SAŁATKA '' FIOŁEK"
Pyszna sałatka o zróżnicowanych smakach. Znajdziemy tu wędzoną pierś kurczaka, śliwki suszone, ogórek, smażone pieczarki i marchewkę po koreańsku.
Składniki
- filet wędzony z piersi kurczaka 250 g
- suszone śliwki 160 g
- pieczarki 400 g
- młody świeży ogórek 300 g
- marchew po koreańsku 200 g
- kilka rzodkiewek + sok z buraka
- żółtko jaja
- młode liście szpinaku
- majonez ok. 70 g
- sól, pieprz
- okrągłe słone krakersy
Marchew po koreańsku
- marchewka 200 g
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- cukier 3/4 łyżki
- sól, pieprz, imbir po 1/3 płaskiej łyżeczki
- 1 ząbek czosnku
- olej 20 ml
Przygotowanie
Obwód sałatki ok. 17 cm, potrzebujecie nieco większy półmisek. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Studzimy. Śliwki zalewamy gorącą wodą na 30 minut, potem przekładamy na sitko. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki z zalewamy sokiem z buraka. Ogórki ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i przekładamy na sitko. Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz, imbir, zmiażdżony czosnek i mieszamy. Olej zagrzewamy w małym rondelku i gorący przelewamy do marchewki. Dokładnie mieszamy. Pierś kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisku układamy warstwy : * pierś kurczaka * pokrojone śliwki *pieczarki * ogórki ( odciśnięte )
* marchew po koreańsku ( lekko odciśniętą ) Warstwę piersi i pieczarek można cieniutko posmarować majonezem. Ja tego nie robiłam.
Boki i wierzch sałatki posmarować majonezem. Boki obłożyć krakersami. Wierzch obłożyć listkami szpinaku, z rzodkiewki ułożyć kwiaty, środki posypać pokruszonym żółtkiem jaja. Wstawić do lodówki.