czwartek, 12 listopada 2020

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA JARZYNOWA

 Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach, ubrana w "świąteczne szaty". 


 

  • pietruszka 200 g
  • marchewka 450 g
  • seler 150 g
  • 1 por
  • 4 jajka
  • ogórki kiszone 4-5 sztuk
  • 1 ziemniak
  • kukurydza konserwowa 300 g
  • 1 spora cebula
  • majonez
  • musztarda 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • Dekoracja : 2 pomidory, czarne oliwki, natka pietruszki 
  •  Kukurydzę odcedzić i przepłukać.
    Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały.
    Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku.
    Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki.
    Ogórki pokroić w kostkę.
    Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu.
  •  Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką.
    Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem.
    Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu.
    Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.

poniedziałek, 9 listopada 2020

HERBATNIKI MIĘTOWE

 Cudownie chrupiące, pachnące miętą herbatniki które sami zrobimy w 15 minut. Chrupnięcie podkreśla cienka warstwa cukru. 


 

  • masło 150 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • mąka pszenna 220 -250g
  • świeże listki mięty 30 g
  • drobny cukier do posypania ( lub cukier miętowy ) 
  •  Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
    Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki.
    W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
    Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
    Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
    Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem lub foremką.
    Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
    Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
    U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.

SAŁASTKA BURACZKOWO-ZIEMNIACZANA

 NIE WYMAGA WIELE PRACY. Kolorowa, pyszna, zdrowa i sycąca. Na co dzień i wykwintne przyjęcie. Sałatka dla każdego.


 ugotowane ziemniaki około 350 g ( u mnie fioletowe )
płaty a"la matias - solone 1,5-2 sztuki sztuki
słodkawe jabłko ok. 100 g
małe ugotowane buraczki ok. 200 g
1 mniejsza ugotowana marchewka
1 średnia czerwona cebula
majonez 3 łyżeczki
Musztarda francuska 1 łyżeczka
sól, pieprz
natka pietruszki 

 Przestudzone ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Śledzie oraz jabłko kroimy w drobną kostkę, buraki w plastry.
Potem wszystko, oprócz buraków mieszamy, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami buraka i natką pietruszki

sobota, 7 listopada 2020

SERNIK KRÓLEWSKI Z BANANAMI

 Wersja z serkami waniliowymi i karobem. Nieco szybsza do wykonania. Serniczek jest tak wilgotny i mięciutki że trudno mu się oprzeć. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 430 g
  • karob 2 łyżki
  • stopione masło lub margaryna 190 g
  • cukier 160 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Sernik : serki waniliowe 600 g
  • cukier puder 90 g
  • stopione masło lub margaryna 125 g
  • 1 budyń bananowy
  • 3 białka
  • sok z cytryny do smaku
  • obrane banany 250 g 
  •  Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Białka chowamy do lodówki.
    Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3 ciasta.
    Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
    Większą wykładamy spód i boki tortownicy.
    Foremkę wstawiamy do lodówki.
    Sernik.
    Serki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Cukier i budyń lekko mieszamy z serkiem, dodajemy przestudzony płynny tłuszcz, mieszamy łyżką.
    Banany rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy do serka, krótko mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
    Ubite delikatnie mieszamy z masą serową.
    Sernik przelewamy do foremki z ciastem.
    Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
    Sernik pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
    Po upieczeniu sernik w środku lekko się trzęsie.
    Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

  •  

czwartek, 5 listopada 2020

GÓRA LODOWA

 Lubię takie stare przepisy, zawsze się sprawdzają. Spód o lekko kawowym smaku, wierzch " słodkie góry ".

 

  • Biszkopt : 3 małe jajka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 85 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ( opcjonalnie )
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Poncz : 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 masa : opakowanie kremu do karpatki ( na 400 ml mleka )
  • 2 masa : masło 125 g
  • cukier 60 g
  • woda 125 ml
  • mleko w proszku 175 g
  • po łyżce kakao i mleka w proszku
  • okrągłe biszkopty 150 g 

  •  
    Blaszka 29 X 11 cm.
    Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem.
    Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
    Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza.
    Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut.
    Studzimy, obracając ciasto do góry dnem.
    W tym czasie robimy mocny napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy.

    Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi.
    Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem.
  •  Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy.
  •  Biszkopty pionowo wbijamy w ciasto na około 1/3 ich wysokości.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki.

  •  
    2 masa.
    Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem.
    Ostudzone miksujemy z 175 g mleka.
    Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mleka, do drugiej łyżkę kakao. Masy są płynne ale szybko tężeją, więc nie guzdramy się :)
    Masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi.
  •  Wierzch możemy posypać kakao.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub zamrażalnika na 1/2 godziny.
    Ciasto wyjmujemy z blaszki pociągając za folię.

  •  

niedziela, 1 listopada 2020

MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem

 Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • drożdże 20 g
  • 1 żółtko
  • letnie mleko 70 ml
  • maślanka , kefir, jogurt 30 ml
  • cukier drobny 35 g
  • olej rzepakowy 30 ml
  • Nadzienie : zmielony mak 160 g
  • orzechy włoskie 20 g
  • rodzynki 30 g
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • 1 ubite białko
  • wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka
  • ew. miód, cukier puder do dosłodzenia
  • 1 jabłko półsłodkie
  • jajko do smarowania ciasta 
  •  Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    Nadzienie.
    Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę.
    Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut.
    Potem mielimy mak z cukrem w proporcji
    *3 części maku
    *1 część cukru
    Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm.
    Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm.
    Zamykamy nadzienie ciastem jak na pierogi.

  •  
    Postępujemy tak z resztą ciasta i nadzienia.
    U mnie wyszły 3 ruloniki.
    Gotowe rulony ciasta luźno zwijamy w foremce, zaczynając od środka blaszki.
    Pomiędzy ruloniki wkładamy obrane plasterki jabłek.
    Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 180 C ok. 30 minut.

  •  

piątek, 30 października 2020

SERO-MAKOWIEC Z BRZOSKWINIAMI

 Doskonałe połączenie sera z makiem i kokosem.


  • Ciasto: mąka pszenna 510 g
  • drobny cukier 110 g
  • zimna margaryna 200 g
  • kakao 3 łyżki
  • 5 żółtek
  • gęsta śmietana 2 łyżki
  • Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg
  • drobny cukier 220 g
  • miękkie masło 100 g
  • 2 duże jajka
  • budyń waniliowy 40 g
  • Masa makowo-kokosowa : 5 białek
  • zmielony mak 125 g
  • lekko zmielone wiórki kokosowe 60 g
  • drobny cukier 110 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • aromat migdałowy
  • brzoskwinie w syropie 650 g (netto ) 
  •  Blacha 32 X 21 cm.
    Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy.
    Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
    Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 13-15 minut.
    Sernik.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło zmiksować na puch, dodawać partiami cukier, jajka i ser.
    Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
    Na koniec dodać budyń wymieszać.
     
    Masa makowo-kokosowa.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany.
    Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.
  • Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie naprzemiennie masę serową i makową.
    Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z lodówki
    Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170ºC .
    Wyjąć z piekarnika, wystudzony.
    Można posypać cukrem pudrem.

SEROWE KLUSKI Z MAKIEM

 Rewelacyjne, pyszne i bardzo proste i szybkie. Doskonale pasują na śniadanie, kolację i deser. 

 


 

  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 -550 70 g
  • kasza manna 80 g
  • szczypta soli
  • Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 )
  • miód, orzechy włoskie
  • ewentualnie 40 g masła do polania 
  •  Porcja dla 3-4 osób.
    Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem.
    Dodać jajko, sól, mąkę z kaszą, wymieszać łyżką.
    Następnie krótko wyrobić rękami na zwarte ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować walec na grubość ok. 1 cm.
    Możemy podsypać max 10 g mąki.
    Walce kroić na długość 3-4 cm.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.
    Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem.
    Można polać też roztopionym masłem.

