poniedziałek, 16 listopada 2020

BAŁAGANIARZ ( ciasto z jabłkami )

 Świetne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością  jabłek a słodyczą ciasta. 


 

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • 1 bardzo małe jajko
  • cukier 55 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • chłodne masło lub margaryna 125 g
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • nadzienie : jabłka kwaskowe 1000-1100 g
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • cukier puder do posypania
  • mąka ryżowa lub bułka tarta 
  •  Tłuszcz kroimy w kostkę.
    Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
    Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy.
    Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą.
    Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy.
    Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 15 listopada 2020

KRÓWKA Z KREMEM KARPATKOWYM

 To ciasto wykonamy w ekspresowym tempie. Niespodziewani goście będą zachwyceni. 


 

  • herbatniki pełnoziarniste 20 dag
  • masa krówkowa 15 dag
  • orzeszki ziemne 10 dag
  • opakowanie kremu do karpatki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • kakao do posypania 
  •  Każde ciastko polewamy łyżką mleka i lekko rozprowadzamy po nim.
    Polane herbatniki układamy w formie (21 X 21 cm.).
    Gdy już zapełnimy formę , herbatniki pokrywamy warstwą masy krówkowej , a na nią wykładamy następną warstwę ciastek.
    Teraz pędzelkiem maczanym w mleku lekko nawilżamy herbatniki.
    I znów kładziemy warstwę masy krówkowej.
    Orzechy grubo siekamy i rozsypujemy po cieście.
    Krem karpatkowy wykonujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
    Na orzechy wykładamy krem , wyrównujemy boki i oprószamy kakaem.

ROSÓŁ NA DROBIU PIECZONYM W MLEKU W PROSZKU

 Niesamowity zapach , intensywny kolor i smak pieczonego kurczaka. Często wracam do tego przepisu. Idealny rosół na niedzielny obiad.


2 udka kurczaka, 2 skrzydełka

mleko w proszku

marchewka, pietruszka , kawałek selera

1 mała cebula

sól. pieprz

świeże oregano i majeranek

Po umyciu i wysuszeniu mięsa, obsypujemy je mlekiem w proszku.
Wstawiamy w blaszce do piekarnika (180-200 C) aż nabierze brązowego koloru , podlewamy odrobiną wody.
W zależności od tego jak bardzo podpieczemy mięso zmieni się nam kolor rosołu.
Dzisiaj jest mniej podpieczone mięso stąd też kolor jest mniej intensywny.
Nastawiamy wodę , gdy się zagotuje wkładamy upieczone mięso i pokrojone warzywa.
Mięso gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu , pod koniec dodajemy świeże zioła, sól i pieprz.
Z tej ilości miałam około 500 ml intensywnego bulionu.
Bulion ma nieziemski zapach, a mięso jest jakby bardziej kremowe.
Bulion mrożę w kostkach i mam do innych dań gotową esencję rosołową

sobota, 14 listopada 2020

SERNIK DYNIOWY Z OREO

 Niezwykle puszysty i aromatyczny, po prostu jesienne złoto. 


 

  • twaróg półtłusty 550 g
  • ser ricotta 200 g
  • masło 100 g
  • 4 spore jajka
  • cukier puder 145 g
  • gęste puree z dyni 360-380 g
  • budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g
  • mąka kukurydziana 1/2 łyżki
  • ciastka oreo 15 sztuk
  • kilka kakaowych herbatników na spód
  • Polewa : 100 ml śmietany 30 %
  • czekolada mleczna 70 g
  • czekolada gorzka 80 % 20 g 
  •  Tortownica 20 cm.
    Spód wykładamy herbatnikami.
    Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.

    Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy.
    Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
  •  Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.
    Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
    Do masy serowe dodajemy pianę z białek.
    Delikatnie łączymy ją z masą serową. 
  •  Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo.
    Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta.
    Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.
    Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.

SERNIK Z CIASTECZKAMI I DYNIĄ

 Szybka wersja sernika z dynią i ciasteczkami Oreo.


  • twaróg sernikowy 1 kg ( wiaderko, gęsty sernik )
  • cukier puder 200 g
  • budyń śmietankowy 40 g
  • budyń toffi 20 g
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • puree z dyni 400 g
  • ciasteczka Neo o smaku kakaowym 10-12 sztuk
  • herbatniki kakaowe kilka sztuk na spód
  • kakao do posypania 
  •  Tortownica 20 cm, wyłożona herbatnikami.
    Bok lekko wysmarować tłuszczem.
    Ja miałam już gotowe puree w słoiczku.
    Jak zrobić puree podaję na końcu.
    Ciasteczka kruszymy w ręku na średnie kawałki.
    Ser miksujemy z oboma cukrami, dodajemy po jednym jajku, puree z dyni i proszek budyniowy.
    Nie wyrabiajmy masy zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
  •  Do masy sernikowej dodajemy pokruszone ciasteczka i wszystko mieszamy łyżką.
    Gotową masę przekładamy do blaszki.
    Całość pieczemy w 175 C przez około 60 minut, sernik studzimy w piekarniku.
    Ostudzony posypujemy kakao.

    PUREE Z DYNI.
    Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami . Obrać za skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
    Piec w 180 C przez około 60 minut, potem zmiksować.
    Puree przechowujemy w słoiku przez 3-4 dni w lodówce.

czwartek, 12 listopada 2020

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA JARZYNOWA

 Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach, ubrana w "świąteczne szaty". 


 

  • pietruszka 200 g
  • marchewka 450 g
  • seler 150 g
  • 1 por
  • 4 jajka
  • ogórki kiszone 4-5 sztuk
  • 1 ziemniak
  • kukurydza konserwowa 300 g
  • 1 spora cebula
  • majonez
  • musztarda 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • Dekoracja : 2 pomidory, czarne oliwki, natka pietruszki 
  •  Kukurydzę odcedzić i przepłukać.
    Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały.
    Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku.
    Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki.
    Ogórki pokroić w kostkę.
    Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu.
  •  Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką.
    Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem.
    Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu.
    Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.

poniedziałek, 9 listopada 2020

HERBATNIKI MIĘTOWE

 Cudownie chrupiące, pachnące miętą herbatniki które sami zrobimy w 15 minut. Chrupnięcie podkreśla cienka warstwa cukru. 


 

  • masło 150 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • mąka pszenna 220 -250g
  • świeże listki mięty 30 g
  • drobny cukier do posypania ( lub cukier miętowy ) 
  •  Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
    Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki.
    W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
    Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
    Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
    Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem lub foremką.
    Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
    Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
    U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.

SAŁASTKA BURACZKOWO-ZIEMNIACZANA

 NIE WYMAGA WIELE PRACY. Kolorowa, pyszna, zdrowa i sycąca. Na co dzień i wykwintne przyjęcie. Sałatka dla każdego.


 ugotowane ziemniaki około 350 g ( u mnie fioletowe )
płaty a"la matias - solone 1,5-2 sztuki sztuki
słodkawe jabłko ok. 100 g
małe ugotowane buraczki ok. 200 g
1 mniejsza ugotowana marchewka
1 średnia czerwona cebula
majonez 3 łyżeczki
Musztarda francuska 1 łyżeczka
sól, pieprz
natka pietruszki 

 Przestudzone ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Śledzie oraz jabłko kroimy w drobną kostkę, buraki w plastry.
Potem wszystko, oprócz buraków mieszamy, dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami buraka i natką pietruszki

sobota, 7 listopada 2020

SERNIK KRÓLEWSKI Z BANANAMI

 Wersja z serkami waniliowymi i karobem. Nieco szybsza do wykonania. Serniczek jest tak wilgotny i mięciutki że trudno mu się oprzeć. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 430 g
  • karob 2 łyżki
  • stopione masło lub margaryna 190 g
  • cukier 160 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Sernik : serki waniliowe 600 g
  • cukier puder 90 g
  • stopione masło lub margaryna 125 g
  • 1 budyń bananowy
  • 3 białka
  • sok z cytryny do smaku
  • obrane banany 250 g 
  •  Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Białka chowamy do lodówki.
    Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3 ciasta.
    Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
    Większą wykładamy spód i boki tortownicy.
    Foremkę wstawiamy do lodówki.
    Sernik.
    Serki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Cukier i budyń lekko mieszamy z serkiem, dodajemy przestudzony płynny tłuszcz, mieszamy łyżką.
    Banany rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy do serka, krótko mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
    Ubite delikatnie mieszamy z masą serową.
    Sernik przelewamy do foremki z ciastem.
    Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
    Sernik pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
    Po upieczeniu sernik w środku lekko się trzęsie.
    Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

  •  

czwartek, 5 listopada 2020

GÓRA LODOWA

 Lubię takie stare przepisy, zawsze się sprawdzają. Spód o lekko kawowym smaku, wierzch " słodkie góry ".

 

  • Biszkopt : 3 małe jajka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 85 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki ( opcjonalnie )
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Poncz : 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 masa : opakowanie kremu do karpatki ( na 400 ml mleka )
  • 2 masa : masło 125 g
  • cukier 60 g
  • woda 125 ml
  • mleko w proszku 175 g
  • po łyżce kakao i mleka w proszku
  • okrągłe biszkopty 150 g 

  •  
    Blaszka 29 X 11 cm.
    Całe jajka ubijamy z cukrem do białości.
    Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem.
    Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
    Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza.
    Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut.
    Studzimy, obracając ciasto do góry dnem.
    W tym czasie robimy mocny napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy.

    Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi.
    Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem.
  •  Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy.
  •  Biszkopty pionowo wbijamy w ciasto na około 1/3 ich wysokości.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki.

  •  
    2 masa.
    Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem.
    Ostudzone miksujemy z 175 g mleka.
    Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mleka, do drugiej łyżkę kakao. Masy są płynne ale szybko tężeją, więc nie guzdramy się :)
    Masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi.
  •  Wierzch możemy posypać kakao.
    Blaszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub zamrażalnika na 1/2 godziny.
    Ciasto wyjmujemy z blaszki pociągając za folię.

  •  

niedziela, 1 listopada 2020

MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem

 Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • drożdże 20 g
  • 1 żółtko
  • letnie mleko 70 ml
  • maślanka , kefir, jogurt 30 ml
  • cukier drobny 35 g
  • olej rzepakowy 30 ml
  • Nadzienie : zmielony mak 160 g
  • orzechy włoskie 20 g
  • rodzynki 30 g
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • 1 ubite białko
  • wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka
  • ew. miód, cukier puder do dosłodzenia
  • 1 jabłko półsłodkie
  • jajko do smarowania ciasta 
  •  Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    Nadzienie.
    Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę.
    Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut.
    Potem mielimy mak z cukrem w proporcji
    *3 części maku
    *1 część cukru
    Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm.
    Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm.
    Zamykamy nadzienie ciastem jak na pierogi.

  •  
    Postępujemy tak z resztą ciasta i nadzienia.
    U mnie wyszły 3 ruloniki.
    Gotowe rulony ciasta luźno zwijamy w foremce, zaczynając od środka blaszki.
    Pomiędzy ruloniki wkładamy obrane plasterki jabłek.
    Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 180 C ok. 30 minut.

  •  

piątek, 30 października 2020

SERO-MAKOWIEC Z BRZOSKWINIAMI

 Doskonałe połączenie sera z makiem i kokosem.


  • Ciasto: mąka pszenna 510 g
  • drobny cukier 110 g
  • zimna margaryna 200 g
  • kakao 3 łyżki
  • 5 żółtek
  • gęsta śmietana 2 łyżki
  • Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg
  • drobny cukier 220 g
  • miękkie masło 100 g
  • 2 duże jajka
  • budyń waniliowy 40 g
  • Masa makowo-kokosowa : 5 białek
  • zmielony mak 125 g
  • lekko zmielone wiórki kokosowe 60 g
  • drobny cukier 110 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • aromat migdałowy
  • brzoskwinie w syropie 650 g (netto ) 
  •  Blacha 32 X 21 cm.
    Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy.
    Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
    Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 13-15 minut.
    Sernik.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło zmiksować na puch, dodawać partiami cukier, jajka i ser.
    Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
    Na koniec dodać budyń wymieszać.
     
    Masa makowo-kokosowa.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany.
    Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.
  • Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie naprzemiennie masę serową i makową.
    Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z lodówki
    Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170ºC .
    Wyjąć z piekarnika, wystudzony.
    Można posypać cukrem pudrem.

SEROWE KLUSKI Z MAKIEM

 Rewelacyjne, pyszne i bardzo proste i szybkie. Doskonale pasują na śniadanie, kolację i deser. 

 


 

  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 -550 70 g
  • kasza manna 80 g
  • szczypta soli
  • Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 )
  • miód, orzechy włoskie
  • ewentualnie 40 g masła do polania 
  •  Porcja dla 3-4 osób.
    Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem.
    Dodać jajko, sól, mąkę z kaszą, wymieszać łyżką.
    Następnie krótko wyrobić rękami na zwarte ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować walec na grubość ok. 1 cm.
    Możemy podsypać max 10 g mąki.
    Walce kroić na długość 3-4 cm.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.
    Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem.
    Można polać też roztopionym masłem.

środa, 28 października 2020

ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM

 Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 


 

  • 3-4 płaty śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 jabłko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • olej do zalania 
  •  Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy, na 2 minuty zalewamy zimną wodą.
    Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.
    Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi.
    Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.

    Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski.

    W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników.
    Całość zalewamy olejem .
    Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.

poniedziałek, 26 października 2020

DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami

 Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • roztopione masło 50 g
  • cukier 65 g
  • letnie mleko 130 ml
  • Nadzienie : mus jabłkowy
  •  Kilkanaście bułek.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm.
    Wycinamy około 10 cm kwadraty, każdy nacinamy z czterech stron do 3-4 wysokości.
    Środek kwadratów wypełniamy dowolnym nadzieniem.
    Najpierw każdy róg nowo powstałego naciętego kwadratu składamy do środka , potem lekko unosząc do góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.

  •  
    Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki.
    Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
    Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
    Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki możemy posypujemy cukrem pudrem.