Translate

czwartek, 15 października 2020

ZAPARZANE CIASTECZKA CUKROWE

 Bardzo prosty przepis, według którego łatwo i szybko przygotujesz takie ciasteczka, które po prostu rozpływają się w ustach. Mąkę zaparzamy gorącym tłuszczem, stąd zaparzane ciasteczka.


 

  • mąka pszenna 250 g
  • masło lub margaryna 100 g
  • proszek do pieczenia 10 g
  • ciepła woda ok.6-8 łyżek
  • szczypta soli
  • do obtaczania : cukier ok. 80-100 g
  • cynamon 2 płaskie łyżeczki 
  •  Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
    Masło rozpuścić dolać do niego 6 łyżek ciepłej wody.
    Gorący tłuszcz przelać do mąki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne można dolać więcej wody.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
    Cukier wymieszać z cynamonem.
    Potem ciasto rozwałkować na grubość max do 1 cm i wykrawać dowolne wzory.
    Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Piec 12-16 minut w 180 C.

  •  

wtorek, 13 października 2020

ZUPA TAJSKA

 Zupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska, która po prostu jest zupą doskonałą. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak. 


 

  • rosół drobiowy 1,5 l
  • mleko kokosowe 400 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • kłącze imbiru 5 cm
  • liście kafiru 10 sztuk
  • kolendra kilka gałązek
  • suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki
  • cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
  • sok z 1 limonki
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g 
  •  W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir.
    Smaż przez 5 minut.
    Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry.
    Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans.
    Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka.
    Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
    Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie.
    Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym.
    Do talerzy włóż podsmażone mięso, plasterki limonki, zalej gorącą zupą.


  •  

GOLDEN MILK

 Napój usprawnia pracę mózgu i oczyszcza organizm. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej od znajomego lekarza z Indii. 


 

  • szklanka mleka
  • sproszkowana kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz szczypta
  • masło lub oliwa odrobinka
  • miód do smaku 
  •  Mleko zagotowujemy.
    Zmniejszamy ogień dodajemy kurkumę, pieprz i masło.
    Gotujemy 2-3 minuty, mieszając i nie dopuszczając do zawrzenia.
    Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Gdy napój osiągnie temperaturę 50 C dolewamy miód do smaku.

poniedziałek, 12 października 2020

SZARLOTKA JAPOŃSKA

 Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. 


 

  • Ciasto : 4 jajka
  • jabłka 300 g
  • mak mielony 150 g
  • cukier puder 200 g
  • margaryna 125 g
  • grysik, semolina 5 łyżek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie 25-30 g
  • jagody goji 20 g
  • Lustrzana polewa : margaryna 125 g
  • cukier 110 g
  • kakao 3 czubate łyżki
  • żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Dekoracje : suszone kolorowe jabłka 
  •  Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą.
    Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
    Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.

  •  
    Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.
  •  Polewa.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
    Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
    Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
    Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
    Od razu polewać ciasto.
    Po chwili można przybrać kolorowymi suszonymi jabłkami.

niedziela, 11 października 2020

RYBA Z GARAM MASALA

 Pyszny dorsz w znakomitym sosie z cukinii i ziemniaków. Rewelacyjne danie z przepisów Oli Nguyen. Koniecznie wypróbujcie przepis, będziecie zachwyceni.


 

 

  • 2 filety z dorsza po 300 g
  • 1 cukinia
  • ziemniaki 300 g
  • mleko 150 ml
  • śmietana 30 % 200 g
  • garam masala 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • ocet 6 łyżek
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • sos rybny 1/2-1 łyżeczki
  • woda 800 ml
  • świeży koper
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • masło 40 g
  • sól i pieprz 
  •  Porcja dla 2 może 3 osób.
    Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
    Temperówką lub obieraczką wytnij ok. 20 cienkich pasków z cukinii.
    Na każdym pasku powinno być trochę skórki.
    Paski przełóż do miski, dodaj trochę posiekanego koperku.
    Wodę ugotuj z cukrem, octem i łyżeczka soli.
    Do wrzątku wrzuć paski cukinii i posiekany koperek.
    Marnuj cukinię 4 minuty, potem szybko przepłucz w zimnej wodzie.
  • Resztę cukinii pokrój w drobną kostkę.
    Warzywa pokrojone w kostkę włóż do garnka z mlekiem i śmietaną.
    Zagotuj a potem gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszaj.
    Kiedy warzywa zaczną się rozpadać dodaj 1,5 łyżki garam masala, sos rybny, wymieszaj, chwilę podgotuj.
    Wszystko zblenduj lub przeciśnij przez sitko, dopraw solą i pieprzem.
    Rybę skrop sokiem z cytryny, osusz, delikatnie przypraw solą i resztą garam masala.
    Smaż rybę na średnim ogniu przez 2-3 minuty do przyrumienienia, obróć na drugą stronę i wrzuć masło.
    Podlewaj rybę tłuszczem przez 2-3 minuty.
    Zdejmij rybę a powstały tłuszcz wymieszaj z kremem warzywnym.
    Rozlej krem warzywny na talerz, wyłóż na nim rybę i wstęgi cukinii.
     

  •  

sobota, 10 października 2020

PODWÓJNY SCHABOWY Z PANKO

 Rodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami. 

 


  • schab 700 g ( 4 plastry )
  • 1-2 jajka
  • panko 8 -10 łyżek
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 spora szalotka
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • sól, pieprz 
  •  Wychodzą 2 duże kotlety.
    Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na dość cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
    Szalotkę i czosnek obierz pokrój w plasterki i krótko przesmaż na patelni, lekko przyrumieniając.
    Na 1 płat schabu nałóż połowę czosnku i szalotki.
    Na niego połóż drugi plaster schabu i jeszcze raz roztłucz mięso.
    Kotlety panierujemy w
    * mące
    *roztrzepanych jajkach
    * panko
    Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
    Ja smażyłam około 10 minut.
    Po usmażeniu kotlety osącz na ręczniku papierowym, ewentualnie dopraw solą i podawaj.
    Idealnie smakują z puree ziemniaczanym z czosnkiem i kaparami.

  •  

CHAŁWOWIEC ( bez pieczenia )

 Ciasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne. 


 

  • Masa : Chałwa 300 g
  • masło 200 g
  • mleko 1 litr
  • 2 żółtka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g )
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g )
  • herbatniki kakaowe 600 g
  • dżem z czarnej porzeczki 220 g
  • Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki
  • ew. chałwa 100 g 
  •  Blacha 20 X 30 cm.
    Odlewamy szklankę mleka, resztę powoli doprowadzamy do wrzenia.
    Odlane mleko mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami.
    Gładką mieszaninę przelewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy i chwilkę gotujemy. Gotowy budyń studzimy.
    Krótko ubijamy miękkie masło, potem po łyżce dodajemy budyń i pod koniec kawałki chałwy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.
    Na herbatniki nakładamy warstwę kremu, potem herbatniki, dżem, krem,herbatniki, krem, herbatniki i na koniec krem.

     
    Najwięcej uwagi i spokoju musimy zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się.
     Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki.
    Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę.
    Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin.

piątek, 9 października 2020

SERNIK KRÓLEWSKI

 Sernik Królewski. Sernik królewski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Tyle teoria a w praktyce pyszny sernik nie tylko na święta. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • zimne masło lub margaryna 200 g
  • cukier puder 200 g
  • 1 jajko
  • smalec 1 łyżka
  • śmietana 18 % 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa serowa : twaróg zmielony lub z wiaderka 1 kg
  • 5 jajek
  • drobny cukier 150 g
  • budyń waniliowy 1 sztuka
  • masło roztopione 100 g
  • skórka z cytryny 
  •  Blaszka 17 X 27 cm, spód wyłożony papierem, boki wysmarowane tłuszczem.
    Ciasto.
    Ta ilość ciasta wystarcza na dwa serniki w blaszce 17 X 27 cm.
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę.
    Połowę ciasta od razu zamrażam na następny sernik.
    Pozostałą połówkę dzielę na pół, owijam w folię, połowę zamrażam a połowę schładzam w lodówce minimum 30 minut.
    Spód blaszki wypełniamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut.
    Masa serowa.
    Masło rozpuszczamy i schładzamy.
    Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości.
    Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, skórkę z cytryny i na koniec wystudzone masło.
    Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania.
    Na podpieczony spód wykładamy masę serową, i ścieramy ciasto z zamrażalnika.
    Dalej pieczemy sernik w 170 C przez około 60 minut.
    Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.


SERO - CIASTO

 Ciasto łyżką mieszane, do tego ser z rukolą. Pyszne i szybkie ciasto.


 

  • Ciasto : mąka pszenna 300 g
  • cukier 80 g
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 17 g
  • olej 8 łyżek
  • mleko 250 ml
  • cukier waniliowy 10 g
  • kakao 30 g
  • Ser : ser twarogowy półtłusty 500 g
  • cukier drobny 100 g
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • 1 jajko
  • budyń waniliowy 40 g
  • olej 1,5-2 łyżki
  • szczypta soli
  • rukola ok. 30-40 g
  • cukier puder do posypania 
  •  Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.
    Ciasto.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Łyżką dobrze roztrzepać jajka z oboma cukrami, potem dodać mleko,wymieszać.
    Do masy jajecznej dosypać mąkę, wszystko dobrze wymieszać łyżką.
    Na koniec wlać olej, mieszać do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do tortownicy.
  •  Ser.
    Rukolę przepłukać, osuszyć i oberwać tytko listki.
    Twaróg zmiksować z dwoma cukrami i listkami rukoli , następnie wciąż mieszając dodać jajko.
    Na koniec wsypać proszek budyniowy, olej, szczyptę soli i chwilę miksować.
    Masę serową przekładamy na ciasto kakaowe.
    Pieczemy w 180 C przez około 55-60 minut.
    Ciasto możemy posypać cukrem pudrem..

  •  

czwartek, 8 października 2020

STEFANKA ( bez pieczenia )

 Ciasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i smaczna propozycja dla niecierpliwych :) 


 

  • herbatniki czekoladowe 250-300 g
  • mascarpone 500 g
  • słodzone mleko skondensowane 400 g
  • kakao 2 łyżki 
  •  Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności.
    Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone.
    Serek mascarpone miksujemy na puch.
    Potem, ciągle miksując powoli dolewamy mleko.
    Na spód blaszki rozkładamy warstwę herbatników, potem nakładamy warstwę krem.
    I tak naprzemiennie do wyczerpania kremu.
    Ostatnią warstwą powinny być herbatniki, które posypujemy kakao.
    Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.

'' BAKŁAŻANOWE PANTOFELKI "

 Pyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie. 


 

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone cebule
  • 1 większa marchewka
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku )
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser gorgonzola ok.70 g 
  •  Bakłażany nacinamy nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążamy środek.
    Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę grubiej siekamy, wydrążonego bakłażana kroimy w 1,5 cm kostkę.

  •  
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, kostkę bakłażana , posiekane suszone pomidory , połówki oliwek i przyprawy.
    Wszystko przesmażamy około 10-15 minut.
    Pantofelek z bakłażana smarujemy olejem, środek solimy ,pieprzymy i nadziewamy przesmażonymi warzywami i kawałkami sera.
    Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
    Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i kwiatkami np. z pomidora i oliwki.

środa, 7 października 2020

EGIPSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW

 Moje ogródkowe pomidory w egipskiej sałatce i od razu zrobiło się cieplej. Taka sałatka jest widoczna w restauracjach całego Kairu. Zachwyca wyglądem i zachęca do konsumpcji. Przepis pochodzi z książki "CAIRO KITCHEN" . 


 

  • 6 większych pomidorów
  • Dressing : 3 łyżki białego octu ( jabłkowy, z białego wina )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry ( można dodać natki pietruszki )
  • 2 łyżki posiekanej dymki ( u mnie szalotka )
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka drobno posiekanego chili
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki chili w proszku ( u mnie ostra papryka )
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • sól
  • Kilka połówek orzechów do dekoracji 
  •  Pomidory opłucz i osusz.
    Każdego pomidora ponacinaj pionowo do 3/4 jego wysokości, tak aby uzyskać kieszonki.
    Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
    Wymieszaj wszystkie składniki dressingu z 80 ml wody.
    Napełnij kieszonki w pomidorach dressingiem i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi. Podawaj od razu. 

wtorek, 6 października 2020

BRIOSZKA Z FIGĄ

 Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. 


 

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże suszone instant 5 g
  • cukier puder 50 g
  • 2 jajka
  • letnie mleko 70 ml
  • masło 100 g
  • szczypta soli
  • 4 figi + 4 łyżki syropu lub miodu
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek 
  •  10 bułek.
    Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem.
    Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić.
    Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę.
    Uformować z nich kule, ułożyć na blasze z papierem.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
    Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie łyżeczką i nałożyć tam plaster figi. Lekko docisnąć figę i posmarować ją syropem lub miodem.
    Ciasto wokół posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w 190 C 15 minut.

  •  
  •