niedziela, 3 października 2021

Oi sobagi- Kimchi z ogórka

Koreańskie ogórki kiszone to niezwykły dodatek do obiadu. Ogórki są umiarkowanie ostre, lekko pikantne i bardzo smaczne. No i oczywiście świetnie wyglądają na talerzu.

7-9 średnich ogórków 1 spora cebula 1 marchewka 3-4 ząbki czosnku 1 średnio ostra papryczka sos rybny 50 ml ( lub sos sojowy + 1 łyżeczka octu winnego ) woda 50 ml cukier 1 płaska łyżeczka pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki świeży imbir 1/2 łyzeczki 

Najlepsze są ogórki do 10 cm. Ja teraz miałam 4 duże więc przecięłam je na pół. Ogórki myjemy, nacinamy wzdłuż na krzyż zostawiając 1-2 cm nienacięte. Posypujemy dużą ilością soli, szczególnie w miejsca nacięć. Odstawiamy na 30 -40 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek , imbir i papryczkę drobno siekamy. Marchew siekamy w paseczki julienne. Wszystko mieszamy, słodzimy, pieprzymy i zalewamy wodą z sosem rybnym. Ogórki dokładnie spłukujemy wodą. Każdy ogórek dokładnie napełniamy warzywami z sosem i układamy w naczyniu lub słoikach. Przykrywamy i trzymamy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. I właściwie możemy już jeść, trochę jak ogórki małosolne. Potem naczynie przenosimy do lodówki i tam przechowujemy około 7 dni. Może dłużej, ale u nas unikają w mig.

sobota, 2 października 2021

Ogórki watykańskie

To ogórki z rodzynkami, doskonałe do obiadu, kanapek,grilla, wytrawnych ciast i paluszków. Przepis ma już chyba kilkanaście lat, dostałyśmy go od cioci i jest używany. Dlaczego WATYKAŃSKIE ? Tego nawet ciocia nie wie na pewno, ale łączy je z naszym Papieżem Janem Pawłem II. W przepisie mojej cioci nie ma gorczycy i jest też mniej wody w zalewie. Ja proponuję taką wersję :)

ogórki gruntowe 5 kg 2 łyżki soli zalewa: cukier 1 kg ocet 0,5 l woda 0,5 l na 1 słoik do 500 ml : 15 rodzynek, 7 ziaren pieprzu, ząbek czosnku, nasiona kopru i ziarna gorczycy 

Ogórki opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą. Przykryć, odstawić na 2 godziny, potem odsączyć wodę. Do słoików włożyć po 15 rodzynek, koper, czosnek, ziarna pieprzu i gorczycy. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Konfitura pomidorowa z goździkami i kolendrą

Moja spiżarnia została wzbogacona przepyszną konfiturą z pomidorów. Czerwone skarby zamknięte w słoiku. Najlepiej sprawdzają się tu mięsiste pomidory, np. bawole serca lub malinowe. Nie można się oderwać od tej konfitury taka pyszna. Taką konfiturę robiła nam moja babcia, tylko że ona dodawała tylko cynamon. Skórka z jabłka to naturalna pektyna i tak właśnie robiła moja babcia.

dojrzałe mięsiste pomidory ( bawole serca, malinowe ) 2 kg cukier 800 - 900 g goździki ok.40 sztuk ziarna kolendry 2 łyżeczki ( lub w proszku ok. 1 łyżeczka ) sok z 2 cytryn skórka z bardzo dużego jabłka lub 2 mniejszych

 Pomidory nacinamy na krzyż i partiami wkładamy do gorącej wody. Skórka ładnie odejdzie, pomidory kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne. Kawałki pomidorów przekładamy do sporego garnka o grubszym dnie i zasypujemy cukrem. Na początek weźmy 800 g cukru, zawsze możemy dodać. Gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut na małym ogniu. Dodajemy goździki i kolendrę, zdejmujemy pokrywkę i lekko zwiększamy płomień. Gotujemy 10 minut, dodajemy dość grubą i jak najdłuższą skórkę z jabłka i sok z cytryn, mieszamy. Mieszając gotujemy jeszcze ok 20 minut ( do zgęstnienia ). Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy o odwracamy do góry dnem. PS. W czasie przekładania wyjmujemy skórki jabłka i można powyjmować goździki.

piątek, 3 września 2021

Winna galaretka z jeżynami

Galaretka z białego wina z jeżynami i jadalnymi kwiatami. Biała galaretka z posmakiem mięty i syropu klonowego. Wszystko razem cudownie smakuje i bawi oko. Dość łatwe z wykonaniu.
Galaretka z białego wina : białe wino półsłodkie 165 ml woda 85 ml cukier puder 4,5 łyżki żelatyna 2 łyżeczki + 2 łyżki wody Galaretka jogurtowo-miętowa : jogurt naturalny 165 ml śmietana 18 % 3,5 łyżki mleko 5 łyżek + 30 listków mięty sok z cytryny 1 łyżka syrop klonowy 3-4 łyżki żelatyna 2 łyżeczki + 2 łyżki wody jeżyny 150 g jadalne kwiaty : nagietek, floksy listki mięty Półokrągła blaszka 26 X 11 cm. Kwiaty, miętę, jeżyny opłukać i wysuszyć. Galaretka winna. Żelatynę wymieszać z wodą. Podgrzać wino z cukrem i wodą ( do rozpuszczenia cukru ). Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Spód foremki wyłożyć kwiatami potem jeżynami. Zalać częścią letniej galaretki, tak żeby kwiaty i owoce nie wypłynęły. Wstawić do lodówki. Potem wylać resztę galaretki i po bokach ułożyć listki mięty. Galaretka jogurtowo-miętowa. Jogurt wymieszać z syropem klonowym, śmietaną, sokiem cytrynowym. W mleku na małym ogniu gotować listki mięty, ok. 5 minut. Potem wyjąć miętę i odcisnąć z niej soki. W lekko gorącym jeszcze mleku rozpuścić żelatynę. Do żelatyny po łyżce dodawać masę jogurtową. Gotową galaretkę wylać na zastygłą galaretkę winną. Wstawiam do lodówki.

czwartek, 17 czerwca 2021

Ciasto z rabarbarem i czekoladą ( obracane )

 Lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada. 


 

  • rabarbar 250 g
  • mąka pszenna 113 g
  • 3 jajka
  • drobny cukier 125 g
  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
  • szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę ) 
  •  Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia.
    Rabarbar kroimy w drobną kostkę i układamy na spód tortownicy.

    Całe jajka ucieramy z cukrem do białości.
    Mąkę mieszamy z proszkiem.
    Do ubitych jaj przesiewamy w 3 partiach mąkę i delikatnie mieszamy.
    ( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) )

  •  
    Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem.
    Pieczemy w 170 C około 50 minut.
    Ciasto wyjmujemy z tortownicy, obracamy na deskę i zdejmujemy papier.
    Jak ciasto przy rabarbarze jest zbyt wilgotne to wstawmy go jeszcze na chwilę piekarnika, niech wierzch ( który był dołem )podeschnie.

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

 Pyszna i aromatyczna galaretka. Dodatek do placków, naleśników, jogurtów, twarogu i dressingów.


 

  • kwiatostany czarnego bzu 22-25 sztuk
  • sok cytryny 100 ml
  • woda ok. 1l
  • cukier żelujący 2:1  400 g 
  •  Kwiatostany rozkładamy i pozwalamy wyjść ew. żyjątkom.
    Delikatnie odcinamy same kwiaty od łodyżek, wkładamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny i litrem wody.
    Starajmy się zachować jak najwięcej pyłku kwiatowego.
    Mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na noc.
    Rano przecedzamy i lekko odciskamy kwiaty.
    Ja otrzymałam 900 ml płynu.
    Płyn przelewamy do garnka, dodajemy cukier żelujący, mieszamy.
    Gotujemy ciągle mieszając ok. 3 minuty.

  •  
    Gorący syrop przelewamy do słoików , zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia.
    Wstawiamy do lodówki.

czwartek, 10 czerwca 2021

Majerkolada

 Napój chłodzący o kwaskowatym smaku, robiony z wody, miodu, soku cytrynowego no i oczywiście majeranku. Moja wersja przepisu Lary Gessler. Majeranek jest skuteczny w zaburzeniach układu trawiennego. Działa rozkurczowo. Pijmy lemoniadę na śniadanie i kolację. 


 

  • gałązki świeżego majeranku 10 -15 sztuk
  • miód 2 łyżki
  • 1 wyparzona cytryna
  • konfitura pomarańczowa 1,5 łyżki
  • kostki lodu
  • woda poniżej 40 C 600 ml 
  •  W wodzie rozpuszczamy miód i konfiturę, studzimy.
    Z połowy majeranku odrywamy listki od łodyżek i rozgniatamy w moździerzu
    Do moździerza wlewamy część przestudzonej wody , mieszamy i przelewamy do reszty wody.
    Do szklanek wkładamy 2-3 całe gałązki majeranku, kawałki cytryny, kostki lodu i zalewamy wodą.
    Porządnie mieszamy.

środa, 9 czerwca 2021

Ciasto wełniane z domowym marcepanem

 Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe. Tym razem z domowym marcepanem.


poniedziałek, 7 czerwca 2021

Golzeme

 Turecki placek gozleme pieczony w piekarniku, to zdrowsza forma tego przysmaku. Smakuje obłędnie. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g + szczypta cukru
  • 2 żółtka
  • olej 60 ml
  • letnie mleko ok. 190 ml
  • szczypta soli, majeranek
  • Nadzienie: chuda krucha szynka 350 g
  • ser żółty mierzwiony 100 g
  • ew. sól, pieprz do smaku
  • pestki słonecznika + 1 białko do smarowania 
  •  Wychodzi ok. 10 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych.
    Ciasto.
    Do miski przesiewamy mąkę , w środek kruszymy drożdże.
    Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka.
    Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ).
    Nadzienie.
    W tym rozdrabniamy plasterki szynki z serem w malakserze.

  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 lub więcej części i formujemy kulki.

    Każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki.

    Farsz układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na zdjęciu.

  •  
    Placki przykrywamy odkładamy na 10-20 minut do odpoczynku.
    Potem smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pestkami słonecznika.
    Placki pieczemy w piekarniku w 180 C do przyrumienienia.
  •  

Syrop z kwiatów czarnego bzu

 Doskonały na przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy. Jest to wersja z mniejszą ilością cukru. 


 

  • 40 dobrze rozwiniętych baldachimów czarnego bzu
  • sok z 5 cytryn
  • woda 2 litry
  • cukier 1 kilogram 
  •  Kwiaty odetnij nożyczkami od łodyżek, które są gorzkawe . Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na noc lub co najmniej 12 godzin .
    Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia cukru, nie gotuj.
    Taki mocno gorący syrop przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków .
    Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną.

czwartek, 13 maja 2021

Bułki z młodą pokrzywą

 Stary przepis mojej babci.Cudowne bułeczki z pokrzywą. Z łąki wróciłam z naręczem młodej pokrzywy, na bułeczki też starczyło.


  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 150 -170 ml
  • śmietana 18 % 50 g
  • olej 60 ml
  • 3 ząbki czosnku + sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • listki młodej pokrzywy 3-4 garście
  • do smarowania : białko + czosnek staropolski ok. 1/2 łyżeczki  
  •  Przesianą mąkę wymieszać z posiekaną pokrzywą.
    Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
    Mleko lekko podgrzać, drożdże zalać 50 ml mleka.
    Poczekać aż drożdże będą płynne, wtedy dodać żółtka, resztę mleka, olej, czosnek roztarty z solą, pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.
    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  •  Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki wielkości pomarańczy i formować kuleczkę.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Potem smarujemy roztrzepanym białkiem z czosnkiem .
    Pieczemy w 180 C około 20 minut.

  •  
    Wyjmujemy i pyszne bułeczki gotowe.

Grill z arbuza, owocowe szaszłyki

 Taki arbuzowy grill cieszy oko a dzieci uwielbiają takie owocowe szaszłyki. Takie szaszłyki to doskonały dodatek do grillowanego mięsa i sera koziego. Dobrze jest użyć mini arbuza, ma tak drobne pestki że nie trzeba wyjmować.


 

  • 1 arbuz
  • winogrona bezpestkowe zielone i czerwone
  • borówki
  • morele
  • patyczki do szaszłyków 
  • Odkroić 1/3 arbuza. Obie części wydrążyć okrągłą łyżeczką do wydrążania.
    Kuleczki arbuza odkładamy do miseczki.
    Z owoców robić szaszłyki nadziewając owoce na patyczki i położyć na arbuzowego grilla.
  •   Ja arbuza położyłam na drewnianej kłodzie opartej o podstawkę do kwiatków.

środa, 5 maja 2021

Focaccia " Bukiet " z młodą pokrzywą

 Pyszna kolacja lub śniadanie z młodą pokrzywą. Z włoskich focacci na całym świecie powstało już wiele wariacji. To moja w kształcie bukietu. Taka focaccia to dobry pomysł na wykorzystanie resztek. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g
  • lekko ciepła woda 150 ml
  • drożdże 30 g
  • olej lub oliwa 35 ml
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 5 g
  • Dodatki: pomidorki truskawkowe
  • listki młodej pokrzywy
  • 3 łodygi młodego lubczyku
  • zielone oliwki nadziewane
  • 1 temperowana marchewka
  • sól, pieprz, czosnek staropolski, siemię lniane
  • ok.2 łyżki oliwy
  • szczypiorek 
  •  Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.
    Obie mąki zagnieść z drożdżami rozpuszczonymi w 50 ml ciepłej wody z cukrem. Dodać resztę wody, olej,sól i wyrobić elastyczne ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  •  Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia nadając mu kształt łezki.
    Ciasto rozwałkować lub rozklepać, brzegi cieniej środek nieco grubiej.
    Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 -20 minut.
    Potem układamy łodygi i listki lubczyku, listki pokrzywy, szczypiorek.
    Następnie połówki pomidorków, kawałki marchewki, połówki oliwek.
    Wszystko skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami.
    Węższy dół ciasta zakładamy na siebie z związujemy szczypiorkiem.
    Pieczemy w 215 C około 25 minut.

  •  Potem już tylko jemy :)

  •