piątek, 18 grudnia 2020

''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze

 Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • mąka orkiszowa 200 g
  • drożdże 25 g
  • mleko 250 ml
  • masło 80 g
  • cukier 50 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru )
  • 2-3 łyżki miodu, 1 białko
  • jagody goji 40 g ew. aromat
  • Lukier : cukier puder 150 g
  • sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody
  • czerwony barwnik 
  •  Ciasto.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru.
    Resztę cukru roztrzepać z jajkami.
    W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować.
    Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników w misce, włożyć roztrzepane jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
    Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką
    Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia.
    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masa makowa.
    Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić.
    Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg.
    Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową, układamy drugi okrąg, smarujemy masą i nakładamy trzeci okrąg.
    Na środku ciasta ustawiamy małą szklankę.
    Ostrym nożem promieniście nacinamy ciasto tworząc 8 części.
    Pośrodku każdej części robimy nacięcie na 3/4 długości.
    Potem każdą część od środka wywijamy na zewnątrz.
    Tak aby ukazały się warstwy .
    Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka.
    Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut.
  •  Lukier.
    Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym.

3 najlepsze ciasta na pierogi

 Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Po kilkudziesięciu latach pracy z pierogami, podaję Wan 3 doskonałe przepisy na ciasto. Aby uzyskać kolorowe i smakowe ciasto dodajemy : * kakao *natkę pietruszki * sok z buraka *czerwoną sproszkowaną paprykę *kurkumę *szafran itp.


 1 PRZEPIS
mąka pszenna 500 g
bardzo ciepła woda 250 ml
olej 4 łyżki
szczypta soli


2 PRZEPIS
mąka pszenna 500 g
1 jajko
bardzo ciepła woda 125 ml
mleko 125 ml
szczypta soli

3 PRZEPIS
mąka pszenna 330 g
olej 4 łyżki
zsiadłe mleko 200 ml
szczypta soli


Do miski z mąką dodajemy składniki, mieszamy.
Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut. Potem wałkujemy.

środa, 16 grudnia 2020

Budyniowa pianka z jagodami

 Zawsze doskonałe ciasto, puszysta budyniowa pianka w doskonałym kruchym cieście. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 425 g
  • cukier puder 100 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • 5 żółtek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Pianka budyniowa : 5 białek
  • cukier puder 1 szklanka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • olej rzepakowy 100 ml
  • 1 opakowanie jagód mrożonych lub innych owoców 
  •  Blacha 24 X 24 cm wyłożona papierem do pieczenia.
    Do sporej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia,cukier puder,żółtka,szczyptę soli,dodać pokrojoną margarynę i wymieszać mikserem.
    Masę przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
    Potem podzielić je na dwie części w proporcji 2:3,zwinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
    Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić spód blaszki.
    Piec w 180 C przez około 15 minut i przestudzić.
    Białka ubić na sztywną pianę dodając po koniec cukier puder, ciągle miksując wsypać najpierw budynie,a następnie wlać cienką stróżką olej.
    Powstałą piankę wyłożyć na podpieczony spód,wyrównać,na piance ułożyć rozmrożone jagody.
    Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
    Całość piec w 180 C około 35 -40 minut.

wtorek, 15 grudnia 2020

KAROBOWE bułki z jabłkiem

 Pyszne świąteczne bułeczki.


  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • mleko

    190 -200 ml
  • olej

    60 ml
  • cukier

    65 g
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 płaska łyżeczka
  • mączka z chleba świętojańskiego

    KAROB 1 pełna łyżka

nadzienie

  • 1  jabłko ok.150 g 

     Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami.

    Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej.

    Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

     W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski.
    Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche. 

     Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem.

    W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. 

     Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki.

    Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy.

    Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut. 

     

MIĘSNA ZAPIEKANKA

 W domu uwielbiamy wytrawne ciasta z mięsem i warzywami. Można je jeść na obiad, a resztę zabierać na śniadania do pracy. 


 

  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • margaryna 140 g
  • szczypta cukru
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 7-8 łyżeczek śmietany
  • sól, czosnek niedźwiedzi czosnek staropolski, pieprz
  • Nadzienie : pierś kurczaka 930 g
  • natka pietruszki 14 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • estragon 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo : kukurydza konserwowa 200 g
  • brokuł 85 g
  • 125 g zielonej części pora 
  •  Mięso mielimy doprawiamy posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym czosnkiem i resztą przypraw, oprócz jajka. Mięso dokładnie mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia lekko obgotowujemy warzywa i natychmiast hartujemy zimną wodą.
    Przesianą mąkę z przyprawami siekamy z margaryną. Drożdże mieszamy z cukrem, płynne dodajemy do mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.


    Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką.


    Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem.
    2/3 mięsa wykładamy na ciasto, w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy, potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy i na koniec rozkładamy listki pora. Z reszty ciasta robimy ozdobne wzorki. Ciasta trochę zostaje, ale proponuję upiec kilka małych bułeczek do barszczu. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny, najpierw w 180 C, potem w 160 C.


Bożonarodzeniowe Kapuśniaczki

 Obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka
  • mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz
  • Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g
  • olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 
  •  Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
    Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

    Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Na środek nakładamy farsz całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
  •  Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Ciasto układamy złożeniem do dołu.
    Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
    Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .


poniedziałek, 14 grudnia 2020

HIT Sałatka śledziowa z burakami

 Sałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady. Jak zwykle będzie hitem każdej imprezy. 


 

 

  • filety śledziowe 350 g
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g )
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 jajka na twardo 
  •  

 

 Porcja dla 4-5 osób.
Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka.
Mieszamy i zalewamy sosem z majonezu, śmietany, jogurtu i pieprzu. Można dodać odrobinę cukru.

 

 

 

 

piątek, 11 grudnia 2020

ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ

 Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.


 

  • papryka konserwowa 200 g
  • rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej )
  • szynka wędzona 100 g
  • śmietana 18 % 125 ml
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy
  • natka pietruszki 2 -3 łyżki
  • ew. paprykowe pestki słonecznika 
  •  Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko.
    Szynkę pokroić w cienkie słupki.
    Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką.
    Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem.
    Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem.
    Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować.
    Zupę posypać natką pietruszki i ew. paprykowymi pestkami słonecznika.

poniedziałek, 7 grudnia 2020

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI

Cudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne.


ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło lub margaryna

    75 g
  • jajko

    1 małe
  • cukier puder

    75 g
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    ew. 1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna

    do podsypania

nadzienie

  • masa makowa

    850 g (z bakaliami)
  • jabłka

    200-210 g(obrane) 
  •  Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem.
    Dodajemy schłodzone i posiekane masło , zagniatamy do konsystencji kruszonki.
    Następnie dodajemy 3/4 jajka i ew. śmietanę, zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
    Formę 20 lub 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną.
    Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. 
  •  Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej.
    Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową. 

  •  Jabłka przykrywamy resztą maku.
    Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem.
    Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut. 

  •  

środa, 2 grudnia 2020

MAKÓWKI

 Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole.

Makówki są ostatnią potrawą wigilijną podawaną  " na deser" i mają swój odpowiednik w innych regionach Polski w postaci klusek z makiem, łamańców czy kutii.


  • 1 duża chałka
  • mak 500 g
  • mleko 500 ml
  • masło 50 g
  • miód 125 ml
  • migdały 50 g
  • orzechy 100 g
  • skórka pomarańczowa 3 łyżki
  • olejek migdałowy 
  •  Mak sparzyć osączyć, lekko podgotować, zmielić w maszynce. zalać wrzącym mlekiem i dodać masło, posiekane bakalie ( zostawiając kilka do dekoracji), zagotować.
    Zdjąć o ognia, dodać miodu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm.
    Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce).
    Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak.
    Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu.
    Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami. 

  •  

poniedziałek, 30 listopada 2020

KUTIA

 Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie.  Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu.

 Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.


 

  • pszenica 250 g
  • mak 250 g
  • Bakalie 300 g
  • miód 250 g
  • rum 25 ml
  • mleko 250 ml 
  •  Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.

IDEALNE ciasto na pierogi

 Mięciutkie, elastyczne nie rwące się ciasto. Zrobione z niego pierogi można ugotować lub usmażyć na tłuszczu. 


 

  • mąka pszenna 500 g
  • bardzo ciepła woda 250 ml
  • olej 4 łyżki
  • szczypta soli
  • ew. szczypta kurkumy 
  •  Wychodzi ponad 40 sporych pierogów.
    . Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut.
    Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się.

sobota, 28 listopada 2020

ŁOSOŚ Z POREM

 Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu. 


 

  • świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g
  • 1 por
  • 1 pomidor koktajlowy
  • 2 ciasta francuskie po 275 g
  • sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania 
  •  Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
    Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
    Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
    1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
    Schować do lodówki.
    Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
    Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
    Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
    Powtórz proces aż do końca rulonów.

  •  
    Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
    Na wierzch ułóż pory.
    Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
    Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
    Pomidorka umieść w górnej pętelce.
    Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
  •  Potem zwiń pozostałe rulony.
    Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Piecz w 210 C około 25 minut.

  •  
    Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
    Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.

  •