Taka surówka to smaczny i szybki sposób na przemycenia do diety sporej ilości zdrowych warzyw.
Dzisiaj mamy CUKINIĘ, MARCHEWKĘ i CEBULĘ.
Porcja zdrowia w pysznym sosie.
SKŁADNIKI
młoda cukinia 280 g
młoda marchewka 140 g
2 małe czerwone cebule
oliwa 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
musztarda francuska 1 łyżeczka
czosnek staropolski ( lub zwykły suszony ) 1/2 łyżeczki
cukier, pieprz
sól ok. 1/3 - 1/2 łyżeczki
Marchew i cebulę obrać.
Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Najlepiej zetrzeć do durszlaka, to pozwoli pozbyć się odrobinę wody.
Całość posypać solą i czosnkiem.
Odstawić na 10 minut.
Składniki sosu wymieszać w słoiczku.
Surówkę przełożyć do salaterki ( nie odciskać ), polać sosem, wymieszać i podawać.