czwartek, 5 listopada 2020

GÓRA LODOWA

 Lubię takie stare przepisy, zawsze się sprawdzają. Spód o lekko kawowym smaku, wierzch " słodkie góry ".

 

  • Biszkopt : 3 małe jajka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 85 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ( opcjonalnie )
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Poncz : 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 masa : opakowanie kremu do karpatki ( na 400 ml mleka )
  • 2 masa : masło 125 g
  • cukier 60 g
  • woda 125 ml
  • mleko w proszku 175 g
  • po łyżce kakao i mleka w proszku
  • okrągłe biszkopty 150 g 

  •  
    Blaszka 29 X 11 cm.
    Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem.
    Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
    Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza.
    Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut.
    Studzimy, obracając ciasto do góry dnem.
    W tym czasie robimy mocny napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy.

    Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi.
    Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem.
  •  Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy.
  •  Biszkopty pionowo wbijamy w ciasto na około 1/3 ich wysokości.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki.

  •  
    2 masa.
    Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem.
    Ostudzone miksujemy z 175 g mleka.
    Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mleka, do drugiej łyżkę kakao. Masy są płynne ale szybko tężeją, więc nie guzdramy się :)
    Masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi.
  •  Wierzch możemy posypać kakao.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub zamrażalnika na 1/2 godziny.
    Ciasto wyjmujemy z blaszki pociągając za folię.

  •  

niedziela, 1 listopada 2020

MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem

 Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • drożdże 20 g
  • 1 żółtko
  • letnie mleko 70 ml
  • maślanka , kefir, jogurt 30 ml
  • cukier drobny 35 g
  • olej rzepakowy 30 ml
  • Nadzienie : zmielony mak 160 g
  • orzechy włoskie 20 g
  • rodzynki 30 g
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • 1 ubite białko
  • wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka
  • ew. miód, cukier puder do dosłodzenia
  • 1 jabłko półsłodkie
  • jajko do smarowania ciasta 
  •  Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    Nadzienie.
    Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę.
    Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut.
    Potem mielimy mak z cukrem w proporcji
    *3 części maku
    *1 część cukru
    Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm.
    Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm.
    Zamykamy nadzienie ciastem jak na pierogi.

  •  
    Postępujemy tak z resztą ciasta i nadzienia.
    U mnie wyszły 3 ruloniki.
    Gotowe rulony ciasta luźno zwijamy w foremce, zaczynając od środka blaszki.
    Pomiędzy ruloniki wkładamy obrane plasterki jabłek.
    Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 180 C ok. 30 minut.

  •  

piątek, 30 października 2020

SERO-MAKOWIEC Z BRZOSKWINIAMI

 Doskonałe połączenie sera z makiem i kokosem.


  • Ciasto: mąka pszenna 510 g
  • drobny cukier 110 g
  • zimna margaryna 200 g
  • kakao 3 łyżki
  • 5 żółtek
  • gęsta śmietana 2 łyżki
  • Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg
  • drobny cukier 220 g
  • miękkie masło 100 g
  • 2 duże jajka
  • budyń waniliowy 40 g
  • Masa makowo-kokosowa : 5 białek
  • zmielony mak 125 g
  • lekko zmielone wiórki kokosowe 60 g
  • drobny cukier 110 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • aromat migdałowy
  • brzoskwinie w syropie 650 g (netto ) 
  •  Blacha 32 X 21 cm.
    Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy.
    Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
    Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 13-15 minut.
    Sernik.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło zmiksować na puch, dodawać partiami cukier, jajka i ser.
    Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
    Na koniec dodać budyń wymieszać.
     
    Masa makowo-kokosowa.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany.
    Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.
  • Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie naprzemiennie masę serową i makową.
    Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z lodówki
    Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170ºC .
    Wyjąć z piekarnika, wystudzony.
    Można posypać cukrem pudrem.

SEROWE KLUSKI Z MAKIEM

 Rewelacyjne, pyszne i bardzo proste i szybkie. Doskonale pasują na śniadanie, kolację i deser. 

 


 

  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 -550 70 g
  • kasza manna 80 g
  • szczypta soli
  • Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 )
  • miód, orzechy włoskie
  • ewentualnie 40 g masła do polania 
  •  Porcja dla 3-4 osób.
    Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem.
    Dodać jajko, sól, mąkę z kaszą, wymieszać łyżką.
    Następnie krótko wyrobić rękami na zwarte ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować walec na grubość ok. 1 cm.
    Możemy podsypać max 10 g mąki.
    Walce kroić na długość 3-4 cm.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.
    Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem.
    Można polać też roztopionym masłem.

środa, 28 października 2020

ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM

 Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 


 

  • 3-4 płaty śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 jabłko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • olej do zalania 
  •  Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy, na 2 minuty zalewamy zimną wodą.
    Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.
    Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi.
    Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.

    Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski.

    W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników.
    Całość zalewamy olejem .
    Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.

poniedziałek, 26 października 2020

DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami

 Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • roztopione masło 50 g
  • cukier 65 g
  • letnie mleko 130 ml
  • Nadzienie : mus jabłkowy
  •  Kilkanaście bułek.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm.
    Wycinamy około 10 cm kwadraty, każdy nacinamy z czterech stron do 3-4 wysokości.
    Środek kwadratów wypełniamy dowolnym nadzieniem.
    Najpierw każdy róg nowo powstałego naciętego kwadratu składamy do środka , potem lekko unosząc do góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.

  •  
    Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki.
    Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
    Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
    Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki możemy posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 25 października 2020

CIASTECZKA ORZECHOWE

 Proste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków. 


 

  • mąka pszenna 200 g
  • budyń czekoladowy 53 g
  • masło lub margaryna 147 g
  • cukier puder 40 g
  • 21 połówek orzecha włoskiego 
  •  Wychodzi 21 ciastek.
    Foremka w kształcie kwiatka 6 cm.
    Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej.
    Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę.
    Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.

  •  
    Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia.
    Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem.
    Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.

  •  

sobota, 24 października 2020

JABŁKA KISZONE ( kwaszone ) na zimę

 Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Moja babcia najczęściej robiła kiszonkę z papierówek. Ja robię z różnych jabłek nawet tych nieco większych, po prostu przecinam jabłka na pół.Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony . Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona oznaczają to samo (używa się ich zamiennie). Jak widać kwaszenie  nie zawsze oznacza zakwaszanie kwasem.


  • mniejsze jabłka ok. 2 kg
  • Zalewa : na 1 litr wody 20 g soli, 20 g cukru
  • kilka liści wiśni + gałązki tymianku
  • 1 sposób : kilka małych liści chrzanu + kawałki chrzanu
  • małe papryczki chili
  • 2 sposób : laska cynamonu
  • kilkanaście goździków
  • ziarna pieprzu 
  •  

 Owoce przeznaczone do kwaszenia muszą być zupełnie dojrzałe, zdrowe i bez uszkodzeń.
Najlepsze są małe lub średniej wielkości, dość twarde i kwaśne.
Przygotować zalewę, w litrze przegotowanej gorącej wody rozpuścić sól i cukier, przestudzić.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ogonki.
Na warstwę liści wiśni i gałązek tymianku ułożonych w suchych wyparzonych słojach, ściśle nakładać jabłka.
1 SPOSÓB.
Do słoików dodajemy liście i korzeń chrzanu, papryczki chili.
2 SPOSÓB.
Do słoików dodajemy cynamon, goździki i pieprz.
Następnie zalać jabłka ostudzoną zalewą.
Jabłka DO SZYBKIEGO SPOŻYCIA zostawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Jabłka DO DŁUGIEGO PRZECHOWANIA zostawić 1-2 dni w temperaturze pokojowej ( przykryć ściereczką ), a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.

SURÓWKA SEZONOWA

 Surówka z kolorowej marchewki, jabłka i pigwowca. Często mam pytania jak wykorzystać pigwowca, stąd mój przepis na tę surówkę. Pyszna , chrupiąca i soczysta, idealna na poprawę cery.

 


  • kolorowa marchew 350 g
  • 1 jabłko
  • 1-2 owoce pigwowca
  • skórka z 1 małej cytryny
  • sok z 1/3 małej cytryny
  • miód, syrop z agawy 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt naturalny 3-5 łyżeczek 
  •  Marchewki obieram, jabłko i pigwowce ze skórką ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Myję cytrynę, wyparzam ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
    Dodaję na początek 3 łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem, syropem i mieszam.
    Podaję po schłodzeniu.

SURÓWKA IMPREZOWA ( biała kapusta i rzodkiewka )

 Surówka doskonale sprawdza się na imprezach. Jest też pyszna zarówno do obiadu jak i do pudełka na drugie śniadanie. 


 

  • kapusta 1/2 główki
  • pęczek rzodkiewek
  • marchewki 2 sztuki
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • oliwa 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól, pieprz, 1-2 łyżki cukru
  • natka pietruszki kilka gałązek 
  •  Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
    Marchew i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę i wszystko dodajemy do kapusty.
    Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
    Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i jedną łyżką cukru, zalewamy surówkę.
    Ewentualnie możemy doprawić cukrem, pieprzem lub solą.

piątek, 23 października 2020

TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką. 

Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado.


  • Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g
  • 4 jajka
  • cukier 120 g
  • kakao 3 łyżki
  • jabłka suszone 25 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 60 ml
  • Mus gruszkowy : gruszki 800 g
  • woda 60-80 ml
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  • szczypta zmielonych goździków
  • Krem śmietankowy : śmietana 30 % 400 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1/2 łyżki
  • śmietan-fix 18 g
  • Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki 
  •  Tortownica 21 cm.
    Ciasto biszkoptowe.

    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.
    Jabłka drobno posiekać.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
    Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem.
    Dodać olej, przesianą wcześniej mąkę z kakao, jabłka i wymieszać szpatułką.
    Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 180 C przez około 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  •  

    Mus gruszkowy.

    Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut.
    Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do delikatnego wystudzenia.
    Biszkopt przeciąć na pół.
    Do formy przełożyć jeden blat ciasta, wyłożyć ciepły mus gruszkowy, przykryć drugim blatem ciasta.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.

  •  
    Krem śmietanowy.
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilią
    Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
    Ciasto wyjąć z formy.
    Ubity krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta.
    Udekorować kolorowymi suszonymi gruszkami.

PLACKI RUSKIE - SODOWE

 Najprostsze ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację.


 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 340 g
  • jogurt naturalny ok.200-220 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 150 g
  • feta 150 g
  • suszone pomidory 25 g
  • 1 średni pomidor
  • czosnek suszony szczypta
  • bazylia 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1,5 łyżeczki
  • pieprz, ew, sól
  • 1-2 łyżeczki masła 
  •  Porcja na 4 spore placki.
    Ciasto.
    W misce wymieszać mąkę, sól i sodę.
    Wlać jogurt i zagnieść ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut.
    Nadzienie.
    Pomidor obrać ze skórki, wyjąć część wodnistą a resztę pokroić w kostkę.
    Twaróg ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać fetę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki i przyprawić.
    Wymieszać, dodać świeży pomidor, delikatnie wymieszać.

    Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w okrąg, po środku nałożyć nadzienie.
    Podnieść krawędzie ciasta i zlepić.
    Nadziane placki delikatnie rozwałkować.
    Piec na średnio rozgrzanej suchej patelni pod pokrywką przez kilka minut z każdej strony.
    Gorące placki przekładamy na talerze i na każdym rozkładamy wiórki masła

czwartek, 22 października 2020

CHRUPIĄCE PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

 Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 


 

  • 1 cukinia ( 300 g )
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • cukier do posypania
  • ew. natka pietruszki do posypania 
  •  Nieobraną cukinię opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić.
    Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
    Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw.
    Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami.
    Dosypać mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
    Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron .
    Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
    Placki posypujemy cukrem.