wtorek, 15 grudnia 2020

Bożonarodzeniowe Kapuśniaczki

 Obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka
  • mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz
  • Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g
  • olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 
  •  Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
    Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

    Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Na środek nakładamy farsz całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
  •  Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Ciasto układamy złożeniem do dołu.
    Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
    Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .


poniedziałek, 14 grudnia 2020

HIT Sałatka śledziowa z burakami

 Sałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady. Jak zwykle będzie hitem każdej imprezy. 


 

 

  • filety śledziowe 350 g
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g )
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 jajka na twardo 
  •  

 

 Porcja dla 4-5 osób.
Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka.
Mieszamy i zalewamy sosem z majonezu, śmietany, jogurtu i pieprzu. Można dodać odrobinę cukru.

 

 

 

 

piątek, 11 grudnia 2020

ZUPA Z PAPRYKI KONSERWOWEJ

 Błyskawiczna, przepyszna zupa o bogatym smaku. Gotowa w 15-20 minut.


 

  • papryka konserwowa 200 g
  • rosół 750 ml ( lub 1,5 kostki drobiowej )
  • szynka wędzona 100 g
  • śmietana 18 % 125 ml
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • starty chrzan 1 łyżka lub łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka lub łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz cytrynowy
  • natka pietruszki 2 -3 łyżki
  • ew. paprykowe pestki słonecznika 
  •  Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko.
    Szynkę pokroić w cienkie słupki.
    Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką.
    Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem.
    Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem.
    Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować.
    Zupę posypać natką pietruszki i ew. paprykowymi pestkami słonecznika.

poniedziałek, 7 grudnia 2020

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI

Cudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne.


ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło lub margaryna

    75 g
  • jajko

    1 małe
  • cukier puder

    75 g
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    ew. 1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna

    do podsypania

nadzienie

  • masa makowa

    850 g (z bakaliami)
  • jabłka

    200-210 g(obrane) 
  •  Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem.
    Dodajemy schłodzone i posiekane masło , zagniatamy do konsystencji kruszonki.
    Następnie dodajemy 3/4 jajka i ew. śmietanę, zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
    Formę 20 lub 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną.
    Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. 
  •  Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej.
    Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową. 

  •  Jabłka przykrywamy resztą maku.
    Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem.
    Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut. 

  •  

środa, 2 grudnia 2020

MAKÓWKI

 Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole.

Makówki są ostatnią potrawą wigilijną podawaną  " na deser" i mają swój odpowiednik w innych regionach Polski w postaci klusek z makiem, łamańców czy kutii.


  • 1 duża chałka
  • mak 500 g
  • mleko 500 ml
  • masło 50 g
  • miód 125 ml
  • migdały 50 g
  • orzechy 100 g
  • skórka pomarańczowa 3 łyżki
  • olejek migdałowy 
  •  Mak sparzyć osączyć, lekko podgotować, zmielić w maszynce. zalać wrzącym mlekiem i dodać masło, posiekane bakalie ( zostawiając kilka do dekoracji), zagotować.
    Zdjąć o ognia, dodać miodu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm.
    Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce).
    Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak.
    Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu.
    Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami. 

  •  

poniedziałek, 30 listopada 2020

KUTIA

 Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie.  Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu.

 Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.


 

  • pszenica 250 g
  • mak 250 g
  • Bakalie 300 g
  • miód 250 g
  • rum 25 ml
  • mleko 250 ml 
  •  Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.

IDEALNE ciasto na pierogi

 Mięciutkie, elastyczne nie rwące się ciasto. Zrobione z niego pierogi można ugotować lub usmażyć na tłuszczu. 


 

  • mąka pszenna 500 g
  • bardzo ciepła woda 250 ml
  • olej 4 łyżki
  • szczypta soli
  • ew. szczypta kurkumy 
  •  Wychodzi ponad 40 sporych pierogów.
    . Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut.
    Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się.

sobota, 28 listopada 2020

ŁOSOŚ Z POREM

 Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu. 


 

  • świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g
  • 1 por
  • 1 pomidor koktajlowy
  • 2 ciasta francuskie po 275 g
  • sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania 
  •  Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
    Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
    Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
    1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
    Schować do lodówki.
    Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
    Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
    Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
    Powtórz proces aż do końca rulonów.

  •  
    Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
    Na wierzch ułóż pory.
    Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
    Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
    Pomidorka umieść w górnej pętelce.
    Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
  •  Potem zwiń pozostałe rulony.
    Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Piecz w 210 C około 25 minut.

  •  
    Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
    Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.

  •  

środa, 25 listopada 2020

SAŁATKA ZDROWIA ( idealna do pudełka )

 Idealna do słoika, czy pudełeczka i zabieramy ją ze sobą do pracy. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 


 

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średnia marchewka
  • ugotowana kasza bulgur 60 g
  • Sos : musztarda 1 łyżka
  • 1 spory ząbek czosnku
  • miód 1-1,5 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • oliwa 3-4 łyżki
  • szczypta soli
  • Dodatkowo ew. pestki  granatu
  •  Posiekaną cebulę można można wymoczyć w lodowatej wodzie, będzie delikatniejsza.
    Sos.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników.

    Marchewkę kroimy w drobną zapałkę, lub temperujemy.
    Natkę siekamy, dodajemy marchewką, cebulę i połówki oliwek.
    Sałatkę polewamy sosem, mieszamy.
    Po chwili dorzucamy kaszę, mieszamy i odstawiamy na chwilę do przegryzienia.
    Przed samym podaniem sałatkę możemy posypać pestkami granatu.

poniedziałek, 23 listopada 2020

ZAPIEKANKA z podwójnym mięsem i kapustą kiszoną

 Dwa rodzaje mięs, mielone wieprzowe i gotowane drobiowe, do tego kapusta kiszona. Doskonałe na obiad, kolację i drugie śniadanie do pracy. Wyrób z typu ZERO WASTE, czyli czyszczenie lodówki. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • drożdże 10 g + szczypta cukru
  • miękkie masło lub margaryna 50 g
  • śmietana 18 % 50 g
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek
  • spora szczypta soli
  • Nadzienie : mięso mielone 420 g
  • mięso z ugotowanego udka drobiowego 100 g
  • kapusta kiszona 50 g
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta 15 g + 2 -3 łyżki bulionu
  • natka pietruszki duża garść
  • majeranek i oregano duża garść
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny i czerwony
  • 1 jajko do nadzienia i smarowania
  • Ketchup + kilka liści sałaty 
  •  Tortownica 18-20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać ze świeżymi ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem i solą.
    Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    Ciasto.
    Do miski przesiewamy mąkę.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki.
    Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nadzienie.
    Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone kawałki gotowanego kurczaka i pokrojoną kapustę.
    Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bułkę wymieszaną z bulionem, 3/4 roztrzepanego jajka
    Doprawić pieprzem czarnym, czerwonym, ew. solą i wymieszać.

  • Ponad 3/4 wyrośniętego ciasta rozwałkować obłożyć nim spód i boki foremki.
    Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę sałaty .
  •  Potem wykładamy nadzienie mięsne, lekko dociskamy.
    Resztę ciasta wałkujemy wycinamy ozdoby i rozkładamy je na mięsie.


  • Ciasto smarujemy resztą jajka.
    Zapiekankę pieczemy w 190 C około 45 minut.

  •  

KARNAWAŁOWE KWIATY Z MIGDAŁAMI

 Chrupkie, delikatne i pyszne smażone ciastka w aromatycznym syropie różanym. Z takimi ciasteczkami karnawał może trwać cały rok. 


 

  • mąka pszenna 400 g
  • letnie mleko 200 ml
  • drożdże 15 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej 50 ml
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łaskiej łyżeczki soli
  • 12-14 migdałów
  • Syrop : cukier 100 g
  • woda 50 ml
  • woda różana 1,5 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • suszone płatki róży garstka 
  •  Wychodzi 12-14 ciasteczek.
    Ciasto.
    W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dwoma cukrami.
    Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko ( białko zostawić do smarowania ), olej, sól i mleko.
    Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kiedy prawie podwoi swoją objętość, ciasto podzielić na dwie części.
    Każdą wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podsypywać mąką.
    Z ciasta za pomocą foremek wykrawać kwiatki.
    3 foremki różnej wielkości.
    Na jedno ciastko będziemy potrzebować po 2 kwiatki z każdej foremki.
    Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę się ciągnie, ale nasza cierpliwość się opłaci.
    Nakładamy na siebie 6 kwiatków, od największych do najmniejszych.
    Każdy sklejamy roztrzepanym białkiem.
    Łączymy je wkładając w środek przyrząd do dekoracji lub patyczek. W środek wciskamy migdał.

  •  
    Rozgrzewamy w saganku olej.
    W tym czasie robimy syrop.
    Wszystkie składniki gotujemy 5 minut od rozpuszczenia się cukru.
  •  Ciastka kwiatki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
    Potem przełożyć na kratkę i polać syropem.

  •  

niedziela, 22 listopada 2020

NAJLEPSZA SZARLOTKA Z DODATKIEM DYNI

 To ciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno. 


 

  • Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • cukier 110 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu )
  • dynia 900 g ( po obraniu )
  • 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g )
  • sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie ) 
  •  

 Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.

 Dynie pokroić w dość drobną kostkę.
Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając.
Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.

 Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm.
Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche.
Piec około 60 minut w 180 C.


 

"PIERROTOWE" PTASIE MLECZKO

 Mus, ptasie mleczko na bazie czekolady Pierrot". Rozpływa się ustach.:)


  • czekolada orzechowa Pierrot 50 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • masło 100 g
  • kakao 1 czubata łyżka
  • cukier brązowy 30 g
  • cukier biały 70 g
  • 3 jajka
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • woda 80 ml
  • okrągłe biszkopty 9 sztuk
  • duża czekolada Pierrot ok. 7 cząstek do dekoracji 
  •  Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka chowamy do lodówki.
    Żółtka mieszamy z kakao, ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę.
    Żelatynę wsypujemy do szklanki z grubego szkła i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy.
    Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo mieszamy bardzo delikatnie z masą czekoladową.
    Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy.
    Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą.
    Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy.
    Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
    Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady.
    Schładzamy minimum 3 godziny.