środa, 28 października 2020

ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM

 Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 


 

  • 3-4 płaty śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 jabłko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • olej do zalania 
  •  Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy, na 2 minuty zalewamy zimną wodą.
    Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.
    Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi.
    Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.

    Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski.

    W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników.
    Całość zalewamy olejem .
    Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.

poniedziałek, 26 października 2020

DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami

 Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • roztopione masło 50 g
  • cukier 65 g
  • letnie mleko 130 ml
  • Nadzienie : mus jabłkowy
  •  Kilkanaście bułek.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm.
    Wycinamy około 10 cm kwadraty, każdy nacinamy z czterech stron do 3-4 wysokości.
    Środek kwadratów wypełniamy dowolnym nadzieniem.
    Najpierw każdy róg nowo powstałego naciętego kwadratu składamy do środka , potem lekko unosząc do góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.

  •  
    Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki.
    Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
    Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
    Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki możemy posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 25 października 2020

CIASTECZKA ORZECHOWE

 Proste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków. 


 

  • mąka pszenna 200 g
  • budyń czekoladowy 53 g
  • masło lub margaryna 147 g
  • cukier puder 40 g
  • 21 połówek orzecha włoskiego 
  •  Wychodzi 21 ciastek.
    Foremka w kształcie kwiatka 6 cm.
    Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej.
    Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę.
    Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.

  •  
    Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia.
    Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem.
    Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.

  •  

sobota, 24 października 2020

JABŁKA KISZONE ( kwaszone ) na zimę

 Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Moja babcia najczęściej robiła kiszonkę z papierówek. Ja robię z różnych jabłek nawet tych nieco większych, po prostu przecinam jabłka na pół.Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony . Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona oznaczają to samo (używa się ich zamiennie). Jak widać kwaszenie  nie zawsze oznacza zakwaszanie kwasem.


  • mniejsze jabłka ok. 2 kg
  • Zalewa : na 1 litr wody 20 g soli, 20 g cukru
  • kilka liści wiśni + gałązki tymianku
  • 1 sposób : kilka małych liści chrzanu + kawałki chrzanu
  • małe papryczki chili
  • 2 sposób : laska cynamonu
  • kilkanaście goździków
  • ziarna pieprzu 
  •  

 Owoce przeznaczone do kwaszenia muszą być zupełnie dojrzałe, zdrowe i bez uszkodzeń.
Najlepsze są małe lub średniej wielkości, dość twarde i kwaśne.
Przygotować zalewę, w litrze przegotowanej gorącej wody rozpuścić sól i cukier, przestudzić.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ogonki.
Na warstwę liści wiśni i gałązek tymianku ułożonych w suchych wyparzonych słojach, ściśle nakładać jabłka.
1 SPOSÓB.
Do słoików dodajemy liście i korzeń chrzanu, papryczki chili.
2 SPOSÓB.
Do słoików dodajemy cynamon, goździki i pieprz.
Następnie zalać jabłka ostudzoną zalewą.
Jabłka DO SZYBKIEGO SPOŻYCIA zostawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Jabłka DO DŁUGIEGO PRZECHOWANIA zostawić 1-2 dni w temperaturze pokojowej ( przykryć ściereczką ), a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.

SURÓWKA SEZONOWA

 Surówka z kolorowej marchewki, jabłka i pigwowca. Często mam pytania jak wykorzystać pigwowca, stąd mój przepis na tę surówkę. Pyszna , chrupiąca i soczysta, idealna na poprawę cery.

 


  • kolorowa marchew 350 g
  • 1 jabłko
  • 1-2 owoce pigwowca
  • skórka z 1 małej cytryny
  • sok z 1/3 małej cytryny
  • miód, syrop z agawy 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt naturalny 3-5 łyżeczek 
  •  Marchewki obieram, jabłko i pigwowce ze skórką ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Myję cytrynę, wyparzam ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
    Dodaję na początek 3 łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem, syropem i mieszam.
    Podaję po schłodzeniu.