Cudowne połączenie smaków. Ciasto jest lekko wilgotne i pyszne.
ciasto
-
mąka pszenna
200 g -
masło lub margaryna
75 g -
jajko
1 małe -
cukier puder
75 g -
proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki -
śmietana 18 proc
ew. 1 łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna
do podsypania
nadzienie
-
masa makowa
850 g (z bakaliami) -
jabłka
200-210 g(obrane) - Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem.
Dodajemy schłodzone i posiekane masło , zagniatamy do konsystencji kruszonki.
Następnie dodajemy 3/4 jajka i ew. śmietanę, zagniatamy i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Formę 20 lub 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną.
Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. - Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej.
Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową.
Jabłka przykrywamy resztą maku.
Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem.
Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut.