poniedziałek, 22 lutego 2021

Sałatka Simby

 Smaczna sałatka z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu.

 


  • mięso kurczaka z rosołu ok.300-400 g
  • plastry ananasa 4-5 sztuk
  • 3 jajka na twardo
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • 2-3 marchewki z rosołu
  • kawałek pora
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • Sos: majonez 2 -3 łyżki
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1-2 łyżeczki
  • cukier, sól, pieprz
  • Rukola i kawałeczek pomidora 
  •  Jedno jajko i marchewkę odłożyć do dekoracji.
    Plastry ananasa, marchewkę, jajka i mięso pokroić w kostkę.
    Natkę i kawałek pora posiekać, groszek odcedzić.
    Wszystko wymieszać, polać sosem sporządzonym z majonezu, jogurtu i przypraw.
  •  Z plasterków jajka ułożyć na sałatce głowy kilku małych lewków.
    Zrobić im tułowia z marchewki, uszy i wąsy z pasków pora, oczy i noski z ziarenek pieprzu a pyszczki za skrawków pomidora.

Ciasteczka czekoladowo-mogdałowe

 Bardzo proste pyszne kruche ciasteczka z czekoladą i płatkami migdałowymi.


 

  • mąka pszenna tortowa 150 g
  • mąka krupczatka 150 g
  • cukier puder 80 g
  • 3 żółtka
  • czekolada mleczna 50 g
  • płatki migdałowe 2-3 łyżki
  • masło lub margaryna 150 g 
  •  Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych zmiksować w malakserze.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w filię i schłodzić w lodówce.
    Potem rozwałkować ciasto pomiędzy folią ( wtedy nie musimy podsypywać mąką ).
    Wałkować na grubość do 1 cm.
    Foremką wykroić wzór.
    Każde ciastko udekorować ołatkami migdałowymi.
    Ciastka przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec w 190 C przez ok. 12-15 minut.

niedziela, 7 lutego 2021

Pyzy babci Marianny

 Szare pyzy z cebulką, przepis od mojej babci Marianny.Jak wiadomo babcine przepisy zawsze są najlepsze.


  • ziemniaki 2 kg
  • Okrasa: 1 -2 cebule
  • smalec
  • sól 
  •  Ziemniaki podzielić na 3 mniej więcej równe części.
    Jedną część ugotować w osolonej wodzie.
    Gorące ziemniaki dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
    Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
    Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    Gotować w osolonej wodzie 10 minut od wypłynięcia.
    Podawać z przesmażoną cebulką.

  •  

czwartek, 21 stycznia 2021

Tarta z jabłkami " Kwitnące drzewo "

 Prosta i pyszna tarta. Spód, który nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Aromatyczne jabłkowe nadzienie. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • margaryna 125 g
  • cukier 55 g
  • 1 mniejsze jajko
  • śmietana 18 % 1- 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta goździków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej 
  •  Forma 20 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
    Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych
    Do saganka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki i 2 łyżki soku z cytryny.
    Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą miękkie.
    Zdjąć z palnika, przestudzić.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki można zmiksować w malakserze, lub zagnieść ręcznie.
    Ciasto owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut .
    Ciasto kruche wyjąć z lodówki, oderwać ok. 1/3 na dekorację
    Resztę rozwałkować,, wyłożyć na dno i boki formy.
    Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać.
    Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować, utworzyć drzewo i za pomocą foremki wyciąć kwiatki.

  •  
    Tartę jabłkową piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut, do złotego koloru.

sobota, 2 stycznia 2021

Azjatyckie bułeczki BAO

 Bardzo proste. To całkiem jak nasze pampuchy, bułki drożdżowe gotowane na parze. Bułki na parze podaje się na ciepło: na słodko albo na słono. 


 

  • mąka pszenna 300g
  • ciepła woda 160 g
  • cukier 5 g
  • drożdże instant 3 g
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki , kolendry lub szczypiorku
  • olej ok. 1 łyżka
  • sól, pieprz 
  •  Wychodzi ok. 8-10 bułek.
    Jest to porcja dla 3-4 osób.
    Do kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier, drożdże.
    Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
    Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy podrośnięte drożdże.
    Mieszamy i zagniatamy 7-8 minut na gładkie ciasto.
    Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto podrośnie ponownie krótko wyrobić i uformować prostokąt o grubości ok.2 -3 mm.
    Ciasto skropić olejem, rozsmarować, posypać solą , pieprzem i natką.
    Jedną 1/3 ciasta nałożyć do środka, potem drugą.
    Powstały wąski prostokąt lekko spryskać olejem i pokroić w ok.3 cm paski.
    Dwa paski nakładamy na siebie i wzdłuż dociskamy je patyczkiem lub pałką.
    Zdejmujemy pałkę a pasek lekko rozciągamy wzdłuż.
    Potem pasek składamy na pół w środek wkładamy pałeczkę a ciasto skręcamy 2 razy.
    Pasek ciasta ustawiamy pionowo i za pomocą pałki dociskamy ciasto od stołu.
    Powstała nam bułeczka.

  •  
    Bułki uwieszamy na kawałku papieru do pieczenia i przykrywamy ściereczką.
    Zagotować wodę w parowniku.
    Bułki przekładamy do parownika razem z papierem i parujemy od 3 do 5 minut.

wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie piernikowe pod korzenną pierzynką

 Moje trochę przerobione śledzie piernikowe. 


 

  • Filety śledziowe 200 g - ciasteczka korzenne 40 g
  • orzechy włoskie 20-25 g - miód gryczany 2 łyżki
  • szczypta cynamonu
  • żurawina suszona kilkanaście owoców (opcjonalnie)
  • Marynata : olej rzepakowe 125 ml
  • ocet balsamiczny 3-3,5 łyżki
  • całe goździki 5 sztuk
  • kawałek całego cynamonu
  • ziele angielskie 2-3 ziarna 
  •  Płaty śledziowe moczymy w mleku.
    Robimy marynatę.
    Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy.
    Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie dokładnie obtaczamy w marynacie i przelewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
    W tym czasie siekamy orzechy, rozgniatamy ciasteczka korzenne.
    Ciasteczka najlepiej rozgniatać w moździerzu.
    Miód jeśli jest skrystalizowany podgrzewamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami, orzechami i szczyptą cynamonu.
    Śledzie osączamy z marynaty, przekładamy na talerze i posypujemy kruszonką.
    To jest moja mocno zmodyfikowana wersja śledzi korzennych.

Pieczone pierogi z kapustą

 Zasmakuj w pierogach z kapustą i pieczarkami, pieczonymi w piekarniku. Proste ciasto i mocno pieczarkowe nadzienie. Takie pierogi od lat goszczą na naszym świątecznym stole. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 7 g
  • letnia woda 275 ml
  • olej 3 łyżki
  • cukier 1,5 łyżeczki
  • sól 1,5 łyżeczki
  • suszone zioła : tymianek, majeranek 1 łyżka
  • Nadzienie : pieczarki 500 g
  • 2 cebule
  • kapusta kiszona 400 g
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania 
  •  Wychodzi około 15 pierogów.
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól.
    Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie.

    Nadzienie.
    Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać.
    Pieczarki pokroić w średnią kostkę.
    Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami oleju, dodać pieczarki, przesmażyć ok. 7 -9 minut.
    Potem przyprawić, dodać kapustę, mieszając smażyć jeszcze około 10 minut.
    Przestudzić.
    .Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić.
  •  Z resztek ciasta można zrobić dowolne ozdoby.
    Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec w 180 C około 30 minut.

  •  

niedziela, 20 grudnia 2020

Ciasto śnieżno czekoladowe bez pieczenia

 Bez pieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. 


 

  • Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g
  • masło lub margaryna 110 g
  • 1 czekolada 100 g
  • mleko 3-4 łyżki
  • Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml
  • serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • woda gorąca 125 ml
  • cukier waniliowy 1,5 -2 łyżeczki
  • cukier puder do smaku (2-4 łyżki )
  • 1 granat lub czerwona porzeczka 
  •  
  •  Tortownica 20 cm.
    Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek.
    Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły.
    W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą.
    Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy.
    Gotową masą wykładamy spód i boki tortownicy.
    Tortownicę wkładamy do lodówki by masa stężała.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
    Do ubitej dodajemy serek wymieszany z cukrem pudrem i waniliowym.
    Na początek dajmy 2 łyżki cukru pudru, potem możemy dodać więcej.
    Na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
    Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na schłodzony spód.

  • Ciasto posypujemy ziarnami granatu lub porzeczkami i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Najlepiej na kilka godzin.

     

Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu

 Najlepszy pasztet, robiony w moim domu od pokoleń. 


 

  • łopatka, karkówka wieprzowa 500 g
  • szponder lub inne mięso wołowe 500 g
  • podgardle lub surowy boczek 500 g
  • 1 udko kurczaka
  • wątróbka drobiowa 100 g
  • 3 cebule
  • 6 jajek
  • 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 )
  • gałka muszkatołowa
  • liście laurowe ziele angielskie
  • sól, pieprz 
  •  
  •  Mięso wołowe i wieprzowe, włoszczyznę, przekładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego.
    Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa.
    Udko z kurczak dodajemy nieco później.
    Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy.
    Bułkę namaczamy w mleku odciskamy.
    Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości.
    Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
    Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy.
    Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Bałwankowa pizza

 Pizza w nieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 400 g
  • olej 5 łyżek
  • ciepła woda 160 ml
  • drożdże 20 g
  • szczypta soli
  • Nadzienie : mozzarella w solance 160 -200g
  • 1 parówka
  • Ketchup, 12 czarnych oliwek
  • świeże listki bazylii lub oregano
  • Do dekoracji : mała marchewka
  • mała czerwona papryka
  • czarne oliwki ok. 6-8 sztuk
  • gałązki rozmarynu 
  •  
  •  Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie.
    W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.
    Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na 6 kawałków.
    Mozzarellę dzielimy na 6 kawałków, oliwki kroimy na pół.

    Z wyrośniętego ciasta odrywamy 1/3 ciasta, formujemy okrąg, który kroimy na 6 równych części ( trójkąty ).
    Z każdego trójkąta wałkujemy kulkę.
    W każdą kulkę ( w miejscu łączenia )wkładamy kawałek parówki.
    Z pozostałego ciasta wałkujemy lub formujemy ręcznie następy okrąg i też dzielimy go na 6 części.
    Każdą część nadziewamy ketchupem, mozzarellą, ziołami i dwoma oliwkami.
    Wałkujemy większe kulki.
    Wzdłuż brzegów tortownicy układamy duże kulki, po środku mniejsze kulki.
    Odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.
    Pieczemy w 180 C przez ok. 20 -25 minut.
    Ciasto powinno być jasne w końcu to bałwanki.


  • Po upieczeniu dekorujemy bałwanki.
  • Jeśli musicie mieć w pizzy warstwę sera to przed włożeniem bułeczek spód tortownicy posypcie startym serem.

  •  

sobota, 19 grudnia 2020

ŚLEDZIE z suszonymi pomidorami " Gwiazda "

 Śledzie w pysznej zalewie z suszonymi pomidorami. 


 

  • 6 filetów śledziowych
  • 6 pomidorów suszonych
  • 1 cebula
  • olej 2 łyżki
  • ocet 2 łyżki
  • suszona bazylia z suszonymi pomidorami 1 łyżka
  • suszone oregano 1/2 łyżki
  • szczypta pieprzu i odrobina cukru lub miodu 
  •  
  •  Z filetów śledziowych kroimy 5 rombów, resztę dość drobno siekamy.
    Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobniutką kostkę.
    Olej mieszamy z octem, suszonymi ziołami, doprawiamy pieprzem i cukrem.
    Śledzie zalewamy sosem i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę a najlepiej całą noc.
    Sałatkę wykładamy na półmisek i ozdabiamy śledziowymi rombami.

piątek, 18 grudnia 2020

''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze

 Idealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • mąka orkiszowa 200 g
  • drożdże 25 g
  • mleko 250 ml
  • masło 80 g
  • cukier 50 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru )
  • 2-3 łyżki miodu, 1 białko
  • jagody goji 40 g ew. aromat
  • Lukier : cukier puder 150 g
  • sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody
  • czerwony barwnik 
  •  Ciasto.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru.
    Resztę cukru roztrzepać z jajkami.
    W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować.
    Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników w misce, włożyć roztrzepane jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
    Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką
    Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia.
    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masa makowa.
    Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić.
    Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy lub rumowy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy w spory okrąg.
    Pierwszy okrąg układamy na blaszce, smarujemy masą makową, układamy drugi okrąg, smarujemy masą i nakładamy trzeci okrąg.
    Na środku ciasta ustawiamy małą szklankę.
    Ostrym nożem promieniście nacinamy ciasto tworząc 8 części.
    Pośrodku każdej części robimy nacięcie na 3/4 długości.
    Potem każdą część od środka wywijamy na zewnątrz.
    Tak aby ukazały się warstwy .
    Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka.
    Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut.
  •  Lukier.
    Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym.

3 najlepsze ciasta na pierogi

 Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Po kilkudziesięciu latach pracy z pierogami, podaję Wan 3 doskonałe przepisy na ciasto. Aby uzyskać kolorowe i smakowe ciasto dodajemy : * kakao *natkę pietruszki * sok z buraka *czerwoną sproszkowaną paprykę *kurkumę *szafran itp.


 1 PRZEPIS
mąka pszenna 500 g
bardzo ciepła woda 250 ml
olej 4 łyżki
szczypta soli


2 PRZEPIS
mąka pszenna 500 g
1 jajko
bardzo ciepła woda 125 ml
mleko 125 ml
szczypta soli

3 PRZEPIS
mąka pszenna 330 g
olej 4 łyżki
zsiadłe mleko 200 ml
szczypta soli


Do miski z mąką dodajemy składniki, mieszamy.
Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut. Potem wałkujemy.