  • liście kafiru 10 sztuk
  • kolendra kilka gałązek
  • suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki
  • cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g 
  •  W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir.
    Smaż przez 5 minut.
    Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry.
    Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans.
    Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka.
    Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
    Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie.
    Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym.
    Do talerzy włóż podsmażone mięso, plasterki limonki, zalej gorącą zupą.


  •