To ciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno.
-
Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g
-
margaryna 250 g
-
cukier 110 g
-
1
jajko
-
śmietana 18 % 5 łyżek
-
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
-
cukier waniliowy 1 łyżeczka
-
szczypta soli
-
Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu )
-
dynia 900 g ( po obraniu )
-
1
galaretka pomarańczowa ( 77 g )
-
sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie )
-
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i
wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w
folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.
Dynie pokroić w dość drobną kostkę.
Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około
15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków.
W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając.
Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm.
Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną
masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche.
Piec około 60 minut w 180 C